Χρήμα και Τεχνητή Νοημοσύνη: Την εμπιστεύονται πιο πολύ οι ειδικοί από τον άνθρωπο;

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει την ανθρώπινη παρουσία; Μειώνουν οι αυτοματισμοί την πιθανότητα λάθους; Ο Χάρης Μιχαηλίδης δίνει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που αφορούν τον ρόλο του AI στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μιλά για τις πρακτικές της ECOMMBX (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πλέον εισέλθει δυναμικά και στον χώρο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Το τονίζει άλλωστε και ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας του κλάδου, ο Χάρης Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος του Τμήματος Treasury & Investment της ECOMMBX, ενός πρωτοπόρου οργανισμού ηλεκτρονικού χρήματος (fintech), αδειοδοτημένου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που ειδικεύεται στη διαχείριση ηλεκτρονικών λογαριασμών. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως ακόμη και αν δεν το βλέπει ο τελικός επενδυτής, υπάρχει πάντα ένα μοντέλο το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, είτε πρόκειται για τις τιμές των μετοχών, είτε για τις εκτιμήσεις γύρω από το τι να αγοράσει κάποιος ή πότε θα ήταν καλύτερα να πουλήσει. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που καταδεικνύουν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται ήδη για τα καλά στη βιομηχανία των επενδύσεων. 

Ωστόσο, ερωτήματα όπως το κατά πόσον θα μπορούσε δυνητικά να αντικαταστήσει ολιστικά την ανθρώπινη παρουσία ή το εάν η διείσδυση της στον χρηματοοικονομικό κλάδο δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας, προβληματίζουν αφενός εκείνους που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα και αφετέρου τους πολίτες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. 

Πάντα θα υπάρχει το ανθρώπινο χέρι 

Σε σχέση με το πρώτο σκέλος, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε πάντως πως το ανθρώπινο χέρι πάντα υπάρχει πριν από τη δημιουργία οποιουδήποτε αλγόριθμου, ιδίως σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, υποδεικνύοντας πως ένας αλγόριθμος μπορεί μεν να δουλεύει μόνος του, εντούτοις, ο άνθρωπος είναι αυτός που έχει σκεφτεί το τι πρέπει να κάνει και τον έχει ρυθμίσει για να ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες. 

Ταυτόχρονα, δίνοντας μία γεύση για το τι σημαίνει τεχνολογία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει η ECOMMBX, περιγράφοντας το τι τεκταίνεται στο δικό του “στρατόπεδο”. 

Συγκεκριμένα, μίλησε για το Τμήμα Επενδύσεων και Treasury, στο οποίο υπηρετεί ο ίδιος, εξηγώντας πως ασχολείται κυρίως, με τη μετατροπή των μετρητών ενός πελάτη σε ξένο συνάλλαγμα, επιτρέποντάς του να διεκπαιρεώνει με αυτό τον τρόπο τις συναλλαγές του. Παράλληλα, σημείωσε πως στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται και επενδύσεις οι οποίες ως επι το πλείστον, βάσει των οδηγιών της ΚΤΚ, αφορούν κυβερνητικά ομόλογα. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα ομόλογα πλέον, και ειδικότερα του μικρού χρονικού ορίζοντα, έχουν πάρα πολύ καλές αποδόσεις, με σχετικά χαμηλό, εώς και μηδενικό, ρίσκο. 

Η τεχνολογία “εξαφανίζει” το ανθρώπινο λάθος 

Όπως περιέγραψε, ορισμένοι μπορεί να θεωρούν “επικίνδυνο” το γεγονός πως όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, απεναντίας όμως, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, πρόσθεσε, είναι πάρα πολύ αυστηρά, ενώ παράλληλα, με την τεχνολογία αποφεύγεται το ανθρώπινο λάθος.  Ερωτηθείς δε, για το πώς αντιμετωπίζουν στην ECOMMBX τα ζητήματα ασφάλειας και ρύθμισης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως γι’ αυτό το θέμα λειτουργεί ολόκληρο τμήμα το οποίο “ασχολείται καθημερινά, επί 24ώρου βάσεως”. 

Ειδικότερα, απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να εμπιστευτούν τις συναλλαγές τους ή ακόμη και τις επενδύσεις τους σε μία fintech εταιρεία όπως η ECOMMBX, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως προσφέρονται  χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με ύψιστα μέτρα ασφαλείας, ενώ ως πρόσθετο πλεονέκτημα κατέδειξε και το ότι ως οργανισμός δεν παρέχουν δανεισμό, γεγονός που εκ των πραγμάτων περιορίζει κινδύνους που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Επιπρόσθετα, τόνισε πως μπορούν να νιώθουν πλήρως ασφαλείς για τις δραστηριότητες που επιλέγουν όπως το να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους ή να καταθέτουν τα χρήματά τους. 

Τέλος, αποκάλυψε πως ως Όμιλος, σκοπεύουν σύντομα να προσφέρουν στο κοινό όλα τα υπόλοιπα προϊόντα του χρηματοοικονομικού φάσματος, όπως χρηματοδοτικά και συνταξιοδοτικά. 

Εργασιακή κουλτούρα και παραγωγικότητα 

Σχολιάζοντας ακόμη την εργασιακή κουλτούρα και στο πώς αυτή επηρεάζει την παραγωγικότητα. Εστιάζοντας στον τρόπο λειτουργίας της ECOMMBX, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για μία “καινούρια κουλτούρα”, περιγράφοντας πως στην εταιρεία εισήγαγαν πρακτικές όπως η τετραήμερη εργασία και το “casual” ντύσιμο. 

“Η παραγωγικότητα είναι στα ύψη, αλλά λόγω της κουλτούρας που υπάρχει στην εταιρεία και η οποία πράγματι δίνει έμφαση στον υπάλληλο και τον συνάδελφο, αποδίδει στην πράξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας είναι μεγάλοι και παρόλο που ασχολούμαστε με χρηματοοικονομικές υπηρεσίας θεωρούμε ότι το να φοράς κάτι πιο άνετο αυξάνει την παραγωγικότητα, κάτι που είναι και μετρήσιμο”. 

Δείτε το βίντεο εδώ: 

 

Διαβάστε επίσης: Οικονομία: Ποιους κινδύνους «βλέπει» ο CEO της KPMG Κύπρου - Ο ρόλος του ΤΑΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ