Νέος επαναστατικός οπτικός δίσκος χωράει όγκο δεδομένων 15 χιλιάδων DVD

Μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική χαμηλού κόστους λύση στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει έναν νέο τύπο οπτικού δίσκου που δημιούργησε ο οποίος μπορεί να αυξήσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης πληροφοριών στο επίπεδο «petabit» ή για να το πούμε με πιο απλά λόγια ένας τέτοιος δίσκος αποθηκεύει όγκο δεδομένων που υπάρχουν συνολικά σε 15 χιλιάδες δίσκους DVD.

Οι οπτικοί δίσκοι, όπως τα DVD και οι δίσκοι Blu-ray, είναι ανθεκτικοί και φθηνοί. Ένας τυπικός δίσκος Blu-ray μονής στρώσης μπορεί να αποθηκεύσει 25 gigabyte δεδομένων. Συγκριτικά, ορισμένες μονάδες USB flash μπορούν να αποθηκεύσουν 1 TB και οι μονάδες σκληρού δίσκου (HDD) μπορούν να χωρέσουν έως και 16 TB.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο τύπο υλικού που ονομάζεται «φωτοανθεκτικός με χρωστική ουσία με φωτοανθεκτικά που προκαλούνται από συσσωμάτωση» (AIE-DDPR). Οι δίσκοι αυτοί έχουν υψηλή πυκνότητα περιοχής (την ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν σε μια δεδομένη περιοχή) που μπορεί να προσφέρει πολύ πιο πυκνή χωρητικότητα αποθήκευσης από τους τυπικούς σκληρούς δίσκους.

Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου δεδομένων που παράγουμε καθημερινά, από άμεσα μηνύματα έως ροή βίντεο, οι οπτικοί δίσκοι AIE-DDPR έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στην αποθήκευση δεδομένων. Οι οπτικοί δίσκοι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τις τρέχουσες μεθόδους αποθήκευσης, είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο ακριβοί από τις συστοιχίες αποθήκευσης δεδομένων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρομαχικά κυπριακής εταιρείας πλέουν μεσοπέλαγα ανοιχτά του Βοσπόρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ