H Google κόβει 12.000 θέσεις εργασίας – Απολύεται το 6% των υπαλλήλων παγκοσμίως

Τι αναφέρει σε e-mail του προς τους εργαζομένους ο CEO της μητρικής εταιρείας Alphabet, Σουντάρ Πιντσάι

Σε δραστική μείωση των θέσεων εργασίας προχωρά η μητρική της Google, Alphabet, που ανακοίνωσε την κατάργηση 12.000 θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν σε άνω του 6% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως. Η Alphabet έρχεται να προστεθεί στους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς που απολύουν κόσμο μετά από μια πολυετή ανάπτυξη και αθρόες προσλήψεις.

Οι απολύσεις θα επηρεάσουν όλες τις θέσεις εργασίας, σε ολόκληρη την εταιρεία και θα γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε ο CEO, Σουντάρ Πιντσάι, με e-mail που έστειλε προς τους εργαζομένους.

Όπως γράφει σε αυτό, «αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν ως εδώ».

Με τις απολύσεις αυτές, η Google προστίθεται στις άλλες εταιρείες τεχνολογίας που μείωσαν δραστικά το προσωπικό τους και τις λειτουργίες τους εν μέσω της επιδεινούμενης παγκόσμιας οικονομίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Meta, Twitter και Amazon έχουν ήδη μειώσει το προσωπικό τους. Χάρη στο ανθεκτικό κομμάτι του search (των αναζητήσεων δηλαδή μέσω Google), η τελευταία είχε καταφέρει μέχρι τώρα να αποφύγει τις περικοπές. Ωστόσο, τώρα είναι αντιμέτωπη με μια επιβράδυνση του ψηφιακού advertising ενώ το τμήμα cloud-computing συνεχίζει να έπεται της Amazon και της Microsoft.  

«Αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να επανεστιάσουμε, να κάνουμε επανασχεδιασμό στα κόστη μας και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας προς τις ύψιστες προτεραιότητές μας», έγραψε ο Πιτσάι στο email προς τους εργαζομένους.

Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία έχει «μια ουσιαστική ευκαιρία μπροστά μας» με την τεχνητή νοημοσύνη, έναν βασικό επενδυτικό τομέα όπου η Google αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Κατώτερα των προσδοκιών έσοδα και κέρδη
Τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε  κέρδη και έσοδα κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 27% στα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εκείνη την εποχή, ο Πιτσάι  έλεγε ότι η Google θα περιορίσει τα έξοδά της και η Chief Financial Officer Ρουθ Πόρατ, είπε ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα μειωθεί άνω του 50% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την το αμέσως προηγούμενο.

Η μείωση του αριθμού προσωπικού της Google ακολουθεί την πίεση των επενδυτών να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική στρατηγική για τον περιορισμό των δαπανών. Τον Νοέμβριο, η TCI Fund Management Ltd. προέτρεψε τον κολοσσό της διαδικτυακής αναζήτησης με μια ανοιχτή επιστολή να θέσει δημοσίως έναν στόχο για περιθώρια κέρδους, να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών και να μειώσει τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιό της Other Bets, του τμήματος Moonshot της Alphabet. «Η εταιρεία έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους και το κόστος ανά εργαζόμενο είναι πολύ υψηλό», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TCI, Κρις Χον, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Alphabet είχε αυξηθεί κατά 20% ετησίως από το 2017.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ανθρώπινων πόρων Challenger, Gray & Christmas Inc., οι περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας το 2022 σημειώθηκαν στον τομέα της τεχνολογίας — 97.171 για το έτος, αύξηση 649% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο e-mail του ο Πιτσάι ανέφερε επίσης ότι η Alphabet θα πληρώσει στους υπαλλήλους που θα επηρεαστούν για 16 εβδομάδες μετά την απόλυση, ενώ θα έχουν παροχές υγείας  αξίας έξι μηνών στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΕΟ: Ο Πρόεδρος άδειασε τον ίδιο του τον υπ. Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ