Ισραήλ: Μετατρέποντας την καινοτομία σε εμπόρευμα

Η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχουν φέρει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο προσκήνιο της προσοχής του πλανήτη με το Ισραήλ να κεφαλαιοποιεί την εξειδίκευσή που απόκτησε τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

«Για κάθε 100 δολάρια που επενδύονται στην κυβερνοασφάλεια ανά τον κόσμο, τα 41 από αυτά επενδύονται στο Ισραήλ» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett κάτι το οποίο υποδεικνύει πως το Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας (CyberSecurity). Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια το γειτονικό κράτος κατάφερε να μετατρέψει την καινοτομία σε εμπόρευμα με τις εξαγωγές στον τομέα της τεχνολογίας να αντικατοπτρίζουν το 54% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 50% επί του συνόλου των εξαγωγών το 2021. Σήμερα το Ισραήλ των περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων αντιπροσωπεύει το 15% των παγκόσμιων επενδύσεων στον κυβερνοχώρο, ενώ αντλεί περισσότερο από το 40% των επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στο παρόν κείμενο αναλύεται ο συντονισμένος πολιτικός σχεδιασμός που ενισχύει την κουλτούρα της κυβερνοασφάλειας στην ισραηλινή κοινωνία και συμβάλλει στην εδραίωση του Ισραήλ σε ηγετική θέση στον τομέα σε έναν κόσμο που ο ρόλος της κυβερνοασφάλειας, πλέον, είναι μείζονος σημασίας.

Η σημασία της κυβερνοασφάλειας σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο

Παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται το 2022 να επισημανθεί ο ρόλος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο τα κενά που μπορεί να υπάρξουν στην κυβερνοασφάλεια σε κρατικές δομές, εταιρείες, υπηρεσίες μπορούν να επιφέρουν από τις πιο ελάχιστες υλικές ζημιές μέχρι και το έσχατο που είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τα κενά ασφάλειας σε ένα προσωπικό φορητό υπολογιστή ή σε μια τράπεζα καθιστούν χρηματικά κεφάλαια ή προσωπικά δεδομένα ως εύκολη λεία για επιτήδειους, ενώ «ανυπεράσπιστα» ψηφιακά συστήματα σε πύργους ελέγχου αεροδρομίων ή σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα μπορεί να αποτελέσουν λόγο για θανάτους ανθρώπων.

Ενδεικτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει πως περίπου 125 δισεκατομμύρια συσκευές θα έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο μέχρι το 2030, από 27 δισεκατομμύρια το 2021 και το 90% των ανθρώπων άνω των 6 ετών εκτιμάται ότι θα έχουν διαδικτυακή παρουσία. Ο κυβερνοχώρος από τη φύση του βασίζεται στη διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι. Ως εκ τούτου, η εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία, σε συνδυασμό με την ολοένα περισσότερη διασύνδεση των υλικών αντικειμένων με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια ζήτημα ζωής και θανάτου.

Το Ισραήλ ως οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας

Παγκοσμίως τρεις γεωγραφικές περιοχές ξεχωρίζουν ως τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας στον κυβερνοχώρο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, ο αριθμός παρουσίας κορυφαίων εταιρειών στην περιοχή, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα αποτελέσματα διάχυσης γνώσης εντός των οικοσυστημάτων: η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, η ευρύτερη Ουάσινγκτον και το Ισραήλ.

Το Ισραήλ πλέον είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας από τα τρία αναφερθέντα, αφού μόνο για το 2021 συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε 131 επενδυτικούς γύρους, καταγράφοντας αύξηση που ξεπερνά το 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όταν και συγκέντρωσε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο το 40% των ιδιωτικών επενδύσεων χρηματοδότησης σε εταιρείες του τομέα συγκεντρώθηκαν στο Ισραήλ κάτι το οποίο είναι αξιοσημείωτο αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος και ο πληθυσμός της χώρας (περίπου 9 εκατομμύρια άτομα). Η μαζική εισροή χρηματικών ροών στο ισραηλινό οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας συνέβαλε στην εμφάνιση 11 νέων «εταιρειών μονόκερων» (unicorns) κάτι που αντανακλά στο 33% επί του συνόλου τέτοιου μεγέθους εταιρειών στον τομέα ανά το παγκόσμιο. Σημειώνεται ότι «εταιρεία μονόκερος» θεωρείται μία νεοφυής επιχείρηση (startup), η οποία έχει ξεπεράσει σε όρους αγοραίας αξίας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Για να καταστεί πιο ξεκάθαρη η εικόνα της πρωτόγνωρης «έκρηξης» των τεχνολογιών γύρω από την κυβερνοασφάλεια στο Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια οι εξαγωγές των προϊόντων του τομέα έχουν ξεπεράσει τις αμυντικές εξαγωγές της χώρας. Σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλε και το γεγονός ότι η χώρα κατέχει εδώ και κάποια χρόνια την πρώτη θέση στις κατατάξεις του OECD (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στον δείκτη των δαπανών σε Έρευνα και Καινοτομία προς το σύνολο του ΑΕΠ με ποσοστό 5,44%. Επιπλέον, το εργατικό δυναμικό που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας ξεπερνά το 10% επί του συνόλου του ισραηλινού εργατικού δυναμικού, επιβεβαιώνοντας την φήμη του Ισραήλ ως έθνος νεοφυών επιχειρήσεων (start-up nation).

Οι εξαγωγές κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το 2021, ενώ διαφαίνεται ότι υπάρχει αυξητική τάση λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τον τομέα. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2021 το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ οδήγησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και 10 άλλες συμμετέχουσες χώρες σε δοκιμή των υποδομών τους ενάντια σε μια προσομοίωση επίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα πρωτόγνωρο στο είδος του «παιχνίδι πολέμου» στον κυβερνοχώρο. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάρτιο του 2022 για την ενίσχυση της συνεργασίας στον κυβερνοχώρο, η οποία περιλαμβάνει σχέδια συνεργασίας με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, είναι ένα άλλο σημάδι αυτής της τάσης.

Γιατί το Ισραήλ κατέληξε να μεγαλουργεί στην κυβερνοασφάλεια

Το μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο που «κατέστρωσε» το κράτος και λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του ισραηλινού οικοσυστήματος, κατέστησε δυνατόν ώστε το Ισραήλ να στήσει μια βαριά τεχνολογική βιομηχανία και ιδιαίτερα μια βιομηχανία κυβερνοασφάλειας. Για να γίνει αντιληπτό όλο το εγχείρημα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δημογραφικές ιδιαιτερότητες του Κράτους του Ισραήλ, ο ρόλος του κράτους στον οικονομικό προσανατολισμό και σχεδιασμό της χώρας αλλά και η σημασία των ενόπλων δυνάμεων στη καθημερινότητα των πολιτών. Αξιοσημείωτη και ίσως εκπληκτικά κατατοπιστική είναι η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, στην ομιλία του στο Cyber Week στο Τελ Αβίβ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των διάφορων «παικτών» που διαμορφώνουν το οικοσύστημα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει να είναι μόνο επίσημη αλλά και καθημερινή. «Είναι αυτό που αποκαλώ η δύναμη του μεσημεριανού», σημειώνοντας χαρακτηριστικά «όταν βάζεις ένα λοχαγό του στρατού, έναν καθηγητή πανεπιστημίου, ένα νέο επιχειρηματία και έναν επενδυτή καθημερινά στο ίδιο τραπέζι, κάτι καλό θα γίνει».

Οι πέντε πυλώνες

«Όλοι στο Ισραήλ γνωρίζουν τι σημαίνει κυβερνοχώρος και κυβερνοασφάλεια, από τους κουρείς μέχρι τα δεκάχρονα» ανέφερε ο Rami Efrati, ο οποίος είναι σύμβουλος σε θέματα κυβερνοασφάλειας του Κράτους και θεωρείται ο «γκουρού» της κυβερνοασφάλειας στο Ισραήλ. Συνεχίζοντας αναφέρει πως το έθνος των περίπου 9 εκατομμυρίων φιλοξενεί περισσότερες από 300 ενεργές εταιρείες κυβερνοασφάλειας, ενώ το 2021 αντιπροσώπευε περίπου το 15% των παγκόσμιων επενδύσεων γενικά στον κυβερνοχώρο. Εξήγησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ, όπου παρέστη το Economy Today, ότι την τελευταία δεκαετία δομήθηκε στρατηγικό πλάνο για το πώς το Ισραήλ θα πρωτοστατήσει στην κυβερνοασφάλεια ως ζήτημα υψίστης ασφαλείας και το οποίο έπρεπε να λάβει υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά της χώρας. Ως εκ τούτου, το οικοσύστημα του Ισραήλ έχει πέντε πυλώνες ισότιμους μεταξύ τους: τον στρατό, την εκπαίδευση, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις εταιρείες (εννοώντας τη βιομηχανία γενικότερα) και τα εθνικά εργαστήρια/κρατικές υπηρεσίες.

Ο Rami Efrati επισήμανε ότι πολλοί από το νέο και ταλαντούχο εργατικό δυναμικό του Ισραήλ επιλέγουν να εργαστούν για την κυβέρνηση λόγω των επιχορηγήσεων και των φοροαπαλλαγών που προσφέρει το κράτος, αντί για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, που προσφέρουν υψηλούς μισθούς. Το ισραηλινό κράτος επιχορηγεί περίπου 100 νεοφυείς εταιρείες κάθε χρόνο καλύπτοντας πέραν του 85% των αναγκών τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι στατιστικά το 95% αποτυγχάνει. Ο Rami Efrati τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το 5% που επιτυγχάνει και στατιστικά μετατρέπεται σε Unicorn επιστρέφει σε φόρους πολύ περισσότερα από τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί, ενώ δίνει κίνητρα στους νέους της χώρας να παραμείνουν στον τόπο τους και να πετύχουν.

Η ανάγκη επιβίωσης οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου

«Η ανάγκη δημιουργήθηκε από τις απειλές που έφεραν οι υπολογιστές και η ανάπτυξη του διαδικτύου προς το κράτος Ισραήλ» αναφέρει ο Isaac Ben-Israel, επικεφαλής του Διεπιστημονικού Κέντρου Ερευνών Κυβερνοτεχνολογίας (Interdisciplinary Cyber Research Center) στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ. 

Ο Isaac Ben Israel κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Τελ Αβίβ εξήγησε ότι «Οι περισσότερες χώρες στην αρχή ανέπτυσσαν αυτές τις τεχνολογίες μυστικά, αποκλειστικά για χρήση από τις υπηρεσίες ασφαλείας, όμως σύντομα ανακαλύψαμε ότι οι μέθοδοι αυτοί δεν είναι απλά εργαλεία συλλογής πληροφοριών αλλά μετατρέπονται σε όπλα κυβερνοεπιθέσεων σε βάρος στρατηγικών υποδομών της χώρας τα οποία, στην τελική, ελέγχονται από υπολογιστές». Ως εκ τούτου, με αυτή τη διαπίστωση έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το Ισραήλ να γίνει από το 2002 μια από τις πρώτες χώρες που δημιούργησε εθνική υπηρεσία για προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Ben Israel ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ ορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό για να θεσπίσει ένα πλάνο ώστε η χώρα να γίνει μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου, που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, ήταν ο πανεπιστημιακός κόσμος με πρώτιστο στόχο τη δημιουργία ισχυρών σχημάτων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. «Ένας βασικός στόχος ήταν να αναπτύξουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο. Πρότεινα να ξεκινήσουν προγράμματα κυβερνοτεχνολογίας σε όλα τα πανεπιστήμια αλλά και στα σχολεία». Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έφτανε αυτό. Έπρεπε να αναπτυχθούν και εταιρείες που θα εξέταζαν και θα ανέπτυσσαν όλες τις καινοτόμες εφαρμογές για την αντιμετώπιση της νέας απειλής, έτσι δόθηκαν κίνητρα για τη δημιουργία νεοφυών εταιρειών. «Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη κουλτούρας και στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος παίζει και ο στρατός», τόνισε ο Ben Israel. Με τη στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ να είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον τρία χρόνια στην ηλικία των 18 ετών, πολλοί νέοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα υπηρετώντας σε ειδικά τμήματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοπολέμου.

Το τάγμα 8200

Το Τάγμα 8200 το οποίο παραλληλίζεται με την αμερικανική NSA και είναι η πολυπληθέστερη μονάδα των του Ισραηλινού Στρατού αποτελεί ένα από τους κύριους λόγους που το Ισραήλ είναι κυρίαρχο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το «8200», όπως αποκαλείται από τους Ισραηλινούς, χωρίζεται σε δύο κλάδους όπου ο ένας σχετίζεται με τη συλλογή πληροφοριών, ενώ ο άλλος είναι ο «δημιουργικός» και δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα αντίστοιχα τμήματα των κολοσσών του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, όπως της Google και της Apple. Το ένα πέμπτο του ωραρίου τους είναι απολύτως δικό τους, αφού ένα μέρος της δουλειάς τους είναι να σκέφτονται και να εφευρίσκουν, κάτι που προσεγγίζει τους τρόπους λειτουργίας της Σίλικον Βάλεϊ.

Στη μονάδα υπηρετούν τη θητεία τους τα καλύτερα μυαλά της χώρας τους, ενώ παράλληλα για να γίνουν δεκτοί πρέπει να περάσουν ένα πολύ απαιτητικό τεστ μετά το τέλος του σχολείου. Μιλώντας στο Economy Today εκπρόσωπος του 8200 ανέφερε ότι στα 23 τους χρόνια μπορούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά τα λογισμικά που έφτιαξαν και σε κάποιες περιπτώσεις – όχι τόσο σπάνια - εξελίσσονται σε εκατομμυριούχους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Μονάδα θέλει να διαφημίζει το πρεστίζ της για να γίνεται πόλος έλξης για τους νεαρούς Ισραηλινούς αλλά και για να δημιουργείται  ένας μύθος για τους αντιπάλους της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέλη της μονάδας 8200 λαμβάνουν ρόλο καθηγητών για παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου στα οποία διδάσκουν βασικές αρχές αλγορίθμων και προγραμματισμού. Τα παιδιά που δικαιούνται να λάβουν μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα είναι αυτά που έχουν ψηλές επιδόσεις στα μαθηματικά και περνούν από ειδικές εξετάσεις. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι επιπρόσθετη προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να ανήκουν στις ομάδες των Υπέρ-Ορθόδοξων Εβραίων και ο λόγος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός που έχει στόχο να δίνει κίνητρα στις ομάδες αυτές να εμπλακούν με το επιχειρείν και την οικονομική δραστηριότητα.

Η περίπτωση του Μπερ Σεβά η επιτομή του κυβερνητικού συντονισμού

Επιτομή για το οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ είναι το τεχνολογικό πάρκο στη Μπερ Σεβά, μια πόλη περίπου 250.000 κατοίκων στο νότιο μέρος της χώρας μέσα στην έρημο του Νέγκεβ, όπου γίνεται η εφαρμογή του πλάνου των πέντε πυλώνων που αναφέρθηκε πιο πάνω. Πριν μια δεκαετία οι εργαζόμενοι του τεχνολογικού τομέα στην πόλη δεν ξεπερνούσαν τους 100, ενώ σήμερα στο Μπερ Σεβά εργάζονται περισσότεροι από 3.000 στον τομέα. H κυβέρνηση του Ισραήλ κατά το 2007 αποφάσισε ότι στη Μπερ Σεβά θα γίνει η πρωτεύουσα του κυβερνοχώρου. Έτσι, ξεκίνησε ένα πολυετές πρότζεκτ με βασικό άξονα το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion, το οποίο ήταν και το πρώτο στη χώρα που προσέφερε πτυχία και μεταπτυχιακά προγράμματα με ειδίκευση στην κυβερνοτεχνολογία.

Το Gav-Yam Negev Hi-Tech Park αποτελεί ένα σύμπλεγμα στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, το οποίο οικοδομούν η ισραηλινή κυβέρνηση με τις ένοπλες δυνάμεις της, ο δήμος και οι τοπικές αρχές, η εγχώρια τεχνολογική και startup κοινότητα και μια σειρά από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη. Από το 2007 και όταν η Deutsche Telekom άνοιξε τεχνολογικό εργαστήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο στην Μπερ Σεβά ακολούθησαν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως οι ΙΒΜ, PayPal, Oracle, και Lockheed Martin, καθώς πέρα από τη συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή, το κράτος του Ισραήλ προσέφερε και ειδικά φορολογικά κίνητρα. Από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο έχουν σήμερα ανοίξει γραφεία και τεχνολογικά εργαστήρια στην Μπερ Σεβά, ανάμεσά τους η Amdocs, η Intel, η CISCO και η MasterCard, ενώ το έργο του Gav-Yam Negev Park αναμένεται μέχρι το 2025 να λάβει συνολική έκταση 200.000 τετραγωνικών μέτρων και να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα.

Το πλάνο για την «αναμόρφωση» του Μπερ Σεβά είναι εκπληκτικό, λόγω του ότι όχι μόνο ενισχύει την προσπάθεια για την εδραίωση του Ισραήλ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αλλά το κράτος χρησιμοποιεί την κυβερνοασφάλεια για να επιλύσει ζητήματα τα οποία θεωρεί καίριας σημασίας εντός του κράτους. Το καθημερινό κυκλοφοριακό χάος που δημιουργείται στο Τελ Αβίβ όπου εδρεύει η πλειοψηφία των τεχνολογικών εταιρειών είναι ένας από τους λόγους που οδήγησε την κυβέρνηση στη θέσπιση του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για μια απόσταση 67 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζονται περίπου δυο ώρες οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν και έρχονται καθημερινά για να φτάσουν στον προορισμό τους. Προς τούτο το τεχνολογικό πάρκο στο Μπερ Σεβά, η οποία στην ουσία είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή στην έρημο του Νέγκβετ, οικοδομείται ακριβώς δίπλα από τον σιδηροδρομικό σταθμό που ενώνει την πόλη με το Τελ Αβίβ. Επιπρόσθετα, η δημιουργία μιας περιοχής που θα συγκεντρώνει όλους τους εμπλεκόμενους του τομέα της κυβερνοασφάλειας της χώρας όπως την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ, παράρτημα των μονάδων του 8200, το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, τις εταιρείες κολοσσούς στον χώρο και τα εργαστήριά τους θα αποσυμφορήσει δυνητικά το Τελ Αβίβ από το κυκλοφοριακό και το ζήτημα υπερπληθυσμού. Δίδεται, επίσης, με αυτό τον τρόπο μια πιο φτηνή λύση για τους εργαζόμενους των εταιρειών μακριά από τα ενοίκια του Τελ Αβίβ, πόλης που φιγουράρει ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο.

Πέραν του κυκλοφοριακού η προσπάθεια για μετατροπή του Μπερ Σεβά σε πρωτεύουσα της κυβερνοασφάλειας δείχνει να είναι και μια προσπάθεια για την πληθυσμιακή ενίσχυση των περιοχών οι οποίες είναι οι πιο αραιοκατοικημένες της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να αποσυνδεθεί και από το γεγονός ότι η πόλη είναι η μεγαλύτερη και σε κεντρικό σημείο ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των Παλαιστινίων.

«Καλέστε το 119 αν υποπτεύεστε επίθεση από χάκερ»

Στο μείγμα πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων προστίθενται και οι κρατικοί οργανισμοί στην πόλη του Μπερ Σεβά. Στο τεχνολογικό πάρκο της πόλης λειτουργεί η ομάδα κρούσης της ειδικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ (Israeli Cyber Emergency Response Team- IL-CERT), η οποία παρακολουθεί 24 ώρες το 24ώρο τις στρατηγικές υποδομές της χώρας και αντιμετωπίζει τυχόν επιθέσεις. Στο κτήριο του CERT λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο το οποίο λειτουργεί, επίσης, 24 ώρες το 24ωρο στο οποίο μπορούν οι πολίτες να καταγγείλουν και να ενημερώσουν για περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων. Το εν λόγω εγχείρημα το οποίο έχει σύνθημα «Καλέστε το 119 για επίθεση από χάκερ» αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ενώ θεωρείται ότι λειτουργεί προληπτικά και κρατά τους πολίτες σε εγρήγορση σε περίπτωση απειλής κυβερνοεπιθέσεων.

Για τον γενικό διευθυντή του Ισραηλινού CERT, Erez Tidhar, η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα έχει κομβική σημασία όχι μόνο στη μεταφορά γνώσης και την αξιοποίηση του ταλέντου, αλλά και στην αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων που αυξάνονται συνεχώς. «Πολλοί αναλυτές του κέντρου είναι φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Δουλεύουν μαζί μας για 2-3 χρόνια και μετά πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή ανοίγουν τις δικές τους επιχειρήσεις και έτσι δημιουργούμε δεσμούς με όλη τη βιομηχανία, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των απειλών».

 Οι νέοι ρόκσταρ - Το παράδειγμα της τηλεοπτικής σειράς «Tehran»

«Όσοι εξειδικεύονται στον τομέα της τεχνολογίας είναι οι νέοι ροκ σταρ στο Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στο Economy Today. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα, αφού το κράτος δημιουργεί μέσω των κινήτρων και του σχεδιασμού πρότυπα για τους νέους για να καινοτομήσουν στον τομέα της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας. Εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μετουσιώνεται το πιο πάνω σύνθημα είναι η τηλεοπτική σειρά «Τεχεράνη», παραγωγή της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης. Στην εν λόγω σειρά, της οποία τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, η πρωταγωνίστρια είναι Ισραηλινή κατάσκοπος η οποία προσπαθεί να «χακάρει» τον βασικό ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ιρανικής πρωτεύουσας με τον υπερσύγχρονο υπολογιστή της. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η σειρά είναι από τις δημοφιλέστερες ανάμεσα στους νέους, ενώ οι πρωταγωνιστές αποτελούν πρότυπα και κινητοποιούν τους νέους να ασχοληθούν περαιτέρω με τον κυβερνοχώρο και την κυβερνοασφάλεια.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, η κρατική παρέμβαση και ο συντονισμός των χαρακτηριστικών του Ισραήλ συνέτειναν ώστε το οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ να καταστεί ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου.  Η ολιστική κυβερνητική υποστήριξη του τομέα περιλαμβάνει κατάρτιση και εκπαίδευση εργατικού δυναμικού, εξειδικευμένα πανεπιστημιακά προγράμματα, άμεσες επενδύσεις, μεγάλη στρατιωτική παρουσία, φορολογικά και άλλα πολιτικά κίνητρα τα οποία οδήγησαν ώστε η κυβερνοασφάλεια να αποτελεί σοβαρή παράμετρο της «βιομηχανίας» αλλά και του «μπραντ» της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ευρώπη κλείνει τις τρύπες κυβερνοεπιθέσεων από ψηφιακά προϊόντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ