Σε άμεση δράση καλεί η ευρωπαϊκή ομάδα NOYΒ (none of your business) τους φορείς επιτήρησης της ιδιωτικότητας στην Ευρώπη, να σταματήσουν τη Meta από το να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα για την εκπαίδευση των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) χωρίς προηγουμένως να ζητήσει συγκατάθεση.
Σύμφωνα με την ομάδα για τα ψηφιακά δικαιώματα, οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Meta, οι οποίες τίθενται σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, θα της επέτρεπαν να χρησιμοποιεί προσωπικές αναρτήσεις ετών, ιδιωτικές εικόνες ή δεδομένα διαδικτυακής παρακολούθησης για την τεχνολογία AI της μητρικής εταιρείας του Facebook.
Η ομάδα υπεράσπισης δήλωσε ότι έχει προβεί σε 11 καταγγελίες κατά της Meta και ζήτησε από τις αρχές προστασίας δεδομένων στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ισπανία να δράσουν άμεσα, λόγω των επικείμενων αλλαγών.
Η Meta απέρριψε την κριτική του NOYB και παρέπεμψε σε ένα ιστολόγιο της 22ας Μαΐου στο οποίο ανέφερε ότι χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμες διαδικτυακές και αδειοδοτημένες πληροφορίες για την εκπαίδευση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και πληροφορίες που οι άνθρωποι έχουν μοιραστεί δημόσια για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Ωστόσο, ένα μήνυμα που στάλθηκε στους χρήστες του Facebook ανέφερε ότι η Meta μπορεί να εξακολουθεί να επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με άτομα που δεν χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ούτε έχουν λογαριασμό, εάν εμφανίζονται σε μια εικόνα ή αναφέρονται σε αναρτήσεις ή λεζάντες που μοιράζεται ένας χρήστης.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η προσέγγισή μας συμμορφώνεται με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και η προσέγγισή μας είναι συνεπής με τον τρόπο με τον οποίο άλλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις εμπειρίες Τεχνητής Νοημοσύνης τους στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Google και της Open AI)», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.
Το NOYB έχει ήδη καταθέσει αρκετές καταγγελίες κατά της Meta και άλλων εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας για παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR). Εάν διαπιστωθεί παραβίαση του κανονισμού, επιβάλλονται πρόστιμα έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.
Κανένα «έννομο συμφέρον»
Η Meta έχει προηγουμένως επικαλεστεί έννομο συμφέρον για τη χρήση των δεδομένων των χρηστών για την εκπαίδευση και ανάπτυξη μοντέλων και εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να κοινοποιηθούν σε τρίτους.
Ο ιδρυτής της NOYB Max Schrems δήλωσε ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης έχει ήδη αποφανθεί για το θέμα αυτό το 2021.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η Meta δεν έχει κανένα “έννομο συμφέρον” που να υπερισχύει του δικαιώματος των χρηστών στην προστασία των δεδομένων όταν πρόκειται για διαφήμιση», ανέφερε.
«Φαίνεται ότι η Meta για άλλη μια φορά αγνοεί κατάφωρα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου», τόνισε ο Schrems, σημειώνοντας πως είναι εντελώς παράλογη η μετατόπιση της ευθύνης στον χρήστη.
«Ο νόμος απαιτεί από τη Meta να λάβει τη συγκατάθεση opt-in, όχι να παρέχει μια κρυφή και παραπλανητική φόρμα opt-out», δήλωσε ο Schrems και υπογράμμισε:
«Εάν η Meta θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας, πρέπει να ζητήσει την άδειά σας», σχολιάζοντας πως αντί γι’ αυτό, η εταιρεία έκανε τους χρήστες να παρακαλούν να εξαιρεθούν.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Φρένο» στην επέκταση των Big Tech στην Τεχνητή Νοημοσύνη