Γιατί η Universal Music μηνύει την... τεχνητή νοημοσύνη

Αναστάτωση στη μουσική βιομηχανία από την ανάπτυξη της ΑΙ

Μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, κατά  της start-up τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, έχει καταθέσει η Universal Music, στο πλαίσιο της διαμάχης της με τα chatbots που χρησιμοποιούν τους στίχους των καλλιτεχνών της.

Η Universal και δύο άλλες μουσικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι η Anthropic εκμεταλλεύεται τα τραγούδια τους χωρίς άδεια και τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν «πανομοιότυπα ή σχεδόν πανομοιότυπα αντίγραφα αυτών των στίχων» μέσω του Claude, του αντιπάλου του ChatGPT.

Όταν ο Claude καλείται να γράψει στίχους για ένα τραγούδι «I Will Survive», για παράδειγμα, απαντά με «ένα σχεδόν λέξη προς λέξη αντίγραφο των στίχων» του γνωστού τραγουδιού, αναφέρουν οι Universal, Concord και ABKCO μήνυση που κατέθεσαν σε δικαστήριο στο Νάσβιλ του Τενεσί.

«Αυτό το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα δεν είναι δωρεάν για λήψη απλώς και μόνο επειδή μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο», δήλωσαν οι μουσικές εταιρείες, ενώ ισχυρίστηκαν ότι η Anthropic «δεν είχε καν προσπαθήσει ποτέ» να λάβει άδεια για το έργο τους που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Η Anthropic δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα των Financial Times για σχόλιο.

Τα deepfake τραγούδια

Η μήνυση έρχεται καθώς η μουσική βιομηχανία παλεύει με την άνοδο της τεχνολογίας AI που μπορεί να παράγει «deepfake» τραγούδια που μιμούνται τις φωνές, τους στίχους ή τον ήχο καταξιωμένων μουσικών. Το θέμα τράβηξε την προσοχή νωρίτερα φέτος, αφού ένα τραγούδι παραγωγής AI που μιμήθηκε τις φωνές των Drake και The Weeknd διαδόθηκε στο διαδίκτυο.

Η Anthropic, μια κορυφαία start-up τεχνητής νοημοσύνης, ιδρύθηκε το 2021 από μια ομάδα ερευνητών που αποχώρησαν από το OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft λόγω διαφωνίας σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας. Έχει αντλήσει επενδύσεις από την Amazon και την Google.

Εκτός από τους στίχους που ξεσήκωσαν, ο Claude ανταποκρίθηκε στις προτροπές που ζητούσαν να γράψει τραγούδια στο στυλ των δημοφιλών μουσικών χωρίς άδεια, ισχυρίστηκαν οι μουσικές εταιρείες. «Όταν ζητήσαμε από το μοντέλο AI να γράψει ένα κομμάτι μυθοπλασίας στο στυλ του Louis Armstrong, χρησιμοποιεί τους στίχους για το “What a Wonderful World””, αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Η Universal, έδρα της Taylor Swift και της Billie Eilish, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη μια συνεργασία με τη μουσική πλατφόρμα BandLab για να προσεγγίσει τα πνευματικά δικαιώματα «δεοντολογικά» για χρήση στην τεχνητή νοημοσύνη, με τα κατάλληλα πνευματικά δικαιώματα και την άδεια.

Η Universal συνεργάζεται χωριστά με την Google για την άδεια χρήσης των φωνών και των μελωδιών των καλλιτεχνών της σε τραγούδια που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφεραν οι Financial Times τον Αύγουστο.

«Οι εκδότες ασπάζονται την καινοτομία και αναγνωρίζουν τη μεγάλη υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης όταν χρησιμοποιείται ηθικά και υπεύθυνα. Αλλά η Anthropic παραβιάζει αυτές τις αρχές σε συστηματική και ευρέως διαδεδομένη βάση», ανέφεραν τα μουσικά στούντιο στη μήνυση της Τετάρτης.

Η Universal νωρίτερα φέτος ζήτησε από το Spotify και άλλες υπηρεσίες ροής να διακόψουν την πρόσβαση στον μουσικό της κατάλογο για προγραμματιστές που τον χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν την τεχνολογία AI.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Μαρίνα Αγίας Νάπας: Το «wow effect» και η επένδυση των €250 εκατομμυρίων (ΦΩΤΟΣ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ