ΕΕ και Κίνα συμφωνήσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τους δασμούς στα EV

Η ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς έως και 48% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποστέλλονται από την Κίνα, τροφοδοτώντας τις εμπορικές εντάσεις με το ασιατικό κράτος

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια του μπλοκ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την ασιατική χώρα.

Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao και ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Valdis Dombrovskis μίλησαν σε τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Πεκίνο. Συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς έως και 48% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποστέλλονται από την Κίνα, τροφοδοτώντας τις εμπορικές εντάσεις με το ασιατικό κράτος. Το μπλοκ έχει ανοίξει μια σειρά από έρευνες κατά της Κίνας, επικαλούμενο αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως οι μαζικές κρατικές επιδοτήσεις, ωθώντας το Πεκίνο να ανταποδώσει με μια κλιμακούμενη εκστρατεία απειλών που στοχεύει τα ευρωπαϊκά προϊόντα. 

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται την ώρα που ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Robert Habeck πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα. Ο Habeck συναντήθηκε νωρίτερα το Σάββατο με τον Wang, επαναλαμβάνοντας την προθυμία της Ευρώπης να διεξαγάγει συζητήσεις σχετικά με τους δασμούς. 

Ο Habeck δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Valdis Dombrovskis ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες συνομιλίες για τους δασμούς με την Κίνα επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Τόνισε, δε, ότι στόχος είναι ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών. «Είναι καλό να είναι κανείς προσανατολισμένος στις εξαγωγές, αλλά όχι να χρησιμοποιεί επιδοτήσεις για αυτό», είπε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης: Πέντε κατηγορίες προϊόντων από Κίνα κινδυνεύουν με υψηλούς δασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ