Ανοίγει ο δρόμος για κοινό φορτιστή φορητών συσκευών

Μετά το 2024 αναμένεται να καταστεί «παγκόσμιος» φορτιστής τουλάχιστον για τα έξυπνα κινητά, ενώ η ΕΕ μπορεί να ζητήσει υποστήριξη για κοινό πρότυπο ασύρματης φόρτισης έως το 2026

Της Χάρις Βωβού

Δεκατρία χρόνια περιστρέφεται η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) γύρω από τη χρήση ενός ενιαίου φορτιστή φορητών συσκευών. Ήδη από το 2009 η Επιτροπή υποστήριζε την «καθιέρωση κοινής λύσης φόρτισης για τα κινητά τηλέφωνα και τις παρόμοιες ηλεκτρονικές συσκευές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για τους καταναλωτές και για το περιβάλλον». Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «αρχικά, το 2009 η Επιτροπή διευκόλυνε την επίτευξη μιας εθελοντικής συμφωνίας του κλάδου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύναψη του πρώτου μνημονίου συμφωνίας και οδήγησε στη μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε τρεις. Μετά τη λήξη της ισχύος του μνημονίου το 2014, ο κλάδος υπέβαλε, τον Μάρτιο του 2018, μια νέα πρόταση, αλλά αυτή δεν κρίθηκε ικανοποιητική όσον αφορά την επίτευξη κοινής λύσης φόρτισης ή την ικανοποίηση της ανάγκης για διευκόλυνση των καταναλωτών». 

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ταλαιπωρούνται ήδη πολύ καιρό από τους ασύμβατους φορτιστές, οι οποίοι σωρεύονται στα συρτάρια τους. Η δράση αυτή συνάδει με τις οικολογικές και τις ψηφιακές φιλοδοξίες μας και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας». 

Όπως αναφέρεται στην Επιτροπή, «το 2020 στην αγορά της ΕΕ πωλήθηκαν περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Ωστόσο, λόγω της ύπαρξης ασύμβατων φορτιστών, περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταναλωτών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ δαπανούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ ετησίως για επιπλέον αυτόνομους φορτιστές. Παράλληλα, οι φορτιστές που απορρίπτονται ή δεν χρησιμοποιούνται δημιουργούν κάθε χρόνο περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων». 

Πράσινη ψηφιακή μετάβαση 

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις Βρυξέλες αναγράφεται ότι «δίνεται λύση στην ταλαιπωρία των καταναλωτών από διαφορετικούς, ασύμβατους φορτιστές για τις ηλεκτρονικές συσκευές». Την ίδια ώρα «γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού», με την Επιτροπή να προτείνει «νομοθεσία για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις σχετικές συσκευές». 

Έναν χρόνο μετά, στις 08 Ιουνίου 2022, η Επιτροπή «εκφράζει την ικανοποίησή της για την ταχεία προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για μια κοινή λύση φόρτισης που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021».  Ωστόσο, όπως φαίνεται δεν ήταν και τόσο ταχείες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων μεταξύ των συννομοθετών. 

Μετά από δεκαπέντε χρόνια από το 2009 και σε δύο χρόνια από σήμερα αναμένεται να εφαρμοστεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια θύρα ενιαίου φορτιστή. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε από το 2024 να διαθέτουν εναρμονισμένη κοινή θύρα ταχείας φόρτισης USB-C όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία, οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, τα πληκτρολόγια, τα ποντίκια, τα φορητά συστήματα πλοήγησης και οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής. Η προθεσμία για τους φορητούς υπολογιστές είναι το 2026, ενώ υποχρέωσε τους παραγωγούς να παρέχουν πληροφορίες για τις επιδόσεις της φόρτισης. 

Στόχος η ασύρματη φόρτιση 

Όσον αφορά στην ασύρματη φόρτιση, η Επιτροπή δηλώνει ότι «θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τεχνολογιών και τη δυναμική της αγοράς με στόχο τη μελλοντική εναρμόνιση, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομική βάση που να πλαισιώνει την πρακτική του διαχωρισμού των φορτιστών». 

Ο επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, πρόσθεσε ότι «ένας κοινός φορτιστής αποτελεί κοινή λογική για τις πολλές ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή. Η συμφωνία θα επιτρέψει να αναδυθούν και να ωριμάσουν νέες τεχνολογίες όπως η ασύρματη φόρτιση». 

Τον μελλοντικό στόχο της Επιτροπής για την ασύρματη φόρτιση επιβεβαιώνει στο Economy Today το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και Ανώτερος Λειτουργός Πληροφορικής Δημήτρης Παντελή, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ μπορεί να ζητήσει υποστήριξη για ένα κοινό πρότυπο για την ασύρματη φόρτιση έως το 2026». Ερωτηθείς για το τι θα ισχύει για τη φόρτιση των συσκευών σε στάσεις λεωφορείων, απαντά ότι «δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με τις στάσεις λεωφορείων, αεροδρομίων κτλ. Πιστεύω εκεί θα επικρατήσει η ασύρματη φόρτιση που είναι από τους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».  

Το κόστος του φορτιστή  

Διευκρινίζει μάλιστα ότι οι εταιρείες δεν θα υποχρεώνονται να δίνουν τον φορτιστή μαζί με την πώληση της συσκευής. «Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι νέες συσκευές δεν χρειάζεται πλέον να πωλούνται με φορτιστή, επομένως οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν νέα συσκευή είτε με, είτε χωρίς φορτιστή. Οι ευρωβουλευτές θέλουν σαφή ένδειξη στη συσκευασία για το εάν συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ή όχι». 

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, «το κόστος θα εξαρτάται πάντα πρώτον από την ποιότητα του φορτιστή (υλικά) και δεύτερον από τα watt που θα βγάζει. Άλλο φορτιστή θα χρειάζομαι για φόρτιση ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου και άλλο φορτιστή για φορητό υπολογιστή. Το πρότυπο που φαίνεται πιο κάτω φτάνει μέχρι τα 100 Watt στα 20V/5A. Σήμερα υπάρχουν φορτιστές USB Type C από €15 μέχρι €60». 

Τεχνολογική καινοτομία 

Σχετικά με την ευκολία εύρεσης ενός ενιαίου φορτιστή εκτός Ευρώπης δηλώνει με σιγουριά ότι θα καταστεί «παγκόσμιος» φορτιστής μετά το 2024 τουλάχιστον για τα έξυπνα κινητά. «Δεν θα συμφέρει για τους μεγάλους κατασκευαστές να έχουν τα ίδια μοντέλα σε διαφορετικές αγορές με διαφορετικούς φορτιστές. Το πρότυπο δίνει μεγάλες ταχύτητες, μεγάλη αξιοπιστία, γρήγορη φόρτιση και είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Ήδη υποστηρίζεται από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές Samsung, Xiaomi, Huawei και από την Apple για τα iPad Pro από την 3η γενεά, iPad Air από την 4η γενεά, iPad Mini από την 6η γενεά. Μέχρι το 2023, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα βγει και το iPhone με το USB Type C». 

Αναφορικά με το πού οδεύουμε τώρα μετά τη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για έναν ενιαίο φορτιστή, ο κ. Παντελή σημειώνει ότι στόχος είναι να καταστεί κοινή θύρα φόρτισης για τις προαναφερθείσες συσκευές μέχρι το φθινόπωρο 2024. «Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα απόφαση 40 μήνες (3,3 χρόνια) αφότου τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός, δηλαδή αρχές 2028». 

Για τη χρόνια καθυστέρηση εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ο κ. Παντελή σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριζε την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή φορητών συσκευών για περισσότερο από δέκα χρόνια. Η πολυετής συνεργασία της ΕΕ με τη βιομηχανία στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσέγγισης κοινού προτύπου, έχει επιφέρει μεν μείωση του αριθμού των φορτιστών (κινητών τηλεφώνων) σε τρεις κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν είχε επιτύχει έως τώρα την πλήρη επίλυση του προβλήματος. Αν και ορισμένοι κατασκευαστές θέσπισαν με πρωτοβουλία τους, πολιτικές που μείωσαν τα είδη φορτιστών, όπως η Samsung, η Xiaomi κ.ά, αυτές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων».  

5G και ηλιακή φόρτιση 

Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν υπάρχουν πλέον κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα ηλιακής φόρτισης, εξηγεί τους λόγους που πιστεύει ότι δεν μπορεί εύκολα να καθιερωθεί αυτή τη στιγμή. «Τα νέα έξυπνα κινητά έχουν αυξημένες ανάγκες σε μπαταρία, λόγω του μεγάλου μεγέθους οθόνης, της εξαιρετικής ανάλυσης σε εικονοκύτταρα (pixel), και των γρήγορων επεξεργαστών. Η φόρτιση από τον ήλιο με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία θα χρειάζεται πολλές ώρες και φυσικά ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Εναλλακτικά θα πρέπει να ενσωματωθούν μπαταρίες στους ηλιακούς φορτιστές που θα συλλέγουν την ενέργεια από την ηλιακή φόρτιση για να φορτίζουν το κινητό. Αυτό θα καταστήσει τέτοιους φορτιστές ακριβούς σε κόστος και βάρος». 

Όσον αφορά στην ικανότητα παγκύπριας κάλυψης 5G, ο κ. Παντελή λέει ότι «τα τρία χαρακτηριστικά του 5G είναι οι πολύ γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, η χαμηλή απόκριση (latency) που μπορεί να φθάσει 1-2 miliseconds και η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν τη δυνατότητα για υπηρεσίες και εφαρμογές, όπως ταχύτερη αποστολή και λήψη δεδομένων, αυτόνομη οδήγηση, χειρουργική εξ αποστάσεως και πολλά άλλα. Οι χρήστες αντί να χρησιμοποιούν μία ενσύρματη ευρυζωνική σύνδεση στο σπίτι τους, θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιούν μία 5G σύνδεση ενσωματωμένη σε router, ώστε να συνδέονται οι χρήστες ενός σπιτιού. Επίσης, οι (έξυπνοι) μετρητές της ΑΗΚ και της Υδατοπρομήθειας θα μπορούσαν με ενσωματωμένες κάρτες 5G να έστελναν τα δεδομένα τους στους servers των υπηρεσιών αυτών για τη μηνιαία χρέωση και να μην ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία υπαλλήλων τους στα υποστατικά μας ανά διμηνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρηγορότερος έως και 6 φορές ο νέος ενιαίος φορτιστής (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ