Ζημιές €50 εκ. στα ξενοδοχεία στην Κύπρο εξαιτίας της Thomas Cook

Χάνονται άλλοι 45.000 επισκέπτες μέχρι το τέλος του 2019.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Στα €50 εκ. υπολογίζεται η ζημιά στον ξενοδοχειακό κλάδο της Κύπρου από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού διοργάνωσης ταξιδιών Thomas Cook, καθώς ενδεχομένως να «χάνονται» 45.000 επισκέπτες οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στην χώρα μέχρι το τέλος του 2019.

Οι «εγκλωβισμένοι» ταξιδιώτες αυτή την στιγμή ανέρχονται σε 8.000 ενώ ετησίως η βρετανική εταιρία μετέφερε στην Κύπρο περί τους 250.000, ήτοι ποσοστό 5%-6% επί του συνόλου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμού με την συμμετοχή του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΤΕΚ, της Hermes Airports και των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης ο Υφυπουργός Σάββας Περδίος συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε να αποφευχθεί ο Πανικός.

«Στα δύσκολα η Κύπρος συσπειρώνεται. Έτσι θα κάνουμε και για τον Τουρισμό. Όλο το Σαββατοκύριακο (οι αρμόδιοι φορείς) ήμασταν όλοι στα τηλέφωνα για συντονισμό. Έχω εμπιστοσύνη στο Υφυπουργείο και στους εταίρους μας ώστε να δουλέψουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες», δήλωσε.

Τόνισε δε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στον ήδη ταλαιπωρημένο για φέτος κυπριακό Τουρισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 50% των επισκεπτών που πλήττονται είναι Βρετανοί, το 40% προέρχεται από σκανδιναβικές χώρες και ένα 10% από άλλα μέρη του κόσμου με κύρια χώρα προέλευσης την Γερμανία.

Ως βασική προτεραιότητα έχει τεθεί η ασφαλής και όσο το δυνατόν με λιγότερη ταλαιπωρία επιστροφή των επισκεπτών, κάτι που γίνεται σε συντονισμό με τις πρεσβείες των χωρών προέλευσης.

Όπως είπε, κανείς δεν θέλει οι επισκέπτες να έχουν μια αρνητική εμπειρία, έστω κι αν η ταλαιπωρία δεν προέρχεται από την Κύπρο.

Σύμφωνα με την Hermes Airports όσον αφορά στις πτήσεις, υπήρχαν οκτώ από Λάρνακα και μία από την Πάφο.

Ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε αντιπροσώπους για να διαχειριστούν την επιστροφή των επιβατών. Σύμφωνα με την Hermes Airports οι επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν κοντά στην ημερομηνία την οποία θα αναχωρούσε κανονικά. Μάλιστα, πρότειναν στους επιβάτες να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο χωρίς λόγο. Πρόσθεσε ότι απόψε θα πραγματοποιηθεί πτήση από την Πάφο προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με τον κο Περδίο ο Πρωταράς ενδεχομένως να έχει τις περισσότερες ζημιές, ωστόσο η κατανομή των τουριστών ήταν ισοσκελισμένη σε όλες τις περιοχές της χώρας, εξηγώντας ότι κάποια από τα ξενοδοχεία έχουν χάσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ κάποια άλλα μερικά εκατομμύρια.

Ερωτηθείς αν από την διαδικασία επαναπατρισμού των επισκεπτών θα υπάρξει κόστος για τον Κύπριο φορολογούμενο, απάντησε αρνητικά, καθώς η ζημιά βαραίνει τα κράτη που έχουν εγγυηθεί τα πακέτα και τα εισιτήρια, αλλά και τους ξενοδόχους που δεν θα εισπράξουν όσα αναλογούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Όσον αφορά στην «τρύπα» που δημιουργείται στην συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες, ο κος Περδίος ανέφερε ότι εδώ και έξι μήνες το Υφυπουργείο είχε προειδοποιήσει ότι τόσο το 2019, όσο και το 2020 θα είναι δύσκολες χρονιές, ακόμα και χωρίς την κατάρρευση της Thomas Cook.

«Ευελπιστούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων που θα χαθούν θα το ρυθμίσει η ίδια η αγορά και άλλοι τουριστικοί πράκτορες θα καλύψουν το κενό από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ποσοστό αυτή την στιγμή. Εναπόκειται σε όλους μας συντονισμένα και πιο δυναμικά να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, τόσο από παραδοσιακές αγορές, όσο και από το άνοιγμα νέων, κάτι που θεωρώ το πιο σημαντικό».

Δείτε τις δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης στο Υφυπουργείο Τουρισμού. 

 

Υψηλό κόστος για τους βρετανούς φορολογούμενους

Μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να αποφάσισε να μην παρέμβει για τη διάσωση της Thomas Cook, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το «κανόνι» δεν στοιχίζει στους φορολογούμενους της χώρας.

Όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Μεταφορών η «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών σε καιρό ειρήνης», όπως χαρακτηρίστηκε η προσπάθεια να επιστρέψουν στη χώρα μέσα σε δύο εβδομάδες οι περίπου 150.000 Βρετανοί τουρίστες, που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό, θα στοιχίσει περί τα 100 εκ. λίρες. 

«Η αντίστοιχη επιχείρηση για την εταιρεία Monarch στοίχισε περίπου 50 εκατ. λίρες. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα είναι περίπου διπλάσιο» είπε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο BBC. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ