Καταρρέει η Thomas Cook

Κρατική διάσωση ή κατάρρευση για την Thomas Cook, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε αναμονή μιας εν πολλοίς απίθανης κρατικής διάσωσης τελεί πλέον η αρχαιότερη εταιρεία διοργάνωσης ταξιδίων στον κόσμο, η Thomas Cook, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ιδιωτικά κεφάλαια για να αποτρέψει την κατάρρευσή της.
               
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι χρειάζεται 200 εκατομμύρια λίρες από ιδιώτες επενδυτές και βρίσκεται προ του φάσματος της κατάρρευσης εάν δεν παρέμβει η κυβέρνηση.
 
Ωστόσο η κρατική παρέμβαση φαίνεται απίθανη λόγω ανησυχιών για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του πασίγνωστου διοργανωτή ταξιδίων, όπως αναφέρουν σήμερα οι Times, αφήνοντας έτσι την εταιρεία στο χείλος της κατάρρευσης, η οποία θα αφήσει αποκομμένους 15.000 Βρετανούς που παραθερίζουν στο εξωτερικό.
 
«Θα γνωρίζουμε αύριο αν υπάρξει συμφωνία», δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Πριν δύο χρόνια, κατέρρευσε η Monarch Airlines, ωθώντας την βρετανική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την επιστροφή 11.000 επιβατών που είχαν αποκοπεί στο εξωτερικό, μέτρα που στοίχισαν 60 εκατομμύρια στερλίνες για την μίσθωση αεροσκαφών. Τότε η κυβέρνηση είχε περιγράψει τα μέτρα που λήφθηκαν ως την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού σε καιρό ειρήνης.
 
Ωστόσο, η κατάρρευση της Thomas Coοk, θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς η εταιρεία, που μετρά 178 χρόνια ζωής, εργοδοτεί περίπου 22.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 9.000 στη Βρετανία.
 
Η κινεζική εταιρεία οργάνωσης ταξιδίων Fosun, η οποία ήδη είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Thomas Cook συμφώνησε να καταβάλει 450 εκατομμύρια στερλίνες στην εταιρεία, αποκτώντας το 75% στην μονάδα οργάνωσης ταξιδίων της Thomas Cook και το 25% της αεροπορικής εταιρείας.
 
Οι πιστωτές και οι τράπεζες συμφώνησαν να καταβάλουν άλλα 450 εκατομμύρια στερλίνες, βάσει ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετατρέποντας τις απαιτήσεις τους σε ένα μερίδιο 75% στην αερογραμμή και σε 25% της μονάδες οργάνωσης ταξιδίων.
 
Η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι οι ζημιές της το πρώτο εξάμηνο του έτους διευρύνθηκαν εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας από το Brexit, το οποίο καθυστέρησε τις κρατήσεις διακοπών του καλοκαιριού. Ο όμιλος με περίπου 600 καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τεράστια πίεση από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό από διαδικτυακές εταιρείες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ