Μάστιγα Κυβερνοεπιθέσεων σε διαχειριστές σελίδων ΜΚΔ - Τρόποι αντιμετώπισης

Μάστιγα Κυβερνοεπιθέσεων σε διαχειριστές σελίδων Facebook και Instagram - Τρόποι αντιμετώπισης

Σπείρα επιτήδειων εκμεταλλεύονται την άγνοια χρήσης επαγγελματικών προγραμμάτων για τη διαχείριση σελίδων Instagram και Facebook, παίρνουν πρόσβαση στους επαγγελματικούς λογαριασμούς των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και κυρίως στις επαγγελματικές σελίδες Facebook και Instagram και αυτόματα λαμβάνουν πρόσβαση στις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούνται για αγορα διαφημίσεων στις συγκεκριμένες πλατφόρμες και έτσι καταφέρνουν να αποσπάσουν χρωματικό ποσό.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα που δημιουργείται στις επιχειρήσεις είναι η παράλυση των λογαριασμών Facebook και Instagram και των διαφημιστικών τους λογαριασμών αφού η χρήση που γίνεται από τους επιτήδειους είναι εναντίων των όρων της Meta. Σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις χάνουν την επένδυση που έκαναν τα τελευταία χρόνια αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να προωθήσουν τις δραστηριότητες τους.

Ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν να πάρουν πρόσβαση είναι με ένα απλό μήνυμα στο Facebook  ή Instagram που έχει απειλητικό χαρακτήρα και προειδοποιεί τον εκάστοτε διαχειριστή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του για να μην διαγραφεί η σελίδα Facebook ή Instagram.

Στην προσπάθεια να προστατέψουν την διαδικτυακή παρουσία του οργανισμού οι διαχειριστές ακολουθούν τις οδηγίες με αποτέλεσμα να δίνουν τα στοιχεία πρόσβασης σε λάθος χέρια.

Σημειωστε οτι ο μόνος τρόπος που επικοινωνεί η Meta με τους χρήστες για τέτοιες περιπτώσεις είναι μέσω email. Ακόμη και με αυτό το τρόπο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί επιτήδειοι αποστέλλουν email με τον ίδιο στόχο αποσπάσεις στοιχείων για πρόσβαση στις πιστωτικές κάρτες. Σε κάθε περίπτωση κοιτάζουμε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα για επιβεβαίωση της εγκυρότητας του email.

Συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Socialway, Ορέστης Μιχαήλ, μας αναφέρει ότι πολύ συχνά οι διαχειριστές αναφέρουν, "Δεν ασχολούμαι με το προσωπικό μου προφίλ Facebook , μόνο με την επαγγελματική σελίδα και το Instagram " χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι μέσα από το προσωπικό προφίλ που γίνεται η είσοδος για την διαχείριση των επαγγελματικών σελίδων και διαφημιστικών λογαριασμών.

"Σε καμία περίπτωση το Facebook δεν θα ζητήσει τους κωδικούς πρόσβασης και σε καμία περίπτωση δεν τα δίνουμε σε κάποιο άγνωστο" αναφέρει συγκεκριμένα ο κ Μιχαήλ, "ούτε σε κάποιο γνωστό δεν δίνουμε τους πραγματικούς κωδικούς πρόσβασης" συνεχίζει. " Ο τρόπος για να προστατεύσουμε την παρουσία μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι με την ορθή χρήση των προγραμμάτων που μας παρέχονται και συγκεκριμένα το Business  Manager  που είναι το εργαλείο Επαγγελματικής διαχείρισης  Facebook, Instagram, what's app, διαχειριστών, διαφημιστικών λογαριασμών και όλη την άλλη πληθώρα εργαλείων που μας προσφέρει η Meta για να οργανώσουμε το Μάρκετινγκ σε Facebook  και Instagram."

Σε περίπτωση που έχετε ήδη πέσει θύμα κακοβουλης ενέργειας και εχει κλειδωθεί το Facebook ή το Instagram πρέπει να προχωρήσετε άμεσα με εμπεριστατωμένη επιστολή στην Meta που επεξηγεί λεπτομερώς τα γεγονότα η οποία θα συνοδεύεται από έγγραφα που αποδεικνύουν τα αληθινή γεγονότα.

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα των εργαλείων στο www.orestimethod.com και να τα προετοιμάσετε πριν την επικοινωνία σας με τη Meta.

"Εχουμε βοηθήσει δεκάδες επιχειρήσεις να απεμπλακούν από τέτοιες κακόβουλες ενέργειες" αναφέρει συγκεκριμένα ο κ Μιχαήλ. " Το πιο σημαντικό είναι να είμαι ορθά οργανωμένα τα προγράμματα διαχείρισης και να γίνει σωστή επικοινωνία με τη Meta.”

Image by nakaridore on Freepik

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ