OLIVEWOOD: Η Κύπρος αποκτά το δικό της Hollywood 

Το νησί μας εγκαινίασε πρόσφατα το δικό του Hollywood, το οποίο ονομάζεται Olivewood.

Στόχος είναι να εισέλθει η Κύπρος δυναμικά στην οπτικοακουστική αγορά και να εδραιώσει τη θέση της στον κινηματογραφικό χάρτη. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει θετικές προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο, αφού θα τονώσει και άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και ο τομέας της ανάπτυξης γης, ενώ θα συμβάλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Της Γιώτας Κούμουρου 

Στο πρώτο Cyprus Film Summit που πραγματοποιήθηκε τον περασµένο Οκτώβριο, παρουσιάστηκε το ειδικό πλαίσιο κινήτρων και ωφεληµάτων που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για εγχώριες και διεθνείς παραγωγές, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα Film in Cyprus. Μέσω της εν λόγω πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αλλά και στην Κύπρο γενικότερα και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση. Όπως δήλωσε στο Economy Today ο Ανώτερος Λειτουργός του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Λευτέρης Ελευθερίου: «Το σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιοµηχανίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα στο πλαίσιο της προσπάθειας δηµιουργίας µίας ισχυρής οπτικοακουστικής βιοµηχανίας στον τόπο µας». 

ΓΙΑΤΙ OLIVEWOOD

Η προσπάθεια της χώρας να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα µεγάλο και ποικιλόµορφο κινηµατογραφικό στούντιο ονοµάστηκε Olivewood. Το συγκεκριµένο όνοµα προέκυψε, καθώς η ελιά είναι ένα δέντρο που συνδέεται έντονα και διαχρονικά µε την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου.

ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Η Κύπρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα, για να εισέλθει στον χάρτη των διεθνών κινηµατογραφικών προορισµών. Αποτελεί µία ελκυστική επένδυση για οποιονδήποτε παραγωγό που αναζητεί έναν χώρο γυρισµάτων. Συνδυάζει πληθώρα διαφορετικών τοπίων, όπως όµορφες παραλίες, δασικές εκτάσεις και βουνά, γραφικά χωριά και σύγχρονες πόλεις.

Σύµφωνα µε τον κ. Ελευθερίου «Η Κύπρος λόγω κυρίως της ηλιοφάνειας, της φυσικής οµορφιάς και της πληθώρας άγνωστων για τη βιοµηχανία τοπίων µέχρι σήµερα, προσφέρεται για την προσέλκυση διεθνών κινηµατογραφικών παραγωγών. Ανάλογα στοιχεία βεβαίως διαθέτουν και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πρόκειται, µάλιστα, για χώρες µε µεγάλη παράδοση και έργα υποδοµής για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, πιστεύουµε ότι το σχέδιο κινήτρων που έχουµε ανακοινώσει, µε την επιστροφή µετρητών και φόρων που µπορεί να φθάσει στο 35% είναι ένα πολύ σηµαντικό βήµα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα επιπρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτηµα αποτελούν, επίσης, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναλαµβάνονται τελευταία για ενίσχυση της οπτικοακουστικής βιοµηχανίας, τις οποίες φυσικά επικροτούµε και έχουν ως προέλευση χώρες, όπως η Ινδία και οι Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής».   

1Ο CYPRUS FILM SUMMIT

Το πρώτο Cyprus Film Summit 2018 διοργάνωσαν ο Κυπριακός Οργανισµός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), ο Κυπριακός Οργανισµός Τουρισµού και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δηµοκρατίας.  Όπως τόνισε ο κ. Ελευθερίου: «Στο πλαίσιο του 1ου Cyprus Film Summit, συµµετείχαν περισσότεροι από 120 εκπρόσωποι εταιρειών κινηµατογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, ενώ οι επαγγελµατίες του χώρου είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν για το σχέδιο κινήτρων και να διαπιστώσουν ιδίοις όµµασι τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Κύπρου». Ως αποτέλεσµα της εν λόγω πρωτοβουλίας του Invest Cyprus, συνέχισε, «ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από παραγωγούς από τις Ηνωµένες Πολιτείες, το Ηνωµένο Βασίλειο, τη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ινδία». 
«Θεωρούµε ότι η Κύπρος διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία, για να µπει και να εδραιωθεί στον χάρτη των διεθνών κινηµατογραφικών προορισµών, γεγονός που θα δηµιουργήσει θετικές προοπτικές ανάπτυξης, αφού θα τονώσει και άλλους τοµείς, όπως ο τουρισµός και ο τοµέας της ανάπτυξης γης, ενώ θα συµβάλει και στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας», προσέθεσε. Κατά τη διάρκεια του Cyprus Film Summit ο Υπουργός Οικονοµικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέλυσε τις προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Κύπρου. Όπως είπε «Ο τοµέας της οπτικοακουστικής βιοµηχανίας, θεωρώ πως µπορεί να αποτελέσει µια νέα ευκαιρία για τη χώρα µας. Ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται αυτές τις µέρες στην Κύπρο γι’ αυτό το συνέδριο, αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος είναι ένα φυσικό στούντιο και διαθέτει όλα τα πλεονεκτήµατα». Προσέθεσε δε, ότι «Με τέτοιες κινήσεις είναι που µπορούσε να σπρώξουµε την οικονοµία µας ακόµα πιο υψηλά. Πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήµατα η κυβέρνηση έχει προσθέσει ένα στοχευµένο σχέδιο κινήτρων µε χορηγίες, αλλά και µε φορολογικές απαλλαγές, έτσι ώστε να συµπληρωθεί και να ενδυναµωθεί αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα». Ο κ. Γεωργιάδης σηµείωσε, επίσης, ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον και αυτό επιβεβαιώνεται από την παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς οπτικοακουστικής βιοµηχανίας στην Κύπρο για το συνέδριο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το ενδιαφέρον θα επιβεβαιωθεί στο επόµενο διάστηµα, µε συγκεκριµένες κινήσεις.

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ

Το σχέδιο είναι επωφελές και για τους Κύπριους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς. Όπως δηλώνει στο Economy Today o κ. Ελευθερίου: «Το σχέδιο που έχει ανακοινωθεί είναι φιλικό για τους Κύπριους επαγγελµατίες. Πρώτα απ’ όλα γιατί θα συµβάλει στην εδραίωση συνεργασιών ανάµεσα στην τοπική και διεθνή βιοµηχανία. Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριµένα την εργοδότηση Κυπρίων επαγγελµατιών, όπως σκηνοθετών, παραγωγών και πρωταγωνιστών-ηθοποιών, καθώς επίσης και άλλων επαγγελµατιών, όπως σκηνογράφους, βοηθούς σκηνοθέτες, τεχνικούς, κοµπάρσους κ.λπ., ακόµη κι αν αφορά µεγάλη παραγωγή του Χόλυγουντ». Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι το Σχέδιο είναι διαµορφωµένο µε τέτοιο τρόπο, που να προσφέρει στους επαγγελµατίες συµπατριώτες µας την ευχέρεια και τη διευκόλυνση για την αναζήτηση και εξεύρεση συνεργατών παραγωγών από το εξωτερικό. Ο ίδιος αναφέρει πως «Ως Οργανισµός, σε αυτό το πρώιµο στάδιο πρέπει να εκφράσουµε την ικανοποίησή µας για το γεγονός ότι αρκετοί Κύπριοι επαγγελµατίες του χώρου βρίσκονται ήδη σε προχωρηµένες συζητήσεις για συνεργασία µε ξένους παραγωγούς. Οι επαφές αυτές ξεκίνησαν φυσικά κατά τη διάρκεια του Cyprus Film Summit που διοργανώσαµε τον περασµένο µήνα στην Κύπρο, κατορθώνοντας ακριβώς να φέρουµε σε επαφή το κυπριακό οικοσύστηµα µε τους ξένους παραγωγούς».

ΣΧΕΔΙΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Το σχέδιο οπτικοακουστικής βιοµηχανίας που εκπόνησε η κυβέρνηση, παρέχει σε Κύπριους και ξένους παραγωγούς φορολογικά κίνητρα, όπως επιστροφές χρηµάτων (cash rebate) µέχρι και 35%, φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιµων δαπανών. 

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ
Την ίδια ώρα, επίσκεψη στην Κύπρο πραγµατοποίησαν στα µέσα Νοεµβρίου στελέχη της παγκοσµίου φήµης αµερικανικής εταιρείας διοργάνωσης φεστιβάλ ταινιών Tribeca Enterpises NY.

Η εταιρεία είναι ιδιοκτησίας του διάσηµου Αµερικανού ηθοποιού Ρόµπερτ Ντε Νίρο και διοργανώνει ένα από τα πιο σηµαντικά κινηµατογραφικά φεστιβάλ στον κόσµο, το Tribeca Film Festival, µε έδρα την οµώνυµη γειτονιά του νοτίου Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της Tribeca συναντήθηκαν στην Κύπρο, µε στελέχη της εταιρείας Screentale, µε έδρα τη Λεµεσό. Σκοπός των επαφών είναι η συνδιοργάνωση ενός φεστιβάλ ταινιών διεθνών προδιαγραφών στην Κύπρο. Τα στελέχη της εταιρείας του Ρόµπερτ Ντε Νίρο είχαν, επίσης, συναντήσεις µε ανώτατα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, της αµερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία και µε Δηµάρχους. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα και τοποθεσίες που θα µπορούσαν να φιλοξενήσουν το φεστιβάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ