Offcanvas
Offcanvas

Tech

Η "μεγάλη σφαγή" στη Σίλικον Βάλλεϋ - Πώς εξηγείται το μπαράζ απολύσεων

Η

Δεν είναι μόνο ο "ιδιότροπος" Μασκ. Απολύσεις σε 416 start ups, συνολικά 45.000 μόνο τον Οκτώβριο σε εταιρείες τεχνολογικού προσανατολισμού και τώρα 11.000 στην META.

Οι απολύσεις που ανακοίνωσε επίσημα την περασμένη Παρασκευή ο Ίλον Μασκ στο Τwitter και αφορούν το 50% του προσωπικού της πλατφόρμας που απασχολεί περίπου 7.500 εργαζόμενους, έγιναν πρώτο θέμα σε πολλές διεθνή ΜΜΕ με πολλούς όμως να αποδίδουν την κίνηση αυτή, αφελώς όπως φαίνεται, σχεδόν αποκλειστικά στον συχνά χαοτικό τρόπο σκέψης του στον ιδιότροπου νέου ιδιοκτήτη της πλατφόρμας

Κι όμως, αυτή ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη περικοπή σε ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο της τεχνολογίας από την έναρξη της πανδημίας.

Αφενός όμως το γεγονός ότι είναι ”η τέταρτη μεγαλύτερη” δείχνει ότι η περίπτωση του Τwitter δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αφετέρου οι ειδήσεις στο αμερικανικό Τύπο για τα όσα ακολούθησαν στην Σίλικον Βάλλεϋ (ή αλλιώς Κοιλάδα του Πυριτίου) το Σαββατοκύριακο 5-6 Νοεμβρίου δείχνουν πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο για τις εταιρείας τεχνολογίας, start-ups και μη.

Μετά το Τwitter, την Παρασκευή, σε απολύσεις στο 14% του προσωπικού της της ανακοίνωσε πως προχωρά και Stripe, εταιρείας παροχής οικονομικών και software που θεωρείται ως μια εκ των πιο δυναμικών και υψηλής αξίας start ups στην Σίλικον Βάλλεϋ

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Lyft, δημοφιλής εταιρεία παροχής υπηρεσιών μετακίνησης (όπως πχ. η Uber) επίσης για περικοπές στο προσωπικό κατά 13%.

Το απόλυτο σοκ όμως ήρθε την Τετάρτη με την Meta Platforms Inc να ανακοινώνει πως προχωρά σε περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας και όπως ήδη επισημαίνεται πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο απολύσεων με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο της τεχνολογίας αφότου η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των εσόδων αλλά και του προσωπικού, των επιχειρήσεων του κλάδου.

Η ”σφαγή” στην Σίλικον Βάλλεϋ

Οι αποφάσεις όλων αυτών των αφεντικών σε εταιρείες της Σίλικον Βάλλεϋ δείχνουν πως υπάρχει μια γενικότερη τάση για περικοπές στο προσωπικό. Και μια ευρύτερη κρίση.

Όπως φαίνεται και βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το Layoffs.fyi, οι ανακοινώσεις για κύματα απολύσεων σε εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να είναι όλο και πιο συχνές τις τελευταίες εβδομάδες αλλά η τάση είναι εμφανής κυρίως από τον Απρίλιο. Υποχώρησε μερικώς τoν Σεπτέμβριο και τώρα επιστρέφει. Και αφορά όλο και περισσότερες εταιρείες, συχνά μεγαλύτερες και φυσικά αυξημένο αριθμό εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, 416 νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογικού προσανατολισμού με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες απέλυσαν υπαλλήλους μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, σε σύγκριση με μόλις 20 το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για παράδειγμα, η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana μείωσε το εργατικό της δυναμικό κατά 2.500 υπαλλήλους τον Μάιο,.

Ωστόσο, οι περικοπές στο προσωπικό σε άλλες ακόμη πιο ”υψηλής αξίας” εταιρίας όπως όπως το Netflix ή το PayPal ήταν συγκριτικά μικρές σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η πρώτη απέλυσε 450 εργαζόμενους ή περίπου το 4% του προσωπικού κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και οι PayPal τερμάτισε μόλις 83 συμβάσεις εργασίας.

45.000 απολύσεις τον Οκτώβριο και έπεται συνέχεια

Οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις εταιρειών που μείωσαν το εργατικό τους δυναμικό τον Οκτώβριο ήταν η start-up Beyond Meat με φυτικά τρόφιμα, η εταιρεία παροχής κιτ γευμάτων Hello Fresh και η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού γυμναστικής Peloton.

Ο χειρότερος μήνα μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα του Statista που αποτυπώνει τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η layoffs.fyi ήταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή (δηλαδή πριν του μπαράζ ανακοινώσεων για απολύεις), ο Ιούλιος αφού γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και Twitter απέλυσαν αρκετούς υπαλλήλους.

Σημειώνεται πως η πρώτη ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Bytedance αλλά αποθηκεύει τα δεδομένα των μη Κινέζων χρηστών της στις Η.Π.Α. και μπορεί να θεωρηθεί οριακά πως έχει έδρα και στις ΗΠΑ και έτσι περιλαμβάνεται στον infographic.

Και εάν όλα τα παραπάνω αφορούν τις start ups εταιρείες θα πρέπει να προστεθούν και οι απολύσεις που έγιναν κυρίως τον Οκτώβριο σε μεγάλες εταιρείες όπως Mirosoft, Intel κ.α στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό απολύσεων σε 45.000.

Δεν φταίει μόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι αποφάσεις για απολύσεις σε όλες τις εταιρείες τεχνολογίας, start ups και μη φυσικά αντανακλούν την οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο και την είσοδο σε μια περίοδο ύφεσης.

Η δε μείωση των διαφημίσεων για πλατφόρμες όπως πχ το Facebook είναι εξίσου βασικός παράγοντας που υπαγορεύει την μείωση των εξόδων -που μεταφράστηκαν σε απολύσεις- και φυσικά δηλωτική της ευρύτερης κρίσης στην αγορά.

Επίσης, όμως για άλλες εταιρίες καταλύτης για τις αποφάσεις τους να μειώσουν το προσωπικό και άρα τα έξοδα τους είναι ο πληθωρισμός αφού οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια έχουν εκτοξευτεί με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές δαπάνες να είναι υποτονικές. Πρόσθετα ζητήματα είναι τα υψηλότερα επιτόκια και η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα.

Ειδικότερα βέβαια για τις star ups εταιρείας τεχνολογίας υπάρχει και ένα πρόσθετο ζήτημα.

Την περίοδο της πανδημίας, η κάθε μία στον τομέα της, είδε μια κατακόρυφη αύξηση των πελατών/χρηστών apps και έτσι ακολούθησε ένα κύμα προσλήψεων για την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών.

Πολλές όμως από τις αποφάσεις για προσλήψεις έγιναν αλόγιστα και υπερέβησαν τις πραγματικές ανάγκες ενώ παράλληλα πολλές εταιρείες απέτυχαν να ελέγξουν τα κόστη τους.

Πολύ περισσότερο, αρκετές δεν υπολόγισαν πως η αυξανόμενη ζήτηση δεν θα κρατούσε για πάντα, αλλά θα μειωνόταν παράλληλα με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας και την επιστροφή των πελατών/χρηστών σε μια κανονικότητα.

Ειδικότερα δε όσες εστιάζουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο εκτίμησαν λανθασμένα πως το e-comerce ήρθε για να μείνει. Ποντάροντας πως θα συνέχιζε να κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτά την περίοδο της πανδημίας και, θέλοντας να προλάβουν τους ανταγωνιστές, ανοίχτηκαν περισσότερο από όσο έπρεπε και μπορούσαν.

Πηγή: Huffingtonpost.gr

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Το Ιράν χτύπησε πλοίο με κυπριακή σημαία και έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ – Κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ

Το Ιράν χτύπησε πλοίο με κυπριακή σημαία και έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ – Κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ

Οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι το M/V GFS Galaxy ακολούθησε «μη εγκεκριμένη διαδρομή» - Οι ΗΠΑ έπληξαν 140 στόχους στο Ιράν –…

Οι 10 εταιρείες που κρατούν στα χέρια τους την παγκόσμια οικονομία

Οι 10 εταιρείες που κρατούν στα χέρια τους την παγκόσμια οικονομία

Πρόκειται για τις λεγόμενες bottleneck firms – επιχειρήσεις που ελέγχουν κρίσιμους κρίκους στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας

Αυτές είναι οι επενδυτικές προτάσεις των κορυφαίων αναλυτών της Wall Street

Αυτές είναι οι επενδυτικές προτάσεις των κορυφαίων αναλυτών της Wall Street

Mετοχές, ομόλογα, τεχνητή νοημοσύνη και πολλές άλλες επενδυτικές προτάσεις υψηλής ποιότητας έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον…

ΕΕ: Ετοιμάζει ασπίδα για επιχειρήσεις που μειώνουν την εξάρτηση από την Κίνα

ΕΕ: Ετοιμάζει ασπίδα για επιχειρήσεις που μειώνουν την εξάρτηση από την Κίνα

Η Κομισιόν σχεδιάζει νέο μηχανισμό αλληλεγγύης για τη στήριξη εταιρειών που διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ενόψει…

Έρχονται αλλαγές για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – Διάτρητο το μητρώο σήμερα

Έρχονται αλλαγές για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – Διάτρητο το μητρώο σήμερα

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα ζητούνται πρόσθετα πιστοποιητικά για εγγραφή στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων…

Θετικό, αλλά και αρνητικό πρόσημο για «νέο» Συνεργατισμό, βλέπει ο Μ. Κληρίδης

Θετικό, αλλά και αρνητικό πρόσημο για «νέο» Συνεργατισμό, βλέπει ο Μ. Κληρίδης

Σύμφωνα με τον Μάριο Κληρίδη η αγορά χρειάζεται ηθική τραπεζική, αλλά συστήνει προσοχή στα θέματα διακυβέρνησης

«Ζαλίζει» ο λογαριασμός του αμερικανικού χρέους -  $24 δισ. την εβδομάδα για τόκους

«Ζαλίζει» ο λογαριασμός του αμερικανικού χρέους - $24 δισ. την εβδομάδα για τόκους

Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται σε 39,4 τρισ. δολάρια

Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επηρέασε την πολιτική των κεντρικών τραπεζών

Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επηρέασε την πολιτική των κεντρικών τραπεζών

Η πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο έχει πλέον μετατοπιστεί

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X