Cyta: Ένας ημικρατικός.. σε ρυθμούς «startup»

Ο απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ίσως ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη για τους διάδοχους, αλλά και για την Κυβέρνηση

Μερικά εικοσιτετράωρα έχουν περάσει από την παρουσίαση του απολογισμού της Cyta για τα έτη 2021 - 2023 από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, και η θεσμοθέτηση μιας δημόσιας διαδικασίας αυτού του είδους για όλους τους ημικρατικούς ίσως να έπρεπε να είχε ήδη καθιερωθεί.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών ενδεχομένως να καλωσόριζαν μία τέτοια εξέλιξη, ειδικότερα, εάν είχαν να επιδείξουν αποτελεσματα αντίστοιχου βεληνεκούς όπως αυτά που παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη. 

Νούμερα που “πετούν” 

Κωδικοποιώντας τον απολογισμό, ο Οργανισμός φαίνεται πάντως να βρίσκεται σε ιδιαίτερα θετική τροχιά, τουλάχιστον με τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν “ρεκόρ δεκαετίας” σε όλους τους κύριους δείκτες, με τα προβλεπόμενα έσοδα του 2023 να υπολογίζονται στα €405.5 εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 16% από το 2020 (€349 εκ.), την κερδοφορία ΕBITDA να βρίσκεται στα €143.4 εκατ. κινούμενη κατά 15% ανοδικά σε σχέση με τρία χρόνια πριν (€124.8 εκατ. Το 2020) και το Net Asset Value του Οργανισμού, να προβλέπεται στο ποσό “ρεκόρ” των €919.6 εκ. για τη χρονιά που μας πέρασε, παρουσιάζοντας 143.5% αύξηση από το 2020. 

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε μείωση κατά 57% του αναλογιστικού ελλείματος του Ταμείου Συντάξεων, από 177 εκατ. (2020) στα 75 εκατ. (2022 τελικό και πρόβλεψη 2023 παρά και την επιβάρυνση από το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης), καθώς επίσης και μειώσεις στο κόστος των καταναλωτών σε διάφορες υπηρεσίες την ώρα που οι μέσες ταχύτητες υπερδιπλασιάστηκαν. 

 

Οπτικές ίνες και 5G.. παντού

Αναμφίβολα όλοι αυτοί οι αριθμοί δημιουργούν αίσθηση και έχουν τη σημασία τους, ωστόσο, στο κάδρο μπαίνει και μία άλλη παράμετρος, με σημαντικές προεκτάσεις σε διάφορα επίπεδα. Αυτή των υποδομών. 

Λαμβάνοντας υπόψη πως, παρά τη φιλελευθεροποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών το 2003, η Cyta, η οποία είναι σχεδόν "συνομίληκη" της Κυπριακής Δημοκρατίας -ιδρύθηκε το 1961- παραμένει ένας οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τότε οι επενδύσεις στο κομμάτι των τεχνολογικών υποδομών αποκτούν εξέχουσα σημασία τόσο για το κράτος, όσο και για τους πολίτες - καταναλωτές.   Ο ίδιος ο Οργανισμός διεμήνυε άλλωστε σε ανακοινώσεις του πως επενδύει ποσό της τάξης των €100 εκατ. ετησίως σε τεχνολογικές υποδομές για τον τόπο. 

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της τα τελευταία χρόνια είναι η λειτουργία του δικτύου 5G. 

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου του 2021, όταν η CYTA έθεσε, για πρώτη φορά σε εμπορική εφαρμογή το δίκτυο 5G, φέρνοντας πρώτη στην Κύπρο την πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών. 

Έκτοτε ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος κατάφερε να ολοκληρώσει το δίκτυο, διαθέτοντας πλέον 100% παγκύπρια γεωγραφική κάλυψη, που εκτείνεται, ανάμεσα σε άλλα, σε εξωτερικούς χώρους, σε όλες τις πόλεις, σε τουριστικές περιοχές ακόμη και στους αυτοκινητόδρομους.  

Επιπρόσθετα, το κυπριακό δίκτυο θεωρείται επισήμως ως ένα από τα γρηγορότερα δίκτυα στην Ευρώπη  με βραβεύσεις το 2021 και το 2022. Εντούτοις, δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, καθώς η Κύπρος κατάφερε μέσα σε μόλις δύο χρόνια, να σκαρφαλώσει στην 1η θέση της Ευρώπης, από τη θέση 17 που βρισκόταν στον επίσημο δείκτη κάλυψης 5G της Ευρώπης, το Digital Decade το 2021.  

Ο Οργανισμός ολοκλήρωσε επίσης, το Έργο Fiber to the Home και Fiber to the Business, με 100% κάλυψη των υποστατικών, όπως αναφέρει, σε όλες τις αστικές περιοχές της Κύπρου και 80% παγκύπρια, με σύνδεση ήδη 180.000 πελατών.

Στο πλαίσιο μάλιστα της παρουσίασης, ανακοινώθηκε πως έχει ήδη σχεδιαστεί και είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2024 το έργο για κάλυψη των ορεινών περιοχών, που με την ολοκλήρωσή του το 2026, θα πετύχει 100% κάλυψη της Κύπρου. Η Cyta ήταν και ο μοναδικός προσφοροδότης προς την Κυβέρνηση για αυτό το έργο.

Τονίστηκε δε, πως η εισαγωγή το 2022 των νέων απεριόριστων πακέτων Freedom Unlimited,  έφερε ουσιαστική διαφοροποίηση για τους πελάτες της Cyta, ενώ από το 2023 ξεκίνησαν οι συνδέσεις Cyta Fiber 2Gbps.

Κλειδί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

Ο πρώτος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, δήλωνε επί των ημερών του πως “επιτυχημένη Cyta σημαίνει επιτυχημένος ψηφιακός μετασχηματισμός, που για την Κύπρο μεταφράζεται σε επιχειρηματική καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική ευημερία για τη χώρα μας”, υπογραμμίζοντας πως “η Cyta είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό”.

Δεν έχει άδικο. Είναι γεγονός άλλωστε, πως η Cyta αποτελεί τον κύριο πάροχο της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατικών υπηρεσιών επομένως, η αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών της και η παροχή απρόσκοπτων υπηρεσιών, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία των πολιτών κατά τις επαφές του με δημόσιους φορείς. Παράλληλα, διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των δικτύων, συστημάτων πληροφοριών και ουσιωδών υπηρεσιών, διατηρώντας σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας. 

Κατά την παρουσίαση του απολογισμού αποκαλύφθηκε πως έχει ήδη σχεδιαστεί και εγκριθεί η στρατηγική της Cyta ως κυβερνητική πολιτική (Sovereign Cloud). Όπως αναφέρθηκε, προχωρά σε στάδιο υλοποίησης με τη δημιουργία μεγάλου Πράσινου Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων. Το Κέντρο Δεδομένων, παράλληλα με την εμπορική του χρήση, θα φιλοξενήσει και τις κρατικές υποδομές διακομιστών Government Cloud (G-Cloud), γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Cyta ως δημόσιου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. 

"Ο ρυθμός των startup"

Σε ανάρτησή του στο X, ο τέως πλέον Πρόεδρος της CYTA, Μιχάλης Ιωαννίδης, περιέγραφε χαρακτηριστικά πως “στην επιχειρηματικότητα το μόνο που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα και τίποτε άλλο. Στην Cyta λοιπόν, το συμβούλιο, το προσωπικό και η διεύθυνση, μια ομάδα συμπαγής με όραμα, πείσμα και στόχους, σε ρυθμούς "startup", μαζί, πετύχαμε αυτά το 2021-2023”, υποδεικνύοντας πως ο Οργανισμός υιοθέτησε “λογική σύγχρονων εταιρειών τεχνολογίας” με το CytaApp(MyCyta), το Cytavision Tv App και το CytaRewards. 

 

Η “λογική” στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ιωαννίδης μάλλον είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη τις τελευταίες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ετήσιο προγραμματισμό της διακυβέρνησής του για το 2024. «Εντός του 2024, δημιουργούμε τον Ψηφιακό Πολίτη», υποσχέθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης. Μένει να δούμε αν η υλοποίηση θα γίνει με ρυθμούς “start up” ή.. κυπριακού δημοσίου. 

Διαβάστε επίσης: «Τριετία-ρεκόρ» για τη CYTA - Τι υλοποίησε από το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ