Πώς η μοίρα τον «έφερε» από την Ινδία στην Κύπρο - Το success story του ιδρυτή της AEON

Η ιστορία του Ινδού επιχειρηματία John Abraham, CEO και ιδρυτή της AEON Payment Technologies, ο οποίος αναλύει 9 λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει την Κύπρο για να ξεκινήσει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της βιομηχανίας των πληρωμών στον κόσμο.

Στον μεγάλο καμβά των επιχειρηματικών εγχειρημάτων, μερικές φορές η μοίρα παίζει έναν απρόσμενο ρόλο, οδηγώντας φιλόδοξους επιχειρηματίες σε μονοπάτια που δεν περίμεναν ποτέ να ακολουθήσουν. Αυτή ήταν η περίπτωση του John Abraham, CEO και ιδρυτή της AEON Payment Technologies, ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι του προς την ίδρυση μιας ακμάζουσας εταιρείας στην Κύπρο με αφορμή μία επαγγελματική ευκαιρία. Λίγο γνώριζε ότι αυτό το μικρό νησιωτικό έθνος, που δεν ήταν γνωστό στην Ινδία εκείνη την εποχή, θα γίνει «ο καμβάς στον οποίο θα ζωγράφιζε τα όνειρά του προς την επιτυχία».

Το Economy Today εξετάζει το ταξίδι του John Abraham και πώς οδηγήθηκε στην απόφαση να ιδρύσει την AEON στην Κύπρο, περιγράφοντας τους πολλαπλούς παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Μια ματιά στο παρελθόν

Ο CEO και ιδρυτής της AEON ξεκίνησε το επαγγελματικό του ταξίδι τη στιγμή που η Κύπρος παρέμενε ένας αινιγματικός προορισμός για πολλούς. Βρέθηκε αντιμέτωπος με μια ευκαιρία εργασίας που τον έκανε να αναζητήσει αυτό το ανεξερεύνητο έδαφος. Ενώ η Ινδία, με τον ευρύτατο χώρο της και τις πολλαπλές ευκαιρίες της, ήταν η πιο προφανής επιλογή, η γοητεία της Κύπρου ήταν αναμφίβολη. Οι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση ήταν τόσο διαφορετικοί όσο και πειστικοί.

Καταρχάς, η Κύπρος είχε μια ενδιαφέρουσα ιστορική σύνδεση με την Ινδία - και οι δύο ήταν βρετανικές αποικίες. Αυτό το ιστορικό νήμα δημιούργησε ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο χωρών που ξεπερνούσε τον χρόνο. Η αγγλική γλώσσα, γλώσσα διοίκησης και επιχειρήσεων, μιλιόταν διαχρονικά στην Κύπρο, όπως και στην Ινδία. Η εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα διευκόλυνε τη μετάβαση και έκανε πιο εύκολο τον εκπατρισμό. Επιπλέον, η Κύπρος κληρονόμησε μια καλά εδραιωμένη διοικητική δομή, νομικό τομέα και τραπεζική υποδομή από το αποικιακό της παρελθόν, τα οποία τηρούσαν τα αγγλικά πρότυπα. Αυτό προσέφερε ένα αίσθημα οικειότητας και «άνεσης» για τον CEO και ιδρυτή της AEON, μειώνοντας τα εμπόδια για τη μετάβασή του στην Κύπρο.

Το εκπαιδευτικό τοπίο στην Κύπρο ήταν άλλο ένα ελκυστικό στοιχείο, με τη βρετανική εκπαίδευση να είναι βαθιά ριζωμένη. Για ένα άτομο που κτίζει μια καριέρα και ψάχνει να κτίσει μια οικογένεια, η Κύπρος προσέφερε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που πληρούσε διεθνείς προδιαγραφές. Αυτό το στοιχείο ενίσχυσε περαιτέρω το πόσο ελκυστική είναι η Κύπρος ως τόπος για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Αλλά ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό το τυχαίο ταξίδι ήταν ο εργοδότης τότε - μια startup στη βιομηχανία πληρωμών που πρωτοπόρησε τον τότε καιρό στην Καινοτομία. Αυτή η startup με την πάροδο του χρόνου γνώρισε εκπληκτική επιτυχία, προσφέροντας μια ελκυστική προοπτική για τον CEO και ιδρυτή της AEON να αναπτυχθεί και να μάθει σ’ αυτό το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα. Σ΄ έναν κόσμο όπου οι ευκαιρίες πληθαίνουν, αυτή η στροφή της μοίρας τον οδήγησε στην Κύπρο, μια εμπειρία που θα διαμόρφωνε το επιχειρηματικό του όραμα στα επόμενα χρόνια.

Η Γένεση της AEON και 8+1 λόγοι για την επιλογή της Κύπρου

Το 2015, ο CEO της AEON βρέθηκε έτοιμος να χαράξει την πορεία του στη βιομηχανία των πληρωμών και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία. Όσον αφορά την επιλογή της τοποθεσίας για την ίδρυση της AEON, δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ. Η Κύπρος ήταν η φυσική επιλογή και πολλοί λόγοι υποστήριξαν αυτή την απόφαση.

1. Στρατηγική Θέση: Η γεωγραφική θέση της Κύπρου ήταν ένας κύριος παράγοντας. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, λειτουργώντας ως γέφυρα που συνδέει αυτές τις ηπείρους. Αυτή η στρατηγική θέση ήταν ένα δώρο για διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς παρείχε πρόσβαση σε ένα ποικίλο και εκτενές πελατολόγιο.

2. Μέλος της Ε.Ε.: Η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχτηκε σημαντική παράμετρος. Ως μέλος της Ε.Ε. σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις που ιδρύονταν στην Κύπρο απολάμβαναν άνετη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.. Αυτή η απλοποίηση του εμπορίου και της ρυθμιστικής συμμόρφωσης δημιούργησε ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

3. Σταθερό νομικό πλαίσιο: Το επιχειρηματικό τοπίο στην Κύπρο ήταν στηριγμένο σε ένα σταθερό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο. Καλά εδραιωμένοι εμπορικοί νόμοι και μια αξιόπιστη δικαιοσύνη εξασφάλιζαν ότι οι επιχειρηματίες μπορούσαν να λειτουργήσουν με αυτοπεποίθηση, απαλλαγμένοι από τις αβεβαιότητες που συχνά ταλανίζουν τις αναδυόμενες αγορές.

4. Χαμηλό φορολογικό σύστημα: Ο ανταγωνιστικός φορολογικός συντελεστής της Κύπρου την έκανε ένα φωτεινό σημείο για επιχειρήσεις που αναζητούσαν φορολογικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, ο αριθμός των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας της Κύπρου με πολλές χώρες συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων, προσθέτοντας στην ελκυστικότητά της.

5. Εκπαιδευμένο προσωπικό: Ένα καλά εκπαιδευμένο και υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό ήταν διαθέσιμο στην Κύπρο, ιδίως στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και της Τεχνολογίας. Αυτή η πηγή ταλέντου έκανε ευκολότερο για την AEON να βρει και να αναπτύξει τους ανθρώπινους πόρους που ήταν απαραίτητοι για την επιτυχία της.

6. Τραπεζικοί και Χρηματοοικονομικοί τομείς: Η Κύπρος διέθετε έναν ισχυρό τομέα τραπεζικών υπηρεσιών με έμφαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αυτή η ανθεκτική χρηματοοικονομική υποδομή ήταν αναγκαία για μια AEON που δραστηριοποιείται στη Βιομηχανία των Πληρωμών, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία.

7. Ποιότητα Ζωής: Πέρα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, η ποιότητα ζωής στην Κύπρο αποτελούσε ισχυρό μαγνήτη τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους επιχειρηματίες. Το μεσογειακό κλίμα, ο πολιτιστικός πλούτος και η φήμη για ασφάλεια την έκαναν έναν ελκυστικό τόπο για διαβίωση και εργασία. Αυτή η ελκυστική πλευρά μεταφράστηκε σε πιο ευτυχείς και παραγωγικούς υπαλλήλους.

8. Υποστήριξη για την Καινοτομία: Η δέσμευση της Κύπρου στην προώθηση της Καινοτομίας και την υποστήριξη των startups ήταν ένα ισχυρό κινητήριο. Η Κύπρος είχε εισαγάγει πολλά προγράμματα και πρωτοβουλίες σχεδιασμένα να υποστηρίξουν την αγορά με την Τεχνολογία. Αυτός προσανατολισμός της Κύπρου στην Καινοτομία παρείχε ένα ιδανικό Οικοσύστημα για την ανάπτυξη της AEON στο δυναμικό τομέα των Πληρωμών.

9. Γλωσσικό Πλεονέκτημα: Η αγγλική γλώσσα, ευρέως ομιλούμενη και χρησιμοποιούμενη στην επιχειρηματικότητα, ήταν άλλο ένα χαρακτηριστικό πλεονέκτημα. Η ευκολία της επικοινωνίας διευκόλυνε τις αλληλεπιδράσεις με παγκόσμιους συνεργάτες και πελάτες, εξαλείφοντας τα γλωσσικά εμπόδια που συχνά εμποδίζουν τη διεθνή επιχειρηματικότητα.

Γιατί ένας Ινδός επιχειρηματίας να επιλέξει την Κύπρο

Όπως σημειώνει ο John Abraham «από την οπτική γωνία ενός Ινδού επενδυτή, η κάθοδος στην Κύπρο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα». Επανέλαβε ότι, το σταθερό νομικό πλαίσιο, οι χαμηλοί εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και το υποστηρικτικό Οικοσύστημα Καινοτομίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους Ινδούς επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης σε μια ξένη αγορά. «Αυτό όχι μόνο διευρύνει το παγκόσμιο αποτύπωμά τους αλλά και ανοίγει πόρτες στην ακμάζουσα ευρωπαϊκή αγορά μέσω της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.», ανέφερε.

Ενίσχυση της Σχέσης Κύπρου-Ινδίας

Όσον αφορά την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου Ινδίας, ο Ινδός επιχειρηματίας τονίζει ότι «υπάρχει άφθονο περιθώριο για στενότερη συνεργασία σε πολλά επίπεδα, ξεκινώντας από τα πανεπιστήμια έως τις επιχειρηματικές συνεργασίες, ιδίως για τις εταιρείες fintech». Σημειώνει επίσης ότι, τα αγγλικά ως κοινή γλώσσα χρησιμεύουν ως γέφυρα για βαθύτερους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Συμπερασματικά, η απόφαση να ιδρυθεί η AEON στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα τόσο κάποιων τυχαίων συνθηκών όσο και ενός προσεκτικού σχεδιασμού. Η μοναδική ιστορική σύνδεση της Κύπρου με την Ινδία, ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις περίγυρος, η στρατηγική τοποθεσία και η ποιότητα ζωής δημιούργησαν ένα ιδανικό υπόβαθρο για το ταξίδι της AEON. Όπως είχε ανακαλύψει αρχικά ο CEO και ιδρυτής, μερικές φορές «η μοίρα παίζει ένα μοναδικό ρόλο στον να καθοδηγήσει τον επαγγελματία προς τις πιο απροσδόκητες, αλλά και διαδρομές που στο τέλος τον επιβραβεύουν».

Διαβάστε επίσης: Η Ινδή Ύπατη Αρμοστής στο ET: Η Κύπρος «πολύτιμη πυλή» για τις ινδικές εταιρείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ