KYC στην εποχή των fintech: Πώς το σωστό «φιλτράρισμα» ισούται με επιβίωση

Ο δικηγόρος και Non-Executive Director της ECOMMBX, Γιώργος Παπαδόπουλος, περιγράφει πως η «θωράκιση» των παρόχων απέναντι σε «προβληματικούς» πελάτες δεν συνιστά μόνο ζήτημα επιβίωσης των ίδιων των οργανισμών, αλλά και ευρύτερα της οικονομίας του τόπου (VID)

Ανάμεσα στις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα και οι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, είναι η συμμόρφωση με τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και συναλλαγών. 

Ειδικότερα, με τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) να έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο που πραγματοποιούμε τις συναλλαγές μας, οι πάροχοι υπηρεσιών καλούνται συνεχώς να επαγρυπνούν, φροντίζοντας να είναι πάντοτε “θωρακισμένοι” σε ζητήματα που άπτονται, μεταξύ άλλων, της προστασίας δεδομένων και των κανονιστικών απαιτήσεων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκαιρη ανίχνευση απάτης και ιδιαίτερα, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από πλευράς παρόχων, ακόμη και στο “προπαρασκευαστικό” στάδιο - προτού δηλαδή συμφωνήσουν να συνεργαστούν με έναν πελάτη - συνιστά πλέον ζήτημα επιβίωσης, αφού οποιοδήποτε “ατόπημα” ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο ενός οργανισμού. Τη φήμη του. 

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει μέσα από την παρέμβασή του στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, δικηγόρος και Non-Executive Director της ECOMMBX, πρωτοπόρο fintech εταιρεία, αδειοδοτημένη από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που ειδικεύεται στη διαχείριση ηλεκτρονικών λογαριασμών. 

Το στοίχημα της αρχής 

Όπως τονίζει, σήμερα οι νομοθεσίες και οι πρακτικές γύρω από την ασφάλεια των συναλλαγών είναι πολύ αυστηρές και αναπόσπαστο μέρος σε αυτό το κομμάτι, είναι το να γνωρίζεις ποιος είναι ο πελάτης σου. “Λειτουργούμε μέσα σε ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο αν δεν το ακολουθείς, την επόμενη μέρα δεν θα έχεις επιχείρηση”, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.  

Αναφερόμενος στην ECOMMBX επισημαίνει πως ως εταιρεία διαθέτει τόσο τα συστήματα, όσο και τις διαδικασίες έτσι ώστε να είναι σε θέση όταν έρχεται ένας “προβληματικός” δυνητικός πελάτης να μην μπαίνει ποτέ στο πελατολόγιο. 

Σε περιπτώσεις που ένας τέτοιος πελάτης καταφέρνει, ωστόσο, να περάσει από τις αρχικές διαδικασίες, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει πως η εταιρεία θα πρέπει να μπορεί, μέσα από την σωστή παρακολούθηση των συναλλαγών του, να τον σταματήσει στη συνέχεια, προβαίνοντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, διακόπτοντας τη συνεργασία και ειδοποιώντας, εάν χρειάζεται, τις αρχές.  

“Κάθε επιχείρηση πρέπει να ξέρει ποιοι είναι οι πελάτες της. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για την εταιρεία όσο και για την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα”, συμπληρώνει, προσθέτοντας πως “με το να υπάρχει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εντός του χρηματοοικονομικού συστήματος δημιουργούνται πάρα πολλά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα”. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι, όπως εξηγεί, η περίοδος του 2013, όπου αν και υπήρχε το πλαίσιο δεν λειτουργούσε όπως λειτουργεί σήμερα. 

Εντούτοις, διευκρινίζει πως έγιναν τεράστια βήματα πάρα πολλές βελτιώσεις. “Θεωρούμε ότι το σύστημα λειτουργεί καλύτερα όμως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση”, σημειώνει.  

Ζωτικός ο ρόλος της τεχνολογίας 

Ο κ. Παπαδόπουλος επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη χρήση της τεχνολογίας. Όπως λέει, “χωρίς την τεχνολογία δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις”,  τόσο στον όγκο των συναλλαγών αλλά και στις ανάγκες που υπάρχουν, για να μπορεί να ανταποκρίνεται μια εταιρεία αποτελεσματικά στο κανονιστικό πλαίσιο. 

Πώς γίνεται το “φιλτράρισμα”

Ερωτηθείς για το πώς γίνεται η εξέταση ενός πελάτη προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι “κατάλληλος” για συνεργασία, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά πως προτού ένας πελάτης γίνει “on-boarded” και ξεκινήσει η σχέση εταιρείας - πελάτη, ζητούνται διάφορα έγγραφα πρώτα απ’ όλα για να μπορέσει να ταυτοποιηθεί και ακολούθως, να χτιστεί ένα οικονομικό προφίλ. 

“Μέσα από αυτή τη διαδικασία η εταιρεία γνωρίζει τι είναι η επιχείρηση του πελάτη, από πού έρχονται τα χρήματα, πού θα πάνε, έτσι ώστε μετά με το αρχικό προφίλ που διαμορφώνεται να μπορεί να γίνεται η παρακολούθηση”, σημειώνει.  Όταν ξεφεύγει από το αρχικό προφίλ είναι εύκολο μέσα από τα συστήματα που υπάρχουν γενικότερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, να εντοπίζονται οι προβληματικοί πελάτες, προσθέτει. 

Η “μοίρα” των προβληματικών πελατών 

Απαντώντας για τα βήματα που ακολουθούνται εφόσον ένας πελάτης χαρακτηριστεί ως “προβληματικός”, ο κ. Παπαδόπουλος υποδεικνύει πως η αντίδραση διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. “Αν μία εταιρεία υποψιάζεται ότι ο πελάτης της λειτουργεί παράνομα και ότι υπάρχει υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τότε αμέσως θα πρέπει να καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές και να διερευνηθεί”, επισημαίνει. 

Καλύτερα το.. μάτι

“Ως εταιρεία το πιο σημαντικό πράγμα είναι η φήμη”, σημειώνει εμφατικά, προσθέτοντας πως “αν στο τέλος διαφανεί ότι ένας οργανισμός υποβοηθά έναν πελάτη που προβαίνει σε παράνομες δραστηριότητες, πρώτη συνέπεια είναι η αμαύρωση του ονόματός του”. 

Αναφερόμενος στην ECOMMBX τονίζει πως “ως εταιρεία το παίρνουμε πάρα πολύ σοβαρά, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά, τόσο μέσω των διαδικασιών μας, όσο και με τη χρήση της τεχνολογίας”, υπογραμμίζοντας εκ νέου πως “χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας δεν μπορείς να παρακολουθείς σωστά τις συναλλαγές”. 

Δείτε το βίντεο εδώ: 

 

Διαβάστε επίσης: Τραπεζικά εμβάσματα σε 10 δευτερόλεπτα - Τι αλλάζει με τις τράπεζες (VID)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ