Εταιρεία αναπτύσσει ψηφιακή μύτη που χαρτογραφεί τις μυρωδιές

Εταιρεία έχει αναπτύξει μια ψηφιακή μύτη ικανή να ανιχνεύει οσμές και να τις χαρακτηρίζει με τρόπο που μπορεί να χαρτογραφηθεί, να απεικονιστεί και να συγκριθεί.

Πώς μετράμε μια μυρωδιά; Είναι μια ερώτηση που πιθανώς δεν σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, και ειλικρινά, δεν μας φαίνεται περίεργο. Η Aryballe, μια startup ψηφιακής όσφρησης που εδρεύει στη Γαλλία, έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.

Όπως αναφέρει το secnews.gr, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ψηφιακή μύτη ικανή να ανιχνεύει οσμές και να τις χαρακτηρίζει με τρόπο που μπορεί να χαρτογραφηθεί, να απεικονιστεί και να συγκριθεί.

Αυτό το επιτυγχάνει μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού της βιοχημείας και της τεχνολογίας ημιαγωγών που μιμείται την ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης, ειδικότερα μέσω ενός συνδυασμού βιοχημικών αισθητήρων, τεχνολογίας οπτικής και μηχανικής μάθησης που λειτουργούν σαν τον οσφρητικό λαμπτήρα του εγκέφαλου.

Η εταιρεία Aryballe τον τελευταίο καιρό έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διαφόρων τομέων όπως οι κατασκευαστές τροφίμων, οι εταιρείες αυτοκινήτων και οι κατασκευαστές οικιακών συσκευών. Ένας πρόσφατος γύρος χρηματοδότησης με επικεφαλή τη Samsung Ventures και την γαλλική Groupe SEB έκλεισε στα 7 εκατομμύρια ευρώ (8,2 εκατομμύρια δολάρια), πράγμα που σημαίνει ότι η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση της Aryballe ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Το NeOse Pro μιμείται την ανθρώπινη αίσθηση της οσμής δεσμεύοντας μόρια οσμής με βιοαισθητήρες, οι οποίοι δρουν σαν τους υποδοχείς που βρίσκονται στον ανθρώπινο οσφρητικό βολβό. Μόλις καταγραφεί μια μυρωδιά, το λογισμικό της Aryballe την αναλύει και την συγκρίνει με μια βιβλιοθήκη άλλων μυρωδιών που συλλέγονται από την πλατφόρμα.

Η Aryballe έπρεπε να φτιάξει αυτή τη βιβλιοθήκη μυρωδιών από την αρχή. Υπάρχουν πλέον περισσότερες από 500 μυρωδιές στη βάση δεδομένων της, που κυμαίνονται από τη μυρωδιά νέων αυτοκινήτων και τον καπνό τσιγάρων έως τις φράουλες και τον καφέ.

Η ψηφιακή οσμή παρουσιάζει μια ευρέως ανεκμετάλλευτη αγορά για τις λίγες εταιρείες που αρχίζουν να ασχολούνται με τον τομέα. Εκτός από τον ποιοτικό έλεγχο για τις πρώτες ύλες, η ψηφιακή μύτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από καφετέριες που θέλουν να βελτιώσουν τον καφέ που προσφέρουν ή να ενσωματωθούν σε έξυπνες συσκευές για την κουζίνα. Επίσης οι ψηφιακές μύτες θα μπορούσαν να εισπνεύσουν διαρροές καυσίμων και προβλήματα στο κινητήρα των αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά τον καφέ, ο Sam Guilaumé, CEO της Aryballe εξηγεί ότι η ψηφιακή όσφρηση είναι μια μέθοδος που οι καφετιέρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ευχαριστήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, που επικεντρώνονται στην υψηλή ποιότητα.

Η ψηφιακή οσμή επιτρέπει στις εταιρείες καφέ να χαρακτηρίζουν και να ελέγχουν ένα κρίσιμο μέρος του καφέ: τη μυρωδιά. Όπως αποδεικνύεται, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν ο καφές είναι σε σκόνη – όπως ο στιγμιαίος.

Το γεγονός ότι οι κατασκευαστές οικιακών συσκευών και μαγειρικών σκευών ενδιαφέρονται για αυτή την τεχνολογία δείχνει που θα κατευθυνθεί η συγκεκριμένη αγορά. Οι συσκευές αλλοίωσης φαγητού που βρίσκεται στο ψυγείο σας και οι αυτοματοποιημένοι βοηθοί κουζίνας που θα αξιολογούν τις μαγειρικές σας δεξιότητες, ακόμη και της ποιότητας των συστατικών που χρησιμοποιείτε είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθούν με την χρήστη της ψηφιακής μύτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ