Αλαλούμ για τις ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες 

Τι καταγγέλλει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και πώς απαντά ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Του Μαρίνου Παυλικκά.  

Διαφορετική μετάφραση του περί προστασίας της παραλίας νόμου φαίνεται να κάνουν οι τοπικές αρχές σύμφωνα με τα όσα αναφέρθησαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Στη συνεδρίαση στην οποία παρών ήταν και ο Υπουργός Εσωτερικών τέθηκε το θέμα της εφαρμογής των σχεδίων χρήσης των παραλιών αλλά και ο αριθμός που καταλαμβάνουν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, με αφορμή την απόφαση των Δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου να προενοικιάσουν ποσοστό 10% σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα.  

Σύμφωνα με την Ελένη Μάυρου, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιτροπής Εσωτερικών, "έχουμε σαφείς παραβιάσεις της νομοθεσίας, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, παραβιάζεται η νομοθεσία... (jumpcut) …Η νομοθεσία λέει ότι καλύπτεται μόνο το 50% της παραλίας με κρεβατάκια για να έχει ο καθένας τη δυνατότητα να απολαύσει ένα δημόσιο αγαθό… (jumpcut) …Ως Επιτροπή είπαμε ότι θα αποταθούμε στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στον Γενικό Εισαγγελέα".  

Από την πλευυρά του ο Ανδρέςας Βύρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, ανέφερε ότι "ο καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης στην παραλία όπως το επιθυμεί και από την άλλη υπάρχει το θέμα της προενοικίασης από κάποιους Δήμους, δηλαδή ότι κάνουν κάποιες συμφωνίες με κάποια ξενοδοχεία που έτσι για να είμαστε και δίκαιοι υπάρχει μία λογική την οποία πρέπει να δούμε πώς χειριζόμαστε".

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου υποστηρίζει ότι η νομοθεσία τηρείται κατά γράμμα και ότι στόχος της απόφασης των τοπικών αρχών είναι η διαφύλαξη και ο εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

"Είναι σημαντικό να πούμε ότι εκεί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 600 κρεβατάκια έχουν παραχωρηθεί τα 60. Άρα υπάρχουν τα 540 κρεβατάκια ελεύθερα για χρήση από το κοινό. Επίσης υπάρχει το 50% της παραλίας, είναι ελεύθερο για χρήση από το κοινό", τόνισε ο Δήμαρχος.

Επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή ήταν και η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών την οποία ο Πρόεδρός της χαρακτήρισε ως Επιτροπή με αρμοδιότητες αλλά χωρίς δυνατότητες.

Ο Λοϊζος Λοίζου, Πρ. Κέντρ. Επ. Παραλιών, είπε ότι η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών δυστυχώς το μόνο πράγμα που έχει τη δύναμη να κάνει είναι να εγκρίνει αυτά τα σχέδια χρήσης… (jumpcut) …Τούτη η επιτροπή δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε ή όπως κάποιοι θα οραματιζόμασταν να λειτουργούσε, να είχε ουσιαστικό ρόλο.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συζητήθηκε και το θέμα των θαλάσσιων αθλημάτων αλλά και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ