Πική - Δαμιανού: Έτσι θα καταστεί η Κύπρος παγκόσμια πύλη δεδομένων

Οι δύο αξιωματούχοι ανέλυσαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συνεδρίου του Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων (CΙBA) το όραμα για μία οικονομικά ευημερούσα χώρα που θα αποτελεί πύλη δεδομένων και παγκόσμιο κόμβο συνδεσιμότητας.

Όραμα μας είναι μια οικονομικά και κοινωνικά ευημερούσα χώρα για να ζει και να εργάζεται κάποιος, ανέφερε η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συνεδρίου του Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων (CΙBA), στη Λεμεσό, ενώ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πύλη δεδομένων και κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο, ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής να καταστεί η ΕΕ παγκόσμιο κέντρο δεδομένων συνδεσιμότητας.

Πική: Φιλόδοξοι στόχοι και προκλήσεις από τη μία - Ξεκάθαρος πολιτικός σχεδιασμός από την άλλη

Στον χαιρετισμό της, η κα. Πική επικεντρώθηκε στην υλοποίηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής «Όραμα 2035», που στοχεύει να καταστήσει τη χώρα ως έναν από τους καλύτερους τόπους διαβίωσης, εργασίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως, εκφράζοντας την εκτίμηση της Κυβέρνησης για την «ανεκτίμητη συμβολή των διεθνών επιχειρήσεων στην Κύπρο».

«Το όραμά μας είναι να ζει κάποιος σε μια οικονομικά και κοινωνικά ευημερούσα χώρα, με σύγχρονες υποδομές, που αξιοποιεί την πράσινη ενέργεια και τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που παρέχει η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση», είπε και πρόσθεσε ότι «φιλοδοξούμε να ζούμε σε μια χώρα που είναι ασφαλής, με εξειδικευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, που θα διεκδικεί θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, σε μια ανταγωνιστική οικονομία, με ενισχυμένες εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και που θα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο και ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των ευκαιριών και των προκλήσεων, αλλά και των επιδράσεων από τις γεωπολιτικές εντάσεις, η Υφυπουργός σημείωσε ότι «για να διέλθουμε σε αυτό το περίπλοκο τοπίο, χρειαζόμαστε έναν ξεκάθαρο πολιτικό σχεδιασμό και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Κάνοντας αναφορά στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, είπε πως σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ το 2025 αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σε σχέση με το 2023, την ώρα που η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από το 2009, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους και στόχος είναι η μείωση του κάτω από τον 60% του ΑΕΠ έως το 2026, ενώ υπενθύμισε τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από δυο μεγάλους οίκους αξιολόγησης, την πρόσφατη έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην οικονομική πολιτική της Κύπρου.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν ή προωθούνται, όπως ο φορολογικός μετασχηματισμός, ενώ σε σχέση με την Πράσινη Μετάβαση, υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σημειώνοντας σειρά νέων σχεδίων χορηγιών που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2024.

Για την ψηφιακή μετάβαση αναφέρθηκε στην εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης», μέσω της οποίας οι πολίτες θα έχουν άμεση ψηφιακή πρόσβαση σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, ενώ υπέδειξε πως, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της κυπριακής οικονομίας, επίκειται σύντομα η έναρξη διεθνούς εκστρατείας προβολής της Κύπρου, καλώντας τα μέλη του CIBA να συμμετάσχουν ενεργά και να υποστηρίξουν τις δράσεις της.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή της επιχειρηματική κοινότητας στην ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις διεθνείς επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες που θα ωφελήσουν, τόσο την Κύπρο όσο και τους διεθνείς συνεργάτες της.

Της ομιλίας της Ειρήνης Πική ακολούθησε παρουσίαση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού, ο οποίος ανέλυσε τις προτεραιότητες του Υφυπουργείου του ώστε η Κύπρος να καταστεί μια κινητήρια δύναμη στην έρευνα, την καινοτομία και τον τεχνολογία.

Υφ. Καινοτομίας: Πύλη δεδομένων στην Μεσόγειο η Κύπρος

Στην παρουσίαση του, ο Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πύλη δεδομένων και κόμβος συνδεσιμότητας στην Μεσόγειο, ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής να καταστεί η ΕΕ παγκόσμιο κέντρο δεδομένων συνδεσιμότητας.

 Μεταξύ άλλων, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ειδικά στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την απόκτηση των αναγκαίου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα συνδράμει στην προώθηση της ψηφιακής ατζέντας.

Είπε, ακόμη, ότι η τεχνολογία συνεισφέρει περίπου στο 10% του ΑΕΠ, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας, τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ μια συνεχής αύξηση παρατηρείται στις ντόπιες αλλά και στις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούν αναδυόμενες τεχνολογίες , όπως αυτήν της τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα τελευταία 10 χρόνια είδαμε να αναπτύσσεται σημαντικά το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και σήμερα κατατασσόμαστε ως μια από τις πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας στην Ευρώπη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και ελπίζουμε να αυτό να το δούμε και για 3η χρονιά», είπε και υπέδειξε ότι «πολύ πρόσφατα η Κύπρος αναγνωρίστηκε ως η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε στα startup οικοσυστήματα και τώρα βρισκόμαστε στην 45η θέση στον κόσμο».

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αναθεωρεί η Κύπρος την Στρατηγική για Τεχν. Νοημοσύνη και στήνει Task Force

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ