Εντολή στην Apple να επεξεργαστεί εκ νέου το λειτουργικό σύστημα iOS, ώστε να είναι πιο συμβατό με smartwatch, ακουστικά και άλλες συσκευές ανταγωνιθστών της έδωσε η Κομισιόν την Τετάρτη, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στον αμερικανικό κολοσσό, γεγονός το οποίο προκάλεσε τη διαμαρτυρία της εταιρείας για αιτήματα της Meta Platforms που, όπως υποστηρίζει, υπονομεύουν το απόρρητο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τι ζητά η Κομισιόν
Οι ρυθμιστικές αρχές αναφέρουν ότι οι προγραμματιστές εκτός iOS θα πρέπει να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να ζητήσουν πρόσβαση στις λειτουργίες του iPhone. Θα πρέπει επίσης να τους δοθεί ειδική επαφή για να χειρίζεται τα αιτήματα, ζητούν από την Apple να υιοθετήσει καλύτερες διαδικασίες που σχετίζονται με τα αιτήματα τα οποία απορρίφθηκαν και για τη λήψη μέτρων προς τη συνδιαλλαγή.
Η πίεση της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής χαλιναγώγησης της ισχύος των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, συναντά την έντονη αντίδραση της Apple, η οποία ισχυρίζεται ότι το κλειστό της σύστημα παρέχει ανώτερη εμπειρία στους καταναλωτές και προστατεύει καλύτερα το απόρρητο.
Οι ρυθμιστικές αρχές δημοσίευσαν μια εκτενή λίστα με χαρακτηριστικά που θέλουν η Apple να ανοίξει σε τρίτους προγραμματιστές. Καλύπτουν τεχνολογίες που κυμαίνονται από συνδέσεις Wi-Fi έως λειτουργίες μεταφοράς αρχείων και τη μετάδοση βίντεο από συσκευές.
Απαντώντας, η Apple υποστηρίζει ότι το πλαίσιο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές θέτει σε κίνδυνο τους χρήστες. Οι κανόνες υποχρεώνουν τους χρήστες «να ανοίξουν τις συσκευές τους – και τα πιο ευαίσθητα δεδομένα τους – σε εταιρείες με ιστορικό παραβίασης του απορρήτου τους», αναφέρει σε ηλεκτρονικό σάιτ.
H Μeta Platforms
Η εταιρεία αναφέθηκε στη Meta, τη μητρική του Facebook, λέγοντας ότι είχε κάνει περισσότερα αιτήματα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για πρόσβαση στις ευαίσθητες τεχνολογίες της Apple στο πλαίσιο του DMA. «Η Meta επιδιώκει να αλλάξει τη λειτουργικότητα με τρόπο που προκαλεί ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών»,σημειώνεται από την Apple.
Τα τελευταία χρόνια, η Meta έχει αναπτύξει συσκευές υλικού – συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών εικονικής πραγματικότητας Quest και των έξυπνων γυαλιών – που συνδυάζονται με iPhone και συσκευές Android. Η Meta συγκρούστηκε επίσης με την Apple σχετικά με τις δυνατότητες απορρήτου και τις χρεώσεις εντός εφαρμογής για εφαρμογές iOS, λέγοντας ότι έχει πληγεί καίρια.
Τώρα, όμως, έχει τώρα την ευκαιρία στο πλαίσιο του DMA να κάνει τα προϊόντα της να λειτουργούν πιο απρόσκοπτα με την τεχνολογία της Apple. Ένας από τους στόχους των κανόνων είναι να διασφαλίσουν ότι άλλοι προγραμματιστές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά χαρακτηριστικά της Apple, όπως οι φωνητικές εντολές Siri και το τσιπ πληρωμών.
«Αυτές οι διαδικασίες θα βλάψουν την καινοτομία – οι εταιρείες θα πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κάνουν τα δικά τους προϊόντα να συνεργάζονται με νέους τρόπους που ωφελούν τους χρήστες χωρίς να δίνουν τις ιδέες τους στους ανταγωνιστές», δήλωσε η Apple.
«Η Apple είναι η μόνη εταιρεία που αναγκάζεται να μοιραστεί τις καινοτομίες της με αυτόν τον τρόπο με όλους τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν συμμερίζονται τη δέσμευσή της για το απόρρητο των χρηστών».
«Αντιανταγωνιστική»
Η Meta, εν τω μεταξύ, υποστήριξε ότι η Apple είναι αντιανταγωνιστική.
«Αυτό που λέει στην πραγματικότητα η Apple είναι ότι δεν πιστεύει στη διαλειτουργικότητα», είπε ένας εκπρόσωπος σε δήλωση. «Κάθε φορά που η Apple επικαλείται για την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της, αμύνεται για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας που δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα».
Η ΕΕ ενδέχεται να αποφασίσει στις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει επίσημη έρευνα εάν η Apple δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες DMA, η οποία μπορεί να καταλήξει σε επιβολή μεγάλων προστίμων που ανέρχονται έως και στο 10% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Έριξαν ταχύτητα οι πωλήσεις αυτοκίνητων στην ΕΕ – Λιγότερες πωλήσεις και για ηλεκτρικά