Σε κυνήγι νέων αγορών επιδίδεται η Κύπρος 

Αφίξεις-ρεκόρ για τον Ιούλιο, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό. Κυριότερη πηγή τουρισμού για τη χώρα μας παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Του Μαρίνου Παυλικκά

Αριθμούς-ρεκόρ κατέδειξαν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τις αφίξεις τουριστών για τον φετινό Ιούλιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών για τον περασμένο μήνα ανήλθαν σε 550.971 σε σύγκριση με 539.626 τον περσινό Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 2,1%.

Παρ’ όλα αυτά, ελαφρώς μειωμένη εμφανίζεται η επιβατική κίνηση των τουριστών προς τη χώρα μας σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.181.994 σε σύγκριση με 2.184.774 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας, έτσι, μείωση 0,1%.

Οι κυριότερες αγορές

Από τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύεται ότι κυριότερη πηγή τουρισμού για τη χώρα μας παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό για τον Ιούλιο του 2019, 33,4% και ακολουθούν η Ρωσία με 21%, το Ισραήλ με 8,5%, η Σουηδία με ποσοστό 4,3%, η Γερμανία με 2,4%, η Νορβηγία με επίσης 2,4% και η Ελλάδα με 2,2%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τον περσινό, καταγράφει το Ισραήλ με 42%, ακολουθεί η Ουκρανία με αύξηση 24,7%, η Ολλανδία με 15,5%, η Αυστρία με 12,2% και η Νορβηγία με 10,9%.

Από την άλλη, τη μεγαλύτερη μείωση για τον Ιούλιο του 2019 κατέγραψε η Γερμανία με ποσοστό -20,3% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο και ακολουθούν η Πολωνία με -17% μείωση, η Δανία με -14,9%, η Ελβετία με -13,1%, η Ελλάδα με -11,1% και η Σουηδία με -9,3%.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι όσον αφορά στα ετήσια στατιστικά δεδομένα αφίξεων τουριστών για ολόκληρο το 2019 σε σχέση με το 2018, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Ουκρανία με 33,4% (49.486 για το 2019), το Ισραήλ με 19,5% αύξηση (151.128 για το 2019), και η Νορβηγία με 12,2% και 36.753 Νορβηγούς επισκέπτες κατά το 2019. Τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση κατά την ίδια χρονική περίοδο (Ιανουάριος-Ιούλιος 2019) κατέγραψαν η Γερμανία με -18,6%, το Βέλγιο με -16,8%, η Γαλλία με -14,6%, η Πολωνία με επίσης -14,6%, ο Λίβανος με -13,6% και η Ελβετία με -10,8%.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Επίτευγμα χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Τουρισμού το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι αριθμοί των αφίξεων φαίνονται να είναι κοντά στα περσινά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι στην αρχή της χρονιάς υπήρξε μία εκ των προτέρων απογοήτευση των τουριστικών παραγόντων για τα φετινά δεδομένα στον τουρισμό, μετά και τις προηγούμενες χρονιές-ρεκόρ.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Τουρισμού η ρωσική αγορά φαίνεται να περνά μια δυσκολία, λόγω του ανταγωνισμού που έχει η Κύπρος από άλλες χώρες, ενώ προειδοποίησε ότι και η βρετανική αγορά θα αντιμετωπίσει και εκείνη τα δικά της προβλήματα με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής οι νέες αγορές

Στην πορεία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον τουρισμό, το Υφυπουργείο προχώρησε σε εκτεταμένο κύκλο επαφών με όλους τους φορείς του τουρισμού στην Κύπρο και στο εξωτερικό με στόχο να καταστρώσει το επιχειρησιακό πλάνο της δεκαετίας με συγκεκριμένη στόχευση ανά έτος.

Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι ότι στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, τίθενται οι βάσεις ώστε η χώρα μας να στοχεύσει σε συγκεκριμένες αγορές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κατά τα επόμενα χρόνια η χώρα μας θα στοχεύσει στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων που εξαρτώνται ή εμπλουτίζουν την εμπειρία του επισκέπτη ήλιου και θάλασσας, όπως μεταξύ άλλων τα υδάτινα σπορ, τα θεματικά πάρκα νερού και οι καταδύσεις. Κύριες αγορές για την κατηγορία του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία και η Τσεχία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, θα καταβληθεί προσπάθεια για διατήρηση ή και αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις παραδοσιακές αγορές, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, καθώς και η προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές, όπως την Πολωνία και την Τσεχία.

Ιδιαίτερη στόχευση γίνεται και στον εσωτερικό τουρισμό, καθότι σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, 25% του τουριστικού ΑΕΠ προέρχεται από άτομα που διαμένουν στην Κύπρο.

Παράλληλα, προσπάθειες θα γίνουν για προσέλκυση επισκεπτών ηλικίας 50 ετών και άνω, για πραγματοποίηση δραστηριοτήτων που θα τους προσφέρουν εμπειρίες ζωής με κυριότερη στόχευση σε αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία και το Βέλγιο.

Επίσης, επιδιώκεται και η προσέλκυση επισκεπτών ηλικίας 65 ετών και άνω, με οικονομική άνεση για ποιοτική αφυπηρέτηση και δυνατότητα να διαμένουν στο εξωτερικό για αρκετές εβδομάδες τον χειμώνα με κυριότερες αγορές το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Δανία.

Άλλη σημαντική κατηγορία στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού είναι οι Μικρές Αποδράσεις (short stays) αγορών που βρίσκονται εντός 90 λεπτών, αεροπορικώς, από την Κύπρο. Στόχευση θα γίνει σε αγορές όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία.

Τέλος, θα γίνει προσπάθεια για προσέλκυση επισκεπτών από μακρινούς προορισμούς, για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο, στο πλαίσιο ταξιδιού τους σε γειτονικές μας χώρες όπως Ισραήλ ή Ελλάδα, με στόχευση σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κορέα.

Απάμβλυνση εποχικότητας

Παράλληλα, με απώτερο στόχο την απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, με τη διεύρυνση των τουριστικών αφίξεων της χειμερινής τουριστικής περιόδου και των μηνών εκτός κύριας αιχμής, το Υφυπουργείο προτίθεται επίσης να επεξεργαστεί Σχέδια Δράσης για προσέλκυση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

Τα ειδικά προϊόντα τουρισμού που πιστεύεται ότι θα προσελκύσουν τις πιο πάνω αγορές, είναι τα καζίνο, ο θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, υγείας, αποκατάστασης αλλά και ο προσβάσιμος τουρισμός για ΑμεΑ, ο ποδηλατικός τουρισμός ή ο προπονητικός και οι αθλητικές διοργανώσεις και το γκολφ, ο οινογαστρονομικός τουρισμός και ο τουρισμός υπαίθρου και ορεινών περιοχών, ο τουρισμός συνεδρίων «MICE» (meetings, incentives, conferences, events), ο γαμήλιος τουρισμός αλλά και ο τουρισμός ελλιμενισμού ή κρουαζιέρας.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ