750,000 θέσεις εργασίας από το σχέδιο Γιούνκερ

Και αναμένονται άλλες 1,4 εκ ως το 2020.

Πάνω από 750.000 θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη το "σχέδιο Γιούνκερ", για τη στήριξη επενδύσεων, έχοντας προσελκύσει επενδύσεις αξίας 360 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο τρίτα προέρχονται από ιδιωτικούς πόρους, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν, 850 000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν μέσω του σχεδίου Γιούνκερ βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, έχουν δημιουργηθεί 750 000 θέσεις εργασίας, ενώ 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2020, με αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,6 %, ποσοστό που αναμένεται να ανέλθει σε 1,3 % έως το 2020. 

Ως τον Νοέμβριο του 2018, η Κύπρος είχε επωφεληθεί με 55 εκ.ευρω από το πλάνο, που θα κινητοποιήσουν άλλα 109 εκ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων (27η θέση στην ΕΕ).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης με 2,701 δισ. ευρώ από το σχέδιο Γιούνκερ που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άλλων 10,904 δισ. ευρώ.

Για τη βελτίωση της απορρόφησης των πόρων και την αύξηση των επενδυτικών ευκαιριών η Κομισιόν καλεί τώρα τα Κ-Μ να
προβούν σε άρση των ρυθμιστικών εμποδίων.

Σημειώνει ότι δε ότι η ίδια έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών και για την παροχή μεγαλύτερης ρυθμιστικής προβλεψιμότητας και άνευ προηγουμένου επενδυτικών ευκαιριών στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ενιαία Αγορά, της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και της Ενεργειακής Ένωσης.

Επιπλέον καλεί τα Κ-Μ σε επιτάχυνση των  διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις: Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Κομισιόν Γιούνκερ εισήγαγε μια νέα προσέγγιση, που βασίζεται σε ένα «ενάρετο τρίγωνο» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και δημοσιονομικής ευθύνης.

"Η προσέγγιση αυτή ήταν αποτελεσματική, καθώς διαπιστώθηκε πρόοδος σε όλα τα κράτη μέλη, κυρίως όσον αφορά τη διοίκηση και τις επιχειρηματικές συνθήκες. Ωστόσο, χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ορισμένες χώρες, για παράδειγμα στον τομέα των αποτελεσματικών δικαστικών συστημάτων", αναφέρει η Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κάταϊνεν δήλωσε σχετικά: "Το επενδυτικό σχέδιο άλλαξε το τοπίο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο νέος και μοναδικός αυτός τρόπος προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων για το δημόσιο συμφέρον έχει αποφέρει στην οικονομία 360 δισ. ευρώ σε νέα χρηματοδότηση. Έχουμε επίσης συμβάλει στην έναρξη υλοποίησης καινοτόμων έργων και έχουμε βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και να εξασφαλίσουμε ότι το επιτυχημένο μοντέλο του επενδυτικού σχεδίου θα αποτελέσει το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο για τη στήριξη των επενδύσεων".

Πηγή: ΚΥΠΕ