Εξωπλανήτης που ονομάστηκε Φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες του (βίντεο)

Εξωτικός κόσμος που καταρρίπτει τα πλανητικά μοντέλα

Ένας παράξενος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA που σχεδιάστηκε ως «κυνηγός εξωπλανητών» πονοκεφαλιάζει τους αστρονόμους. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,800 ετών φωτός από τη Γη και βομβαρδίζεται ανηλεώς με ακτινοβολία από το μητρικό του άστρο που είναι ένας ερυθρός γίγαντας κατάσταση στην οποία θα βρεθεί και ο Ήλιος όταν σωθούν τα καύσιμα του και ξεκινήσει η διαδικασία αυτοκαταστροφής του η πρώτη φάση της οποίας είναι η διόγκωση του και μετατροπή του σε ερυθρό γίγαντα για να καταλήξει τελικά σε ένα λευκό νάνο δηλαδή ένα υπόλειμμα του πυρήνα του.

Ο εξωπλανήτης που έχει την κωδική ονομασία TIC 365102760 ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία πλανητών που ονομάζονται «καυτοί Ποσειδώνες». Αυτοί είναι κόσμοι με ακτίνες μικρότερες από του Δία αλλά μεγαλύτερες από της Γης. Όμως σε αντίθεση με τον απομακρυσμένο από τον Ήλιο ψυχρό κόσμο του ηλιακού μας συστήματος οι θερμοί Ποσειδώνες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μητρικά τους άστρα.

Μοναδικός

Όμως ο εξωπλανήτης αυτός είναι αρχαιότερος σε ηλικία (περίπου δέκα δις ετών), μικρότερος σε μέγεθος και θερμότερος από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν ότι είναι δυνατό για έναν τέτοιου είδους πλανήτη. Επίσης ενώ βάση της απόστασης του από το μητρικό του άστρο και των συνθηκών που θα πρέπει να επικρατούν σε αυτόν θα έπρεπε η επιφάνεια του να είναι μόνιμα μια θάλασσα λάβας με μια μικρή αλλά πυκνή ατμόσφαιρα. Όμως ο εξωπλανήτης φαίνεται ότι διαθέτει μια μεγάλη και αρκετά αραιή ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες έδωσαν στον εξωπλανήτη το όνομα «Φοίνικας» αφού μοιάζει να αναγεννάται κυριολεκτικά από τις στάχτες του.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Φοίνικας «είναι ένας απίστευτος επιζών» αλλά η τύχη και η ανθεκτικότητα του πλανήτη δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ο εξωπλανήτης θα ακολουθεί μια τροχιακή κίνηση που θα τον οδηγήσει πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο σε περίπου 100 εκατ. έτη όπου θα μπει σε ένα σπιράλ θανάτου του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ξεκινά η εποχή των αεροταξί στις ΗΠΑ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ