Ως συνεργάτες και όχι ως ανταγωνιστές θα πρέπει να βαδίζουν από τούδε και στο εξής fintech εταιρείες και παραδοσιακές τράπεζες, υπογραμμίζει η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και νυν, Μη - Εκτελεστική Διευθύντρια της ECOMMBX, Δήμητρα Καλογήρου, αφού, όπως εξηγεί, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αφενός win - win για τους οργανισμούς και αφετέρου προς όφελος των καταναλωτών.
Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», η κ. Καλογήρου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι δύο θα πρέπει να συνυπάρξουν, παραθέτοντας μία σειρά από επιχειρήματα τόσο για τους μεν όσο και για τους δε, δίνοντας παράλληλα, έμφαση στον παράγοντα «ασφάλεια» στις ψηφιακές συναλλαγές, που αποτελεί και την «καυτή πατάτα» της εποχής μας.
Η εποχή απαιτεί Ανοιχτή Τραπεζική
Ερωτηθείσα για το πώς μπορούν οι παραδοσιακές τράπεζες να συνεργάζονται με εταιρείες ψηφιακών συναλλαγών, όπως η ECOMMBX, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην πρακτική της «Ανοιχτής Τραπεζικής», ευρύτερα γνωστή με την αγγλική ονομασία «Open Banking».
Όπως περιέγραψε, μέσα από αυτή την πρακτική οι τράπεζες επιτρέπουν την πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς πελατών τους σε τρίτους παρόχους, χρησιμοποιώντας ασφαλή APIs -Application Programming Interfaces. Τα λεγόμενα APIs αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των τραπεζών και τρίτων παρόχων, αφού, χρησιμοποιώντας διαφορετικές εφαρμογές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάζοντας διάφορα στοιχεία.
«Είναι πολύ σημαντικό να είναι ασφαλή αυτά τα ενδιάμεσα APIs που συνδέουν τα δύο», τόνισε η κ. Καλογήρου, καθώς αφορούν προσωπικά δεδομένα, οικονομικές καταστάσεις και γενικότερα, ευαίσθητες πληροφορίες. Όπως εξήγησε, για να προμηθευτεί μία εταιρεία APIs θα πρέπει να διαθέτει μία σειρά από απαιτούμενες προδιαγραφές που θα τη θωρακίζουν μπροστά στον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Το ίδιο ισχύει τόσο για την τράπεζα, αλλά και για τον πάροχο, διευκρίνισε.
Στη νομοθεσία η χρυσή τομή
Στη συνέχεια, η κ. Καλογήρου εστίασε στη νομοθετική πτυχή, εξηγώντας πως λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας», που επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν πιο κοντά στα ηλεκτρονικά ιδρύματα πληρωμών, αντί να τα βλέπουν μέσα από το φακό του ανταγωνιστή.
Όπως ανέφερε, νομοθετικά, η Ανοιχτή Τραπεζική διέπεται από την Οδηγία Υπηρεσιών Πληρωμών (PSD2). Πρόκειται για τη δεύτερη ρυθμιστική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών που στοχεύει στην διασφάλιση της προστασίας των πελατών κατά τις πληρωμές τους για τα δικαιώματα τους κατά τη διάρκεια πληρωμών στην Ευρώπη.
Συνεπώς, σημείωσε η Κεντρική Τράπεζα επιβλέπει και αδειοδοτεί παρόχους και αξιολογεί το κατά πόσο πληρούν αυτές τις προδιαγραφές. «Γι’ αυτό και οι τράπεζες μπορούν να συνεργαστούν με αυτούς τους παρόχους, μεταξύ των οποίων είναι και τα Ηλεκτρονικά Ιδρύματα Πληρωμών, όπως η ECOMMBX», συμπλήρωσε. Όπως είπε, ένας τέτοιος πάροχος έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει συνεργάτη, αντί να αντιμετωπίζεται ως ανταγωνιστής από τις τράπεζες.
«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία», υπογράμμισε η κ. Καλογήρου, εκφράζοντας παράλληλα, την άποψη πως ο νόμος του PSD 2 επιτρέπει στις τράπεζες να ανοίξουν τα δεδομένα τους προς τρίτους παρόχους, ούτως ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να τις βοηθήσουν.
Μία παραδοσιακή τράπεζα, επισήμανε, είναι δύσκολο να έχει την προηγμένη τεχνολογία ή να κινήσει όλες τις διαδικασίες για να την ενσωματώσει και να μπορεί εύκολα και γρήγορα να εξυπηρετήσει τους πελάτες της. «Άρα ένας τρόπος είναι η σύνδεση με τρίτους παρόχους, όπως η ECOMMBX, εφόσον διαθέτει προηγμένη τεχνολογία, είναι δοκιμασμένη, μπορεί να πραγματοποιεί εύκολα και γρήγορα συναλλαγές και το κυριότερο, με χαμηλά κόστη, που σήμερα είναι πολύ ψηλά για τους καταναλωτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γιατί οι fintech επιζητούν τη συνεργασία των τραπεζών
Ερωτηθείσα για τους λόγους για τους οποίους μία εταιρεία που ειδικεύεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα ήθελε να συνάψει συνεργασία με ένα παραδοσιακό τραπεζικό ίδρυμα, η κ. Καλογήρου απάντησε πως κάτι τέτοιο θα της δώσει πρόσβαση σε νέο πελατολόγιο, ενώ παράλληλα, θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της καινοτομίας.
Όπως περιέγραψε, μέσα από το υφιστάμενο πελατολόγιο μίας παραδοσιακής τράπεζας, η εκάστοτε εταιρεία θα μπορέσει να ανοίξει τη βάση της σε καινούριους πελάτες, ενώ οι συνεργασίες δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
«Για παράδειγμα, μία τράπεζα ενδεχομένως, να ήθελε ένα σύστημα το οποίο θα της έδινε εύκολη πρόσβαση στους καταναλωτές για να κάνουν μικροδάνεια, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από μία γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία», συνέχισε, λέγοντας πως την ίδια ώρα η τράπεζα δεν ρισκάρει να μείνει εκτεθειμένη καθώς θα αξιοποιεί την προηγμένη τεχνολογία του τρίτου παρόχου, κρατώντας παράλληλα, τους πελάτες της ευχαριστημένους. «Θα έχουν γρήγορη και άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, θα μπορούν να κάνουν διασυνοριακές συναλλαγές, εύκολα, γρήγορα και πρωτίστως, με ασφάλεια», συμπλήρωσε.
Προοπτική για εξατομικευμένα προϊόντα
Ένα άλλο κομμάτι που ανέπτυξε η κ. Καλογήρου, ήταν αυτό της ανάλυσης δεδομένων. Όπως επεσήμανε, οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αναλύσεις για μία τράπεζα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο πάροχος για να αναλύσει τα δεδομένα των λογαριασμών όλων των καταναλωτών, βγάζοντας κετ’ επέκταση, κάποια συμπεράσματα που μπορεί να αφορούν το προφίλ του κάθε καταναλωτή, κάτι που θα επιτρέψει στην τράπεζα να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, σημείωσε.
Διαβάστε επίσης: Γεωργούλας: Η Κεντρική Τράπεζα βλέπει με θετικό μάτι τα Ηλεκτρονικά Ιδρύματα Πληρωμών