Ελληνική Τράπεζα: Έτσι θα αποφύγετε τις ηλεκτρονικές απάτες

Η Ελληνική Τράπεζα, με στόχο να προστατέψει το κοινό της, μάς ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ηλεκτρονικές απάτες.

Από τη μια, οι χριστουγεννιάτικες αγορές και οι προσφορές που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε, από την άλλη ο περιορισμένος χρόνος μπορούν να μας φέρουν αντιμέτωπους με δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς επιτήδειοι περιμένουν για μια δικιά μας αφηρημάδα ή βεβιασμένη κίνηση, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Η τεχνολογία μάς έχει λύσει τα χέρια, κάνοντας τις αγορές μας πιο εύκολες από ποτέ, όμως χρειάζεται προσοχή.

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον οι αναφορές για ηλεκτρονικές απάτες. Μηνύματα που υποτίθεται ότι στέλνουν τράπεζες, το ταχυδρομείο ή άλλες εταιρείες διανομής προτρέποντας τούς πολίτες να πατήσουν σε συγκεκριμένο σύνδεσμο (link). Με αυτόν τον τρόπο, επιτήδειοι επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών αλλά και στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, με στόχο να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Η Ελληνική Τράπεζα, με στόχο να προστατεύσει τους πελάτες της, έχει επανειλημμένα ενημερώσει το κοινό ότι δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει οποιαδήποτε στοιχεία, στέλνοντας link μέσω SMS στο κινητό  τηλέφωνο, όμως το ζητούμενο  είναι να μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει ότι πρόκειται περί απάτης, προτού βρεθεί εκτεθειμένος αποκαλύπτοντας προσωπικά στοιχεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι γι’ αυτό που συλλογικά, αλλά και μεμονωμένα η Ελληνική Τράπεζα, απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις προς τους πελάτες της για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν.

SMS  Ή EMAIL ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες είναι ότι, σε καμία απολύτως περίπτωση, η τράπεζα δεν πρόκειται να ζητήσει να προχωρήσουν σε επαλήθευση στοιχείων μέσω μηνύματος στο κινητό ή μέσω ενός link ή ακόμη και μέσω email.

Ένα πολύ συχνό κρούσμα απάτης αφορά μηνύματα που «ειδοποιούν» τον πελάτη για δήθεν μπλοκάρισμα του λογαριασμού ή της κάρτας του και του ζητείται στη συνέχεια, να ακολουθήσει ένα link, ώστε να καταχωρήσει τους μυστικούς κωδικούς του για να πετύχει ξεμπλοκάρισμα. Μάλιστα, η σελίδα που βγάζει το link, είναι πανομοιότυπη με αυτή της τράπεζας, ώστε να γίνονται ακόμα πιο πειστικοί. Τότε ο πελάτης πέφτει στην παγίδα των απατεώνων, δίνοντας πρόσβαση στους λογαριασμούς του.

Ποτέ μα ποτέ η τράπεζα δεν πρόκειται να ζητήσει επαλήθευση στοιχείων μέσω αυτής της οδού. Η επικοινωνία από την Ελληνική Τράπεζα για τέτοια στοιχεία δεν θα είναι ποτέ απρόσωπη. Αν λοιπόν λάβετε τέτοιο μήνυμα και έχετε αμφιβολία για την αυθεντικότητά του, απλώς καλέστε στο Κέντρο Επικοινωνίας Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο 8000 9999 ή +357 22 500 500 από το εξωτερικό.

Να θυμάστε πως εάν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα λογαριασμό ή σε κάρτα σας, ο τρόπος για να τον ξεμπλοκάρετε είναι μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με λειτουργό εξυπηρέτησης της τράπεζας, ο οποίος θα ζητήσει προτού προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο, να προβείτε και σε επαλήθευση στοιχείων.

ΤΑ «ΠΡΟΣΩΠΑ» ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Το μόνο σίγουρο είναι πως η απάτη δεν είναι κάτι στατικό, αντιθέτως έχει πολλά πρόσωπα και καθημερινά εξελίσσεται, κάτι που επιβάλλει στους πολίτες να είναι υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή. Ας δούμε ποιες είναι οι πιο κοινότυπες απάτες:

• Ανακατεύθυνση (Redirection) Τιμολογίων: Ο απατεώνας εμφανίζεται ως ο τακτικός προμηθευτής / συνεργάτης σου, εξαπατώντας σε για να στείλεις μια εκκρεμή πληρωμή στον λογαριασμό του αντί για τον λογαριασμό του προμηθευτή σου. Οι εγκληματίες το κάνουν αυτό αποκτώντας πρόσβαση στο email του προμηθευτή σου. Στη συνέχεια, αλλάζουν τον αριθμό λογαριασμού ενός εκκρεμούς τιμολογίου με τον λογαριασμό τους και σου τον προωθούν για πληρωμή. Για να προστατευτείς πρέπει πάντα να ελέγχεις διπλά τα στοιχεία του δικαιούχου πληρωμής πριν από την υποβολή πληρωμής. Μη βασίζεσαι μόνο στα στοιχεία που βρίσκονται στο email.

Εάν έχεις συνεργαστεί με αυτόν τον προμηθευτή στο παρελθόν, έλεγξε τα προηγούμενα τιμολόγια που έχεις καταχωρίσει, για να επαληθεύσεις ότι τα στοιχεία πληρωμής αντιστοιχούν σε αυτά που έχεις χρησιμοποιήσει με επιτυχία στο παρελθόν. Επίσης, ενεργοποίησε την «Επαλήθευση σε δύο βήματα» για το email σου. Αυτό θα εμποδίσει έναν απατεώνα να αποκτήσει πρόσβαση στο email σου εάν μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σου ή αν σε έχει ξεγελάσει να τον αποκαλύψεις, π.χ. μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing). Θα χρειαστεί πρόσθετες πληροφορίες, όπως έναν κωδικό που σου αποστέλνεται μέσω SMS ή σε μια εξειδικευμένη εφαρμογή για κινητές συσκευές.

• Ηλεκτρονικό Ψάρεμα: Ο απατεώνας προσπαθεί να σε εξαπατήσει ώστε να κάνεις μια ενέργεια που δεν πρέπει (π.χ. να αποκαλύψεις προσωπικά σου στοιχεία ή του λογαριασμού σου, να κάνεις κλικ σε ένα σύνδεσμο ή να ανοίξεις ένα συνημμένο αρχείο, να στείλεις χρήματα για να κερδίσεις ένα βραβείο) προσποιούμενος ότι είναι κάποιος που γνωρίζεις ή ένας αξιόπιστος Οργανισμός. Κατά το Phishing κάποιος θα επικοινωνήσει μαζί σου μέσω email παροτρύνοντάς σε να πατήσεις πάνω σε ένα σύνδεσμο ή να κατεβάσεις ένα συνημμένο, ώστε να πάρει τον έλεγχο της συσκευής σου (υπολογιστή, smartphone, tablet) και ενδεχομένως να σε εκβιάσει για χρήματα ή να χρησιμοποιήσει τις προσωπικές σου πληροφορίες και τους κωδικούς ασφαλείας σου για να ενεργήσει εκ μέρους σου, μέσω πλαστοπροσωπίας.

Πέρα από email, οι απατεώνες ίσως προσπαθήσουν να σε ξεγελάσουν μέσω μηνύματος SMS στο κινητό, τηλεφωνικής κλήσης ή μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Να είσαι πάντα καχύποπτος. Τα email, οι αριθμοί τηλεφώνου ή τα μηνύματα SMS μπορούν εύκολα να παραποιηθούν. Μην εμπιστεύεσαι πάντα το όνομα και τον αριθμό που βλέπεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ελέγξεις τα στοιχεία του αποστολέα (διεύθυνση, email ή αριθμό τηλεφώνου). Αντί να κάνεις κάποια ενέργεια ή να απαντήσεις βιαστικά, κάλεσε τους επίσημους αριθμούς για να επαληθεύσεις την ταυτότητα του αποστολέα / καλούντος.

ΑΠΑΤΕΣ ΜΕ OTP

Οι ψηφιακές εξουσιοδοτήσεις και οι διαδικτυακές πληρωμές χρησιμοποιούν Κωδικούς Μιας Χρήσης (OTP) ως επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, οι οποίοι συνήθως ισχύουν για ένα συγκεκριμένο συμβάν που εκτελείται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια σειρά τεχνικών για να σε εξαπατήσουν και να κλέψουν το OTP σου, όπως να επικοινωνήσουν μαζί σου μέσω τηλεφώνου και να ισχυριστούν ότι είναι εκπρόσωποι της τράπεζας, καλώντας σε για να επιβεβαιώσεις ή να ενημερώσεις τα στοιχεία σου στα συστήματα της τράπεζας. Ποτέ μην κοινοποιείς οποιονδήποτε από τους κωδικούς ασφαλείας σου, συμπεριλαμβανομένων των OTP, σε κανέναν.

Διαβάστε επίσης: Νed Davis Research: Η μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές το 2024 η έλλειψη ρευστότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ