Ψηφιακοί κολοσσοί επιλέγουν να δουλεύουν εξ΄αποστάσεως από ένα ελληνικό νησί

Ο Chief Technology Officer μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών στον κόσμο είπε ότι "εύκολα θα δούλευα από ένα νησί στην Ελλάδα".

Μετά που πολλά ανώτερα στελέχη και επιχειρηματίες, από εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Pfizer,  μετακόμισαν στην Ελλάδα το 2020 και το 2021, περισσότεροι «ψηφιακοί νομάδες» από μεγάλες διεθνείς εταιρείες βρίσκονται στο δρόμο προς την Ελλάδα.

Ο John Roese, Chief Technology Officer (CTO) της Dell Technologies, εξέφρασε την άποψη σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη τις ανοιχτές προοπτικές και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και μπορεί να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους και εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

«Νομίζω ότι θα δούλευα εύκολα από ένα νησί στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα. Ως εργοδότης με ενδιαφέρει το ταλέντο που μπορώ να βρω υποψήφιους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Είναι επίσης σημαντικό για μένα ότι αυτή η χώρα διαθέτει υποδομή δικτύωσης και ένα ευρύτερο τεχνολογικό οικοσύστημα που επιτρέπει την επιτυχή απομακρυσμένη εργασία. "

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο του 2021 από ανώτατα στελέχη της Dell, με έναν εκπρόσωπο από κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Κατά τη συζήτηση για το ποιες χώρες θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη βάση της Dell για περαιτέρω τεχνολογικές εξελίξεις το 2021, ο κ. Roese μίλησε για το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και παρουσίασε τη χώρα ως την κορυφαία του επιλογή.

Ο CTO της 3ης μεγαλύτερης εταιρείας υπολογιστών στον κόσμο - μόνο πίσω από τη Lenovo και την Hewlett-Packard - τόνισε πώς η παγκόσμια πανδημία COVID-19 λειτούργησε ως επιταχυντής των τεχνολογικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις υιοθέτησαν το νέο διαδικτυακό και απομακρυσμένο εργασιακό τοπίο πολύ γρήγορα και το νέο τεχνολογικό status quo αφομοιώθηκε ομαλά από τις ευρύτερες κοινωνικές μάζες», εξήγησε ο κ. Roese.

Τα στελέχη της Dell έστρεψαν επίσης την προσοχή τους στο γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αδειοδότηση δικτύων 5G πέρυσι, ενώ πριν από λίγους μήνες η Microsoft ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου δεδομένων στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την υποδομή πληροφορικής της χώρας.

«Χρειαζόμαστε υπολογιστές αιχμής στην Ελλάδα, όπου τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία από την ίδια τη συσκευή ή από έναν τοπικό υπολογιστή ή διακομιστή, αντί να μεταδίδονται σε ένα κέντρο δεδομένων, αλλά χρειαζόμαστε όλα αυτά να είναι προσβάσιμα και αξιόπιστα», τόνισε ο κ. Roese στην ομάδα των ηγετών της Dell.

Η μετάβαση μιας ακόμη μεγάλης εταιρείας στην Ελλάδα όχι μόνο βοηθά στη συνολική τεχνολογική πρόοδο της χώρας και στην οικονομία της, αλλά δημιουργεί επίσης χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για ταλαντούχους ανθρώπους και επαγγελματίες.

Γιατί η Ελλάδα είναι ο σωστός υποψήφιος για εταιρείες τεχνολογίας;

Η τεχνολογική υποδομή μαζί με τον πολιτισμό και το ταλέντο μιας χώρας, αλλά και το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, είναι παράγοντες που καθορίζουν την ελκυστικότητα της χώρας να γίνει ένας νέος τόπος εργασίας, σύμφωνα με τα στελέχη της Dell.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία για να βρουν δουλειά, επομένως ψάχνουμε ταλέντο οπουδήποτε στον κόσμο, και αυτό σύντομα θα είναι πραγματικότητα για όλες τις μεγάλες εταιρείες που θα αποσυνδέσουν την εργασία από τον τόπο κατοικίας ενός υπαλλήλου ». Ο κ. Roese δήλωσε.

«Πριν από την πανδημία, το 20% των εργαζομένων μας εργαζόταν από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Μετά την πανδημία, αναμένουμε ότι το ποσοστό αυτό θα είναι στο 50%. Λοιπόν, πιστεύουμε ότι ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να είναι στην Ελλάδα », πρόσθεσε.

Ο Adrian McDonald, πρόεδρος της Dell Technologies για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σχολίασε επίσης την πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει η επόμενη τεχνολογική βάση για την Dell και επαίνεσε την ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας από τη χώρα καθ 'όλη τη διάρκεια των διαδοχικών αποκλεισμών της πανδημίας κορωνοϊού.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχει καταστεί σαφές ότι κορυφαίοι επαγγελματίες από όλο τον κόσμο θα είναι σύντομα ψηφιακοί νομάδες στη χώρα. Οι Έλληνες θα εργάζονται από τη χώρα τους για εργοδότες που βρίσκονται στην Ευρώπη, την Αμερική ή οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή θα είναι μια σημαντική αλλαγή στη γεωγραφία της απασχόλησης που θα φέρει η τεχνολογική ανάπτυξη και όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει εξέχουσα θέση, συνδυάζοντας τις φυσικές ομορφιές και το κλίμα με την τεχνολογική της υποδομή », ανέφερε.

Τα έργα δορυφορικών δικτύων Space X και Tesla στην Ελλάδα, το Ψηφιακό Κέντρο Μετασχηματισμού της CISCO στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης TeamViewer στα Ιωάννινα, είναι επίσης μερικές από τις μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τοποθετώντας την Ελλάδα στο χάρτη των ενδιαφέρων ψηφιακών εξελίξεων και της πραγματοποίησης στη χώρα μια αξιοσημείωτη περίπτωση ψηφιακών προσπαθειών μετατροπής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ