Το Facebook βάζει στο στόχαστρο τα fake news για τα εμβόλια

Το Facebook ανακοίνωσε πως ερευνά νέους τρόπους για να μπορέσει να κάνει τις πληροφορίες για τα εμβόλια ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμες.

Με σοβαρές ασθένειες όπως η ιλαρά να εξαπλώνονται και πάλι στον κόσμο, εξαιτίας της επικίνδυνης διασποράς ψευδών ειδήσεων εναντίον των εμβολίων, το Facebook ξεκινά την δική του μάχη κατά των fake news που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το σημαντικότερο κοινωνικό δίκτυο σκοπεύει να μειώσει και να απομακρύνει ψευδείς πληροφορίες που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα του, αλλά και να υποβιβάσει στις μηχανές αναζήτησης κάθε κείμενο που είναι κατά των εμβολιασμών.

Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να καταγγείλουν στο Facebook οποιοδήποτε περιεχόμενο πιστεύουν πως χρειάζεται αξιολόγηση, με τα θέματα υγείας να μπορούν να ελεγχθούν από τους συνεργάτες του κοινωνικού δικτύου σε 25 χώρες.

Το Facebook ανακοίνωσε πως ερευνά νέους τρόπους για να μπορέσει να κάνει τις πληροφορίες για τα εμβόλια ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμες, ενώ παράλληλα θα προσπαθεί να περιορίσει την ζημιά που προκαλείται από την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Όμως, ακόμα εξετάζει ποια είναι η σωστή προσέγγιση για να λυθεί αυτό το ζήτημα.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως «έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε πιο ακριβείς και χρήσιμες τις πληροφορίες μέσω του Facebook. Απομακρύνουμε περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες του δικτύου, χαμηλώνουμε την βαθμολογία άρθρων που είναι πιθανότατα παραπλανητικά, και αναδεικνύουμε κείμενα που περιέχουν περισσότερες πληροφορίες. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες σε σημαντικά θέματα όπως η υγεία».

Σήμερα, μια απλή αναζήτηση στη σελίδα του κοινωνικού δικτύου μπορεί να σας παρουσιάσει δεκάδες σελίδες κατά των εμβολίων που έχουν δεκάδες χιλιάδες μέλη, δημιουργώντας ένα νέο κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, υπάρχουν πολλοί που πραγματοποιούν στοχευμένη προπαγάνδα κατά των εμβολίων μέσω του Facebook, σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 60 ετών.

Την ίδια στιγμή, η κριτική γίνεται όλο και πιο έντονη στους τεχνολογικούς γίγαντες, με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών στη Καλιφόρνια, Άνταμ Σιφ, να ζητάει από Facebook και Google να αναλάβουν δράση για να περιοριστεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του διαδικτύου.

Πηγή: economistas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ