Τα σχέδιά της για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 50.000 χιλιομέτρων (31.000 μιλίων) που θα επεκτείνεται όλο τον κόσμο ανακοίνωσε η Meta.
Ο τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι το Project Waterworth – που θα συνδέει τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και άλλες περιοχές – θα είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλωδιακό έργο στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί.
Η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, έχει επιδιώξει να επεκτείνει την παρουσία της στην τεχνολογία πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των υποδομών που την υποστηρίζουν.
Το νέο καλωδιακό της έργο θα παρέχει «κορυφαία συνδεσιμότητα στον κλάδο» σε πέντε μεγάλες ηπείρους και θα συμβάλει στην υποστήριξη των έργων AI της, δήλωσε σε ανακοίνωσή της.
«Το έργο αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, θα διευκολύνει την ψηφιακή ένταξη και θα ανοίξει ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε η Meta σε ανάρτησή της στο ιστολόγιο.
Το καλώδιο θα είναι το μακρύτερο μέχρι σήμερα που χρησιμοποιεί ένα σύστημα 24 ζευγών ινών, δίνοντάς του μεγαλύτερη χωρητικότητα, σύμφωνα με την εταιρεία.
Τα υποθαλάσσια καλώδια αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς παρέχουν τα μέσα για την τροφοδοσία μιας ποικιλίας ψηφιακών υπηρεσιών και τη μεταφορά δεδομένων παγκοσμίως με μεγάλη ταχύτητα.
Η εταιρεία έρευνας αγοράς τηλεπικοινωνιών TeleGeography αναφέρει ότι υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 600 δημόσια γνωστά συστήματα υποθαλάσσιων καλωδίων παγκοσμίως.
Σε αυτά περιλαμβάνεται το καλώδιο 2Africa, το οποίο υποστηρίζεται από τη Meta και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας όπως η Orange, η Vodafone και η China Mobile, το οποίο συνδέει τρεις ηπείρους και εκτείνεται σε 45.000 χιλιόμετρα, όπως μεταδίδει το BBC.
Το μεγαλύτερο στοίχημα της τεχνολογίας
Οι εταιρείες τεχνολογίας που λειτουργούν ως κύριοι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε καλωδιακές υποδομές.
Η Google δήλωσε ότι το 2024 θα κατασκευάσει το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Αφρική με την Αυστραλία και ανακοίνωσε επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την Ιαπωνία με δύο νέα υποθαλάσσια καλώδια στον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια στροφή κατά την οποία τα καλώδια αυτά τοποθετούνται όλο και περισσότερο από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Βιλι Λεντονβίρτα του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης.
Είπε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου τα υποθαλάσσια καλώδια τοποθετούνταν και χρηματοδοτούνταν από μεγάλους ομίλους εθνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, λόγω των σημαντικών επενδυτικών αναγκών τους.
Ο καθηγητής Λεντονβίρτα δήλωσε ότι αυτό αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο μέγεθος και τη θέση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας να είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τέτοιες υποδομές ανεξάρτητα – κάτι που «μπορεί να είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ανησυχούν για τη συγκέντρωση στις ψηφιακές αγορές».
«Η Meta έδειξε έντονη επιθυμία να αποκτήσει μεγαλύτερο μέρος της συνδεσιμότητας», δήλωσε στο BBC ο αναλυτής του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Πάολο Πεσκατόρε.
«Πρόκειται για μια περαιτέρω επίδειξη καθώς επιδιώκει να ξεπεράσει τους αντιπάλους της παρέχοντας στους χρήστες μια μοναδική εμπειρία, ενσωματώνοντας στενά το υλικό, το λογισμικό, την πλατφόρμα και τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της στη συνδεσιμότητα», πρόσθεσε.
Προστασία από απειλές
Η αυξανόμενη σημασία των υποθαλάσσιων καλωδίων έχει αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την ευπάθειά τους σε επιθέσεις ή ατυχήματα.
Μετά από μια σειρά αποκομμένων καλωδίων, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι υποθαλάσσιες υποδομές επικοινωνιών αποτελούν ένα αυξανόμενο πεδίο γεωπολιτικών εντάσεων και συγκρούσεων.
Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον Ιανουάριο μια αποστολή για να αυξήσει την επιτήρηση των πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα μετά από ζημιές σε κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια πέρυσι.
Η Meta ανέφερε στην ανάρτηση στο ιστολόγιό της που ανακοίνωσε το Project Waterworth ότι θα τοποθετήσει το καλωδιακό της σύστημα σε βάθος έως και 7.000 μέτρων και «θα χρησιμοποιήσει ενισχυμένες τεχνικές ταφής σε περιοχές υψηλού κινδύνου ρήγματος, όπως ρηχά νερά κοντά στην ακτή, για να αποφύγει ζημιές από άγκυρες πλοίων και άλλους κινδύνους».
Ο καθηγητής Λεντονβίρτα δήλωσε ότι το έργο φαίνεται να αποκλίνει από πιο καθιερωμένες διαδρομές, όπως με το να παρακάμπτει την Ευρώπη και την Κίνα και να αποφεύγει «γεωπολιτικές εστίες» στη διώρυγα του Σουέζ και τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Είπε δε ότι η σύνδεση των ΗΠΑ με μεγάλες, αμφισβητούμενες αγορές στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ενίσχυση της οικονομικής δύναμης και των υποδομών των ΗΠΑ στο εξωτερικό».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Μeta: Έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον Τραμπ ως «όπλο» κατά της ευρωπαϊκής εποπτείας