Η Κύπρος στον χάρτη του yachting

Ως νησί η Κύπρος άργησε (σχετικά) να επενδύσει δυναµικά στον αναπτυσσόµενο κλάδο των µαρινών, του ελλιµενισµού και της συντήρησης σκαφών αναψυχής.

Όντας σε ένα κοµβικό γεωγραφικά σηµείο και µε τους σχεδιασµούς να προσανατολίζονται στις διεθνείς τάσεις του κλάδου αλλά και στην όλο και αυξανόµενη ζήτηση εκ µέρους των πελατών, πλέον το νερό έχει µπει στο αυλάκι.
Το ζήτηµα εµπίπτει πλέον στον κρατικό σχεδιασµό, µε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να έχει θέσει τον θαλάσσιο τουρισµό στις προτεραιότητές του, έχοντας ενεργό εµπλοκή στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου στον τοµέα των πολυτελών σκαφών αναψυχής. 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ

Μιλώντας στο Economy Today, η αρµόδια Υφυπουργός, Νατάσα Πηλείδου, αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες προκειµένου η Κύπρος να τοποθετηθεί στον χάρτη ως θαλάσσιος προορισµός υψηλών προδιαγραφών ή και ως ενδιάµεσος σταθµός προς άλλους µεσογειακούς προορισµούς.

«Βασικός πυλώνας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι το νοµικό πλαίσιο που εφαρµόζεται για την εγγραφή και την ασφάλεια των σκαφών και για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης και το οποίο θέτει τα θεµέλια για τη λειτουργία σκαφών υψηλών προδιαγραφών µε άρτια εκπαιδευµένους χειριστές και κυβερνήτες. Παράλληλα, ετοιµάζεται νοµοσχέδιο για ολοκληρωµένη προσέγγιση περισσότερων πτυχών, όπως η ναύλωση σκαφών, ο χειρισµός τους από κατάλληλα καταρτισµένα και προσοντούχα άτοµα και η βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των θαλάσσιων κέντρων αθληµάτων», τονίζει.

Γαλάζια ανάπτυξη

Σύµφωνα µε την ίδια, η γαλάζια ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του οράµατος του Υφυπουργείου. 

«Η ύπαρξη σύγχρονων µαρινών για να ελλιµενίζονται και να εξυπηρετούνται τα σκάφη αναψυχής και οι ιδιοκτήτες τους αποτελεί ένα σηµαντικό στοιχείο της γαλάζιας ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας χαιρετίζει την κατασκευή µαρινών µε σύγχρονες εγκαταστάσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που περιλαµβάνουν τη δυνατότητα ανεφοδιασµού και επιδιόρθωσης σκαφών καθώς και εγκαταστάσεις υποδοχής για απόβλητα και πετρελαιοειδή κατάλοιπα», επισηµαίνει, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία µε το Υφυπουργείο Τουρισµού στοχεύουν στην προώθηση και συνεχή αναβάθµιση του τοµέα αυτού για προσέλκυση επενδυτών και ιδιοκτητών πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Ήλιος-Θάλασσα-Ασφάλεια

Μιλώντας στο Economy Today, ο Εύρος Συµεωνίδης, Γενικός ∆ιευθυντής της Sunseeker Cyprus Ltd, η οποία αποτελεί ένα από τα 41 γραφεία του Sunseeker London Group, συνοψίζει τα πλεονεκτήµατα της Κύπρου ως προορισµού για δραστηριότητα yachting στο τρίπτυχο «ήλιος-θάλασσα-ασφάλεια».

«Η Κύπρος αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς προορισµούς στην περιοχή, ώστε να φέρει κάποιος εδώ το σκάφος του. Επίσης, πολύ σηµαντικό για τους ιδιώτες και τις οικογένειές τους είναι ότι προσφέρει ηλιοφάνεια 8-9 µήνες τον χρόνο», τονίζει.

Οι µαρίνες δηµιουργούν προορισµούς

Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι µαρίνες δηµιουργούν προορισµούς, ειδικά για yachting, κάτι που µπορεί να βοηθήσει και την ίδια την Κύπρο σε µεγάλο βαθµό, µε τις µαρίνες Λεµεσού, St Raphael, Λάρνακας και Πάφου και το λιµανάκι στο Λατσί να είναι «πύλες εισόδου και εξόδου» της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

«Εκεί παρέχονται όλες οι υπηρεσίες του κράτους, όπως Τελωνείο, Τµήµα Πληθυσµού και Μετανάστευσης κλπ. για να µπορεί ένα σκάφος που έρχεται από το εξωτερικό και δη από µη ευρωπαϊκές χώρες να εισέλθει και να εξέλθει νόµιµα από τη ∆ηµοκρατία», σηµειώνει. 
Στην περίπτωση της µαρίνας Λεµεσού, που είναι η πληρέστερη και µεγαλύτερη αυτή τη στιγµή στην Κύπρο, εκεί, σύµφωνα µε τον κ. Συµεωνίδη, παρέχεται ένα πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών µε υπηρεσίες καθέλκυσης, συντήρησης, επισκευής, προµήθειας καυσίµων και εστίασης, µε αποτέλεσµα να ανταγωνίζεται ευθέως τα γειτονικά λιµάνια. 

«Αν κάποιος έχει πρόβληµα µε το σκάφος, στη µαρίνα Λεµεσού µπορεί να χρησιµοποιήσει υπηρεσίες καθέλκυσης, να το µεταφέρει στο καρνάγιο κι εκεί να επισκευαστεί. Οι προδιαγραφές προβλέπουν επισκευές για σκάφη µέχρι περίπου 28 µέτρων. Το ίδιο συµβαίνει και στις µαρίνες του St Raphael και στην Λάρνακα, αν και η δυνατότητα που υπάρχει εκεί είναι για σαφώς πιο µικρά σκάφη», επισηµαίνει. 

Μεγάλη διαθεσιµότητα

Όπως αναφέρει, στον Λίβανο για παράδειγµα, όπου η αγορά είναι παλαιότερη στον τοµέα του yachting, µε περισσότερα και µεγαλύτερα σκάφη, η διαθεσιµότητα σε χώρους ελλιµενισµού καθώς και σε χώρους ανέλκυσης και καθέλκυσης είναι πολύ µικρότερη. Επίσης, υπάρχει πολύ περιορισµένος χρόνος που µπορεί ένα σκάφος να καθελκυσθεί και να παραµείνει στο καρνάγιο. Ενώ εκεί υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία εκτός νερού για µερικές ηµέρες, στη Λεµεσό µπορεί να φιλοξενηθεί εκτός θαλάσσης για επισκευές µέχρι και για ένα µήνα ή και περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό από µόνο του αποτελεί σηµαντικό παράγοντα προσέλκυσης σκαφών από τις γειτονικές χώρες και δη από το Ισραήλ, τον Λίβανο κ.α. Όσον αφορά τους επαγγελµατίες του είδους (τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, καπετάνιους, πληρώµατα κλπ.), η χρονική συγκυρία προσφέρει µεγάλο περιθώριο επιχειρηµατικής δραστηριότητας. «∆εν είναι µόνο οι χαµηλές φορολογίες που αποτελούν δέλεαρ για να ανοίξει κάποιος µια εταιρεία ή να εργαστεί σε αυτήν. Η βιοµηχανία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο στην Κύπρο και η ανάπτυξη είναι ήδη ραγδαία. Ενόψει και της ολοκλήρωσης της µαρίνας Αγίας Νάπας, που έρχεται εντός του 2020, θα συνεχίσει να υπάρχει αρκετή δουλειά», καταλήγει.

ΑΤΟΥ ΜΑΣ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Μιλώντας στο Economy Today, ο διευθυντής της εταιρείας Offshore View Marine Services, Άθως Πατσαλίδης, µοιράστηκε µαζί µας την άποψη αλλά και τις προσφερόµενες υπηρεσίες της εταιρείας του στον τοµέα. «Είναι πραγµατικά αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι ο τοµέας της ναυτιλίας και συγκεκριµένα των σκαφών αναψυχής στην περιοχή µας έχει σηµειώσει σηµαντική βελτίωση µέσα στην εξέλιξη του χρόνου. Αυτό έχει ως επακόλουθο την αύξηση του αριθµού των ιδιοκτητών µεγαλύτερων σκαφών αναψυχής αλλά και την ανάγκη τους για µεγαλύτερες µαρίνες και υπηρεσίες υψηλού και ποιοτικού επιπέδου», αναφέρει.

Σηµειώνει δε ότι η Κύπρος, γεωγραφικά, κλιµατικά αλλά και όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών και της τεχνογνωσίας που πλαισιώνουν τον τοµέα, προσφέρεται και µπορεί να συνυπάρξει στον χάρτη µε τα καλύτερα νησιά και χώρες που προσελκύουν αυτού του επιπέδου τον τουρισµό. Σύµφωνα µε τον ίδιο, το στρατηγικό πλάνο που έχει το κράτος, τόσο σε υποδοµές όσο και σε κίνητρα, αλλά και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις, συµβάλλουν σε αυτό και ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι σύντοµα θα δούµε ακόµη πιο θετικές εξελίξεις.

«Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο έχουν την τεχνογνωσία και µπορούν να προσφέρουν πολλές επιλογές σε επώνυµα και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες και διαθέτουν στην πλειοψηφία τους όλες τις κατάλληλες πιστοποιήσεις που ανταποκρίνονται στις παγκόσµιες προδιαγραφές. Παράλληλα, είναι αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι µπορούµε να διασφαλίσουµε και να παρέχουµε σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα ό,τι χρειαστεί ο πελάτης εν πλω, µέσα από µια τεράστια επιλογή σε πρώτες ύλες, προκειµένου να έχει ένα ασφαλές ταξίδι αλλά και µια άνετη διαµονή όσο βρίσκεται στο νησί», επισηµαίνει.
 
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο κ. Πατσαλίδης συµφωνεί µε την άποψη ότι, ως νησί, η Κύπρος ενδεχοµένως να υστερεί σε κάποιους τοµείς έναντι των γειτονικών παράκτιων χωρών, ωστόσο µε την πάροδο του χρόνου πλέον είναι σε θέση να τις ανταγωνιστεί. «Αν δούµε τη µεγάλη εικόνα, προσφέρουµε ένα προϊόν το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, ακόµα και από λιµάνια και µαρίνες που έχουν βαθιά ιστορία και παράδοση. Βρισκόµαστε σε ένα πολύ στρατηγικό σηµείο, έχουµε πολύ καλό καιρό, καθαρές θάλασσες και παραλίες, είµαστε γρήγοροι στην εξυπηρέτηση και την παράδοση, τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε προϊόντα, έχουµε καλό φαγητό, διασκέδαση και οι τιµές µας είναι ανταγωνιστικές σε όλα τα επίπεδα. Στο νησί υπάρχουν επαγγελµατίες που εξυπηρετούν ασταµάτητα τόσο σε τεχνικά ζητήµατα όσο και στις υπηρεσίες», τονίζει, προσθέτοντας ότι η δική του εταιρεία προµηθεύει µε πρώτες ύλες και υπηρεσίες, που αφορούν τόσο την καθηµερινή διαβίωση εν πλω όσο και τα ανταλλακτικά σκαφών, λιµάνια και µαρίνες της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού. «Για εµάς το yachting είναι µια ανερχόµενη βιοµηχανία», προσθέτει.
 
ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ

Όσον αφορά το πελατολόγιό του, τα πράγµατα είναι µάλλον ξεκάθαρα. «Για να έχεις στην κατοχή σου ένα τέτοιο σκάφος, θα πρέπει να αντέχεις να το αγοράσεις αλλά επίσης και να µπορείς να το συντηρείς. Άρα, οι πελάτες αυτού του επιπέδου στην πλειοψηφία τους είναι µεγάλης οικονοµικής επιφάνειας, έρχονται από διάφορες χώρες και τα σκάφη τους ξεκινούν από 24 µέτρα», εξηγεί. Ερωτηθείς αν ο ίδιος νιώθει ότι το κράτος βοηθάει µε τη στάση του στη ναυτιλιακή αυτή δραστηριότητα, ο κ. Πατσαλίδης απαντάει θετικά, τονίζοντας πως ο τοµέας είναι ανερχόµενος και χρειάζεται συνεχείς προσπάθειες.
 
Συνοψίζοντας
Λόγοι για να φέρει κανείς το σκάφος του σε µια από τις κυπριακές µαρίνες:

- Ασφάλεια
- Ταχύτητα εξυπηρέτησης και πληθώρα υπηρεσιών
- Υψηλές προδιαγραφές και επαγγελµατισµός
- Καλή γεωγραφική περιοχή
- Καλή πρόσβαση στις πόλεις
- Ήλιος και θάλασσα 
- Υπηρεσίες προσαρµοσµένες σε διεθνείς επισκέπτες
- Φιλική φορολογία. ΕΤ

Στην τελική ευθεία η Λάρνακα

Αν και η περίοδος αναµονής έχει υπάρξει µακρά, αυτή τη στιγµή η διαδικασία για την ανάθεση έργου για τη µαρίνα Λάρνακας βρίσκεται στο στάδιο της απευθείας διαπραγµάτευσης µε τον µοναδικό ενδιαφερόµενο που έµεινε, την ισραηλινών συµφερόντων κοινοπραξία AMPA Ltd & Israel Shipyards Ltd. 

Από την πλευρά του, ο δήµαρχος της πόλης, Ανδρέας Βύρας, εµφανίζεται αισιόδοξος. 

«Για τη Λάρνακα, το έργο της ενιαίας ανάπτυξης είναι σηµαντικό, µε τους Λαρνακείς να το περιµένουν εδώ και δεκαετίες. Όπως έχει δηλώσει δηµόσια ο Ισραηλινός επενδυτής, το έργο θα είναι προϋπολογισµού άνω του €1 δισ. Ελπίζουµε ότι η πρόταση θα διασφαλίζει το δηµόσιο συµφέρον και θα ικανοποιεί τον επενδυτή ώστε τελικά η µαρίνα να προσφέρει στην οικονοµία του τόπου», είπε. 

Ποιες είναι οι μαρίνες της Κύπρου

Μαρίνα Λεµεσού

Έχει δυναµικότητα περίπου 1.000 σκαφών, µε τις 650 να αποτελούν θαλάσσιες θέσεις και τις 350 θέσεις επισκευής, συντήρησης και αποθήκευσης. Αποτελεί την πιο ολοκληρωµένη µαρίνα αυτή τη στιγµή στην Κύπρο, κάτι που την καθιστά σηµείο-κόµβο για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα αναψυχής. 

Μαρίνα Λάρνακας
Η µαρίνα στη σηµερινή της µορφή διαθέτει περίπου 380 θέσεις ελλιµενισµού, ανάλογα µε το µέγεθος και τα χαρακτηριστικά των σκαφών. Επιπλέον, διαθέτει περίπου 150 χερσαίες θέσεις. Για τη συγκεκριµένη µαρίνα προωθείται εδώ και αρκετό καιρό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε να µπορεί να φιλοξενεί τουλάχιστον 700 σκάφη, µε επιπλέον υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. 

Μαρίνα Πάφου
Το έργο προωθείται από το 2006 αλλά δεν έχει προχωρήσει. Βάσει σχεδιασµών, θα διαθέτει 650 θέσεις ελλιµενισµού σκαφών και 350 θέσεις για επισκευή.

Μαρίνα St Raphael
Πρόκειται για µαρίνα ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου St Raphael στη Λεµεσό. ∆ιαθέτει 237 χώρους ελλιµενισµού σκαφών. 

Μαρίνα Αγίας Νάπας
Βρίσκεται υπό κατασκευή µε γοργούς ρυθµούς και αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι το 2021 µε ύψος προϋπολογισµού τα €220 εκατ. Βάσει σχεδίων, θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 600 σκαφών. 

Μαρίνα Παραλιµνίου
Το προωθούµενο έργο της συγκεκριµένης µαρίνας είναι προϋπολογισµού ύψους €100 εκατ. Βάσει σχεδιασµών, αναµένεται να έχει χωρητικότητα 300 σκαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ