Ρ. Χάστινγκς: Από «ντελιβεράς DVD», ιδρυτής της Netflix

Πτυχιούχος μαθηματικών ο Ριντ Χάστινγκς, δίδασκε μέσω ενός προγράμματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέχρι την Σουζιλάνδη της Αφρικής.

Πτυχιούχος μαθηματικών ο Ριντ Χάστινγκς, δίδασκε μέσω ενός προγράμματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέχρι την Σουζιλάνδη της Αφρικής. Ο ίδιος υποστήριξε σε προηγούμενές του συνεντεύξεις ότι η εκεί εμπειρία του τον βοήθησε να μην δειλιάζει μπροστά στο ρίσκο μιας επιχείρησης «Αν έχεις κάνει ωτοστόπ στην Αφρική, με δέκα δολάρια στην τσέπη, το να αρχίσεις μία επιχείρηση δεν σου φαίνεται και τόσο τρομερό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ένα εκτενές κείμενο της newmoney για την Netflix και τον Ριντ Χάστινγκς, το 1997, πωλήθηκε για 700 εκ. δολάρια η εταιρία Pure Software που είχε ιδρύσει μερικά χρόνια πριν στην Καλιφόρνια και καταπιανόταν με λογισμικά. Ήταν μέχρι τότε η μεγαλύτερη πώληση εταιρίας που έγινε στην Σίλικον Βάλεϊ.

Ο Χάστινγκς, δεν εφησύχασε από τα μεγάλα κέρδη και μαζί με τον πρώην συνάδελφο του, Μαρκ Ράντολφ, θέλησαν να δημιουργήσουν μία ιστοσελίδα, περίπου σαν ντελίβερι ταινιών, μέσω ταχυδρομείου. Η μορφή VHS (κασέτα) δεν προσφερόταν ιδιαίτερα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ωστόσο το ελαφρύτερο και άρα λιγότερο κοστοβόρο DVD έκανε την εμφάνισή του και έλυσε τα χέρια των Χάστινγκς και Ράντολφ οι οποίοι ίδρυσαν την Νetflix και έβαλαν μπρος το σχέδιο τους.

Η εταιρία δεν πήγε και τόσο καλά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2000 τα χρέη της έφτασαν τα 57 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα ο Χάστινγκ προκειμένου να γλυτώσει περισσότερες ζημιές, απευθύνθηκε στον μεγάλο ανταγωνιστή του, την αλυσίδα DVD κλαμπ Blockbuster, και πρότεινε την πώληση της Netflix έναντι 50 εκατομμυρίων. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, ο Χάστινγκ προσπαθούσε να βρει τρόπο να εκσυγχρονίσει την επιχείρησή του και να την κάνει επικερδή.

Η κρίση της εταιρίας ήταν οριακή. Έφτασε στο σημείο να μειώσει κατά 30% το προσωπικό και ακολούθως να υιοθετήσει μια ιδιότυπη κουλτούρα εταιρίας, όπου μεταξύ άλλων θα εκτιμούνται τα μεγάλα μυαλά, θα είναι σχεδόν υποχρεωτική η έκφραση αρνητικών σχολίων από χαμηλόβαθμα προς υψηλόβαθμα στελέχη «γιατί είναι αμαρτία να μην εκφράζονται οι αρνητικές απόψεις» κ.α. Παράλληλα όμως, αν κανείς είναι απλά μέτριος ή αν κάποιος παρουσιάσει σημάδια παρακμής, τότε θα απολυθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, αφότου έχει ακούσει τους λόγους πίσω από την απόλυση του.

Το 2007, παρακολουθώντας την εξέλιξη και την επιτυχία του Youtube, η Netflix στράφηκε προς το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το streaming.

Όλη αυτή η έμφαση στην ελευθερία και την τεχνογνωσία έκανε το Netflix να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και η μεγαλύτερη απόδειξη της προνοητικότητας της εταιρείας ήρθε το 2011.

Ο Κέβιν Σπέισι και η αρχή της απογείωσης…

Πριν ο Κέβιν Σπέισι γίνει persona non grata στο Χόλιγουντ, είχε υπογράψει να πρωταγωνιστήσει σε μία μεγάλη παραγωγή με πολιτικό περιεχόμενο και μόνο το Netflix έδωσε τα 100 εκατ. που απαιτούνταν, παρότι τότε δεν είχε γυριστεί ούτε το καθοδηγητικό πρώτο επεισόδιο «πιλότος». Επρόκειτο για το διάσημο πλέον House of Cards που διεύρυνε το κοινό του Netflix και από τότε, το Netflix άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε video media, δίνοντας στους συνδρομητές τους ό, τι δεν μπορεί να τους δώσει η τηλεόραση.

Οι εφαρμογές streaming δίνουν στον θεατή απεριόριστες επιλογές, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς αναμονή μίας εβδομάδας για το επόμενο επεισόδιο. Ο Ριντ Χάστινγκς κατάφερε να προβλέψει με επιτυχία την κατεύθυνση της αγοράς το 1997, το 2007 και το 2020, συνεχίζει ακάθεκτος.

Στα 60 του, είναι συνιδρυτής και CEO μίας παντοδύναμης εταιρείας που το 2020 έγινε ακόμη πιο ισχυρή και έχει net worth που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πλατφόρμα του έχει έναν αλγόριθμο που είναι λες και κοιτά στην ψυχή σου και σου σερβίρει αυτό που θέλεις να δεις και ο ίδιος έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξη του για το Δημοκρατικό κόμμα.

Κι όμως, ο Χάστινγκς καταφέρνει να μην εξισώνεται με άλλους διάσημους ιντερνετικούς δισεκατομμυριούχους σαν τον Μαρκ Ζάκενμπεργκ, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ελον Μασκ, οι οποίοι πλέον δεν αντιμετωπίζονται από τον κόσμο ως εκκεντρικές ιδιοφυίες, αλλά ως ανεύθυνοι άνδρες που ίσως έχουν υπερβολικά πολλή δύναμη στα χέρια τους.

Είναι πιθανόν να μην είχατε καν ακουστά τον Ριντ Χάστινγκς και τελικά, ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο του κατόρθωμα, γιατί του επιτρέπει να ζει μια απλή ζωή με την επί 29 χρόνια σύζυγο του και τα δύο παιδιά τους στην βόρεια Καλιφόρνια. Αυτήν την στιγμή, ίσως να σκέφτεται την επόμενη τάση στην βιομηχανία του θεάματος στην ειδική για την Covid κρυψώνα του που χρησιμοποιεί ως γραφείο: Το νεανικό δωμάτιο που άφησε άδειο ο γιος του.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ