Τι αλλάζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την Airbnb 

Ουσιαστικές αλλαγές έπειτα από έντονες διαπραγµατεύσεις επέφεραν οι συζητήσεις που είχε η Airbnb µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αλλαγές αφορούν τη διαφάνεια στην τιµολογιακή πολιτική της δηµοφιλούς πλατφόρµας και το δικαίωµα των ενοικιαστών να προσφύγουν δικαστικώς κατά του ιδιοκτήτη του καταλύµατος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η AIRBNB

Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυµάτων. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 από τον Joe Gebbia, τον Brian Chesky και τον Nathan Blecharczyk και έχει ως βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Η ονοµασία Airbnb είναι ακρωνύµιο του αρχικού ονόµατος Airbedandbreakfast. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε όταν τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Οι τότε συγκάτοικοι Gebbia και Chesky, καθώς δεν µπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαµερίσµατός τους, αποφάσισαν να µετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast, προσφέροντας σε τρεις συµµετέχοντες του συνεδρίου στέγη, φουσκωτά στρώµατα (αέρα) και σπιτικό πρωινό έναντι πληρωµής.

Πρόκειται ουσιαστικά για µια ηλεκτρονική πλατφόρµα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη µε τον πελάτη, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης. Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό µε πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται µέσω της πλατφόρµας. Ο οικοδεσπότης παραλαµβάνει το ποσό µόλις 24 ώρες µετά την άφιξη του φιλοξενούµενού του, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι ο τελευταίος παρέλαβε το κατάλυµα, όπως συµφωνήθηκε. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται.

Η Airbnb προσφέρει µια µεγάλη ποικιλία καταλυµάτων (διαµέρισµα, κάστρο, βίλα κ.ά.), ανάλογη µε το µέγεθος της κοινότητας των χρηστών της, που υπόσχονται µοναδικές ταξιδιωτικές εµπειρίες. Το εύρος των τιµών ποικίλλει σηµαντικά, όπως και η τοποθεσία του καταλύµατος. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που είναι αναρτηµένα στην ιστοσελίδα, είναι εγγεγραµµένα καταλύµατα σε περισσότερες από 34.000 πόλεις και 191 χώρες (Ιούνιος 2016). Η Airbnb είναι ένας εύκολος τρόπος να εκµεταλλευθεί οικονοµικά ο χρήστης τον χώρο του, παρουσιάζοντάς τον σε ένα κοινό εκατοµµυρίων χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, κατόπιν διαπραγµατεύσεων µε την Airbnb, πως η πλατφόρµα έχει βελτιώσει και αποσαφηνίσει πλήρως τον τρόπο µε τον οποίο παρουσιάζει τις προσφορές καταλυµάτων στους καταναλωτές, οι οποίες είναι πλέον σύµφωνες µε τα πρότυπα που ορίζονται στο δίκαιο της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών. Αυτό αποτελεί συνέχεια του αιτήµατος που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχές προστασίας των καταναλωτών της Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2018.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ε.Ε.
Η Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος ∆ικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε για το θέµα τα εξής: «Φέτος το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα βρουν στις διακοπές τους ακριβώς αυτό που είδαν όταν έκαναν κράτηση. Η σύγκριση και η κράτηση ξενοδοχείου ή καταλύµατος µέσω του διαδικτύου κατέστησε τη διαδικασία γρήγορη και εύκολη για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές µπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι η τιµή που βλέπουν στην πρώτη σελίδα θα είναι η τιµή που θα πληρώσουν στο τέλος. Είµαι ιδιαίτερα ικανοποιηµένη γιατί η Airbnb ήταν έτοιµη να συνεργαστεί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρµας της. Περιµένω να κάνουν το ίδιο και άλλες πλατφόρµες».

Η Airbnb ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήµατα που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, µε επικεφαλής τη Νορβηγική Αρχή Καταναλωτών, για να ευθυγραµµίσει πλήρως τις πρακτικές και τους όρους της µε τους κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
-    Στις αναζητήσεις καταλύµατος µε επιλεγµένες ηµεροµηνίες οι χρήστες βλέπουν τη συνολική τιµή στη σελίδα αποτελεσµάτων, συµπεριλαµβανοµένων όλων των εφαρµοστέων υποχρεωτικών επιβαρύνσεων και τελών (όπως χρεώσεις για υπηρεσίες και καθορισµό και τοπικοί φόροι). ∆εν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά τέλη-έκπληξη που να εµφανίζονται στις επόµενες σελίδες.
-    Η Airbnb κάνει διάκριση µεταξύ προσφοράς καταλύµατος που διατίθεται στην αγορά από ιδιώτη και καταλύµατος που διατίθεται στην αγορά από επαγγελµατία.
-    Η Airbnb παρέχει στον δικτυακό της τόπο εύκολα προσβάσιµο σύνδεσµο προς την πλατφόρµα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών, καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά µε την επίλυση διαφορών.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η Airbnb αναθεώρησε επίσης τους όρους παροχής των υπηρεσιών της, στους οποίους:
-    Καθιστά σαφές ότι οι χρήστες µπορούν να προσφύγουν κατά της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας κατοικίας.
-    Σέβεται τα βασικά νοµικά δικαιώµατα των χρηστών να προσφεύγουν κατά του παρόχου καταλύµατος, σε περίπτωση σωµατικής βλάβης ή άλλων ζηµιών.
-    Δεσµεύεται να µη µεταβάλλει µονοµερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς να ενηµερώνει σαφώς τους χρήστες εκ των προτέρων και χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύµβαση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε έρευνα που διενήργησε η KPMG µέχρι τον Σεπτέµβριο του 2018, συνολικά 34.493 επισκέπτες είχαν διαµείνει σε διαµερίσµατα τύπου Airbnb στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 31.774 ήταν ξένοι και οι υπόλοιποι 2.719 ντόπιοι.

Στην Πάφο είχαν φιλοξενηθεί 12.222 παραθεριστές, στη Λάρνακα 8.881, στη Λεµεσό 7.319, στη Λευκωσία 3.648 και στην Αµµόχωστο 2.423.

Το εννιάµηνο του 2018 είχαν γίνει 20.400 κρατήσεις σε τέτοιου τύπου καταλύµατα στην Κύπρο, ενώ την ίδια περίοδο λειτουργούσαν στο νησί µας περίπου 4.500 υποστατικά υπό το συγκεκριµένο καθεστώς.

Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί πως σε ρύθµιση της αδειοδότησης και των προδιαγραφών των αυτοεξυπηρετούµενων καταλυµάτων, τύπου Airbnb, προχωρεί η Επιτροπή Εµπορίου της Βουλής. Συγκεκριµένα, θα γίνουν αλλαγές οι οποίες οδηγούν στην απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής αυτών των καταλυµάτων και στην εύκολη διαδικασία ενοικίασης. Σκοπός είναι να εγγραφούν όλοι στον ΦΠΑ, να αποκτήσουν µητρώο και να είναι πλέον ορθά ελεγχόµενη η συγκεκριµένη αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ