Οι εμπορικοί δασμοί κατά της Κίνας ενδέχεται να εξαρτηθούν από τη συμφωνία για την ιδιοκτησία του TikTok, δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα που παρατείνει κατά 75 ημέρες τη λειτουργία της δημοφιλούς πλατφόρμας βίντεο στις ΗΠΑ.
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανέβαλε την προθεσμία που υποχρέωνε την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να πουλήσει το μερίδιό της στην εφαρμογή ή να αντιμετωπίσει την απαγόρευση λειτουργίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δικαιούνται να αποκτήσουν το μισό του TikTok», εάν η εφαρμογή παραμείνει στις ΗΠΑ μετά τη νέα προθεσμία, προσθέτοντας ότι «σίγουρα» θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στην Κίνα αν η συμφωνία δεν προχωρήσει, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια άρνηση «εχθρική πράξη».
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να φτάσουν το 100%, ενώ ανέφερε ότι «το Πεκίνο τελικά θα συμφωνήσει» αν θέλει να αποφύγει αυτούς τους δασμούς.
Η εκτελεστική εντολή που αναβάλλει την προθεσμία του νόμου για «εκχώρηση ή απαγόρευση» δημιουργεί μια νέα ευκαιρία για την κυβέρνηση του Τραμπ να καθορίσει τη σωστή πορεία δράσης σχετικά με το TikTok. Στην εντολή αναφέρεται ότι οι εταιρείες που διανέμουν και φιλοξενούν το TikTok, όπως τα καταστήματα εφαρμογών Apple και Google και ο πάροχος cloud Oracle, δεν θα θεωρούνται υπεύθυνες για παραβίαση του νόμου στο μεσοδιάστημα.
Μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, η οποία είχε προκαλέσει την προσωρινή αδυναμία πρόσβασης στο TikTok για περίπου 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, η υπηρεσία αποκαταστάθηκε μετά από διαβεβαιώσεις του Τραμπ ότι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, παραβρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ, μαζί με τους δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας Ίλον Μασκ και Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας εκφράζουν ανησυχία ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το TikTok για να αποκτήσει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την κατασκοπεία και τη διάδοση προπαγάνδας μέσω του αλγορίθμου της εφαρμογής. Το TikTok έχει διαψεύσει αυτές τις κατηγορίες.
Η εταιρεία είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η αποεπένδυση του TikTok ήταν τεχνολογικά ανέφικτη εντός του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος, ενώ το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πώληση.
Ωστόσο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι αν η εφαρμογή συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ, θα πρέπει η χώρα να λάβει «το μισό της αξίας του TikTok», προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση η εφαρμογή μπορεί να αξίζει «ένα τρισεκατομμύριο δολάρια».
Την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι συζητούσαν τη δυνατότητα χρήσης του Έλον Μασκ ως μεσάζοντα σε μια πιθανή πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ. Ο Μασκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «ανισόρροπη» κατάσταση, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη παρουσία του TikTok στις ΗΠΑ και την απουσία του από την Κίνα, όπου οι δυτικές τεχνολογικές πλατφόρμες γενικά απαγορεύονται.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: TikTok: Ποιοι είναι οι πιθανοί «μνηστήρες» - Από τον Elon Musk έως τον MrBeast