WSJ: Πώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο στο Διάστημα

Τι λένε αξιωματούχοι για τις απειλές από Κίνα και Ρωσία σε τροχιά.

Την απόκτηση πλεονεκτήματος σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση στο Διάστημα επιδιώκουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στον απόηχο πρόσφατων αναφορών περί ρωσικών αντιδορυφορικών όπλων σε τροχιά.

Οι δορυφόροι παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε τομείς όπως η εθνική ασφάλεια και οι τηλεπικοινωνίες, και για πολλά χρόνια οι κύριες απειλές που αντιμετώπιζαν ήταν οι παρεμβολές (ηλεκτρονικός πόλεμος) και οι πυραυλικές επιθέσεις. Τα όπλα σε τροχιά φαίνονται να είναι το νέο «κεφάλαιο», με τις πληροφορίες για τη ρωσική δραστηριότητας στον τομέα των αντιδορυφορικών όπλων και τις εκτοξεύσεις δορυφόρωναπό την Κίνα να κινητοποιούν τις ΗΠΑ. Ήδη εταιρείες του χώρου της άμυνας αναπτύσσουν μεγάλο εύρος συστημάτων, που κυμαίνονται από δορυφόρους σχεδιασμένους να κινηθούν άλλους δορυφόρους μέχρι επίγειους σταθμούς για αποστολή σημάτων στο Διάστημα, διαστημικές κάψουλες, αισθητήρες και άλλα μέσα που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου μιλούν πλέον δημόσια για τέτοια θέματα- ενδεικτικά ο πτέραρχος Τσανς Σάλτζμαν της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ (Space Force) είπε πως σε καθημερινή βάση αντίπαλοι προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Διάστημα.

Ο Ρόμπερτ Γουντ, Αμερικανός πρέσβης, είπε πρόσφατα στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Ρωσία είχε μέσα στον μήνα θέσει στην τροχιά ενός αμερικανικού κυβερνητικού δορυφόρου έναν δικό της δορυφόρο που πιθανώς έχει επιθετικές δυνατότητες. Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, απάντησε πως δεν καταλάβαινε για τι ακριβώς μιλούσε ο Γουντ- γενικότερα η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να στρατιωτικοποιήσουν το Διάστημα, και χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς περί ανάπτυξης ενός πυρηνικού αντιδορυφορικού συστήματος από πλευράς της.

Η Space Force έχει εντείνει τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες, μεταξύ άλλων και σε αντικείμενα όπως σε καλύτερους ελιγμούς για τους αμερικανικούς δορυφόρους και σε προβλέψεις σχετικά με τους σχεδιασμούς των αντιπάλων. Έχει αναπτύξει επίσης σενάρια για την αντιμετώπιση λέιζερ, παρεμβολών, συστημάτων με αρπάγες και πυρηνικών όπλων στο Διάστημα. Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιτίθενται στην αποστολή πυρηνικών σε τροχιά, μα το Πεντάγωνο επιδιώκει ούτως ή άλλως την βελτίωση των δυνατοτήτωντου στον κλάδο. Στο πρόσφατο αίτημα προϋπολογισμού της Διαστημικής Δύναμης, περίπου το 25% της χρηματοδότησης ύψους 29,4 δισ. δολαρίων προορίζεται να πάει σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως διαστημική υπεροχή- κάτι που ο Σάλτζμαν ορίζει ως «υπεύθυνο αντιδιαστημική (στρατιωτική δραστηριότητα)».

«Πρέπει να δράσουμε σαν να υπάρχει πόλεμος στο Διάστημα» είπε ο Ρόμπερτ Γουΐνκλερ της Kratos Defense & Security Solutions, γνωστή περισσότερο για τα drones της, η οποία αναπτύσσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα για τη διεξαγωγή πολέμου στο Διάστημα. Σημαντικοί πυλώνες της όλης προσπάθειας είναι η συμπερίληψη ιδιωτικών εταιρειών και η μετάβαση σε πιο ευκίνητα μέσα- για παράδειγμα πιο ευκίνητους δορυφόρους.F

Ως κύριους αντιπάλους των ΗΠΑ σε τροχιά, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποδεικνύουν συχνά τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα σημειώνουν πως οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να εντάσσονται στην κατηγορία «διπλής χρήσης» - τεχνολογίες που έχουν τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές εφαρμογές. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πολύ λίγα γίνονται γνωστά ως προς τις δυνατότητες που έχουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να πλήξουν ρωσικούς κινεζικούς δορυφόρους.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης: H Google αλλάζει τον αλγόριθμο και ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ