Φέρνουν την έδρα και υπαλλήλους τους στην Κύπρο

Εταιρείες τεχνολογίας από ΗΠΑ, Λευκορωσία και Λίβανο άδραξαν την ευκαιρία της πρόσφατης αναθεώρησης του πλαισίου εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών με ειδίκευση.

Του Νέστορα Βασιλείου

Αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες προσέλκυσης ξένων εταιρειών για να εγκατασταθούν στην Κύπρο καθώς ο Invest Cyprus προαναγγέλλει την κάθοδο τριών εταιρειών τεχνολογίας.

Η πρόσφατη αναθεώρηση του πλαισίου εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών με ειδίκευση στους τομείς της τεχνολογίας, των φαρμάκων και της ναυτιλίας, που είχαν φέρει στο φως  Economy Today και Σίγμα προ δεκαπενθημέρου (https://economytoday.sigmalive.com/oikonomia/kypros/31822_rihnei-dihtya-gia-proselkysi-xenon-etaireion-i-kypros), φαίνεται να αποδίδουν καρπούς και να αποδεικνύονται κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως προορισμού διεθνούς επιχειρηματικής δράσης και ξένων επενδύσεων.

Ως εκ τούτου τρεις διεθνούς εμβέλειας εταιρείες τεχνολογίας ετοιμάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, όπως έγραψε χθες ο Αδάμος Αδάμου στον «Φ».

Τα ονόματά τους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν προτού οι εταιρείες αυτές προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις στα χρηματιστήρια, συνεπώς αυτό το οποίο μπορεί να λεχθεί για την ώρα είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today πρόκειται για εταιρείες συμφερόντων

 • ΗΠΑ
 • Λιβάνου
 • Λευκορωσίας

Ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας αναφέρει χαρακτηριστικά στο Economy Today ότι βλέπουν «με ιδιαίτερη ικανοποίησή να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που καταβάλλουμε. Χωρίς αμφιβολία μία τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικά οφέλη και οριζόντια οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η αύξηση της φορολογικής βάσης, της κατανάλωσης και των έμμεσων φόρων, ενώ ώθηση δίδεται στην απασχόληση, στον τομέα των ακινήτων και στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών».

Τα οφέλη για την οικονομία

Αυτές οι εταιρείες πέραν της πληρωμής των φόρων τους στο νησί θα φέρουν μαζί τους και το εξειδικευμένο τους προσωπικό, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε 200 – 300 ή και περισσότερα άτομα κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα πλεονεκτήματα, αναμένεται να είναι οριζόντια για την κυπριακή οικονομία:

 • Φορολόγηση εργασιών εταιρείας
 • Μεταφορά εξειδικευμένου προσωπικού και φορολόγησή του στην Κύπρο, συνεισφορά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ΓεΣΥ κλπ
 • Μεγάλος πολλαπλασιαστής χρήματος, με σημαντική συνεισφορά στην πραγματική οικονομία
 • Αύξηση της κατανάλωσης = έσοδα ΦΠΑ
 • Δημιουργία νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας για Κύπριους
 • Ζήτηση για μεγάλους Γραφειακούς Χώρους και οικιστικά ακίνητα
 • Στήριξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας ολόχρονα
 • Στήριξη του κλάδου των επαγγελματικών υπηρεσιών
 • Στήριξη των τομέων της εκπαίδευσης και ιατρικής περίθαλψης

Για όλους αυτούς τους λόγους η εγκατάσταση της έδρας διεθνών και περιφερειακών εταιρειών ξένων συμφερόντων (Headquartering) αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της 5-ετούς Στρατηγικής 2019-2023 του Invest Cyprus.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ