Κρουαζιερόπλοια γίγαντες στα κυπριακά νερά

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Λεμεσού αύξησε σημαντικά τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στην Κύπρο. 

Της Μόνικας Κουρουφέξη-Χατζηχάννα

Οι κρουαζιέρες είναι µια τάση που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, τόσο για το κυπριακό κοινό όσο και για τους ξένους ταξιδιώτες. Λίγο η θάλασσα, λίγο το ότι έχεις πλέον όλες τις υπηρεσίες µαζεµένες σε ένα χώρο, λίγο οι τιµές και τα πακέτα, κάνουν τις κρουαζιέρες να κατατάσσονται ψηλά στην προτίµηση των ταξιδιωτών ανά το παγκόσµιο. 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ
Στο πλαίσιο του σχεδιασµού της για αναβάθµιση του τερµατικού πολλαπλών χρήσεων του λιµανιού Λεµεσού, η διαχειρίστρια εταιρεία, DP World Limassol, προχώρησε σε νέες επενδύσεις σε εξοπλισµό και σε εκσυγχρονισµό του νέου επιβατικού τερµατικού.

Σύµφωνα µε τον Γενικό ∆ιευθυντή της εταιρείας, το λιµάνι Λεµεσού αποτελεί βασικό µοχλό ανάπτυξης και η DP World Limassol συµβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθµισή του, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση θετικά την οικονοµία της χώρας και δηµιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινότητα.

Θετικά είναι τα µηνύµατα από τον τουρισµό κρουαζιέρας, ο οποίος καταγράφει αυξητική τάση, που αναµένεται να συνεχιστεί και το 2020.
Από την ηµεροµηνία ανάληψης της διαχείρισης του τερµατικού, η DP World Limassol εξυπηρέτησε περισσότερους από 180.000 επιβάτες που ​αφίχθηκαν στο νέο επιβατικό τερµατικό, µέσω διαµετακοµιστικών σταθµών ή σταθµών αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2019, η DP World Limassol εξυπηρέτησε περισσότερα από 30 κρουαζιερόπλοια (σταθµοί αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης και διαµετακοµιστικοί), ενώ αξιοσηµείωτη είναι η αύξηση στις αφίξεις (πέραν του 35%), αφού το 2018 καταγράφηκαν 68 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ για το 2019 αναµένονται συνολικά 93 αφίξεις, από τις οποίες 53 είναι για διαµετακοµιστικό σταθµό και 40 αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία προχώρησε σε σηµαντικές επενδύσεις µε σκοπό τον εκσυγχρονισµό του νέου επιβατικού τερµατικού και την ενίσχυση της εµπειρίας των επισκεπτών. Ενδεικτικά, προέβη στον επανασχεδιασµό του τοπίου της γύρω περιοχής, στην εγκατάσταση αυτόµατου συστήµατος άρδευσης και έξυπνων οθονών τελευταίας τεχνολογίας στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, καθώς και στην αναβάθµιση εσωτερικών/εξωτερικών χώρων.

DUTY FREE ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ
Στο πλαίσιο της αναβάθµισης του νέου επιβατικού τερµατικού, αναµένεται να λειτουργήσουν δύο καταστήµατα αδασµολόγητων ειδών (duty free), ενώ υπενθυµίζεται πως η DP World Limassol βραβεύθηκε, στο πλαίσιο των Κυπριακών Βραβείων Τουρισµού, µε το Αργυρό Βραβείο στην κατηγορία «Στρατηγική και Καινοτοµία», στην ενότητα «Στρατηγική Επένδυση / Συνεργασία / Ανάπτυξη / Εκσυγχρονισµός των Υποδοµών», ενώ τιµήθηκε µε το βραβείο του «Πιο Αποτελεσµατικού Τερµατικού Κρουαζιέρων» στο πλαίσιο των πρώτων Βραβείων MedCruise.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του νεοσύστατου Υφυπουργείου Τουρισµού, οι 31 κρουαζιέρες της εταιρείας Salamis Cruise Lines µε το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia, µε προορισµό τα ελληνικά νησιά, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 7 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 21 Οκτωβρίου, είναι διάρκειας µεταξύ 3-5 ηµερών και θα µεταφέρουν περίπου 17.000 επιβάτες, Κύπριους και ξένους τουρίστες από την Κύπρο.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ
Όσον αφορά τις εταιρείες που προσεγγίζουν τα κυπριακά λιµάνια, αυτές είναι οι MSC Cruises, COSTA, AIDA, Hapag Lloyd, Silversea, Holland America Line, TUI Cruises, Marella Cruises κ.ά., καθώς επίσης και τα λεγόµενα mega ships, τα οποία είναι χωρητικότητας άνω των 2.000 επιβατών. Την ίδια ώρα, την Κύπρο προσεγγίζουν και κρουαζιερόπλοια πολυτελείας, µεσαίου και µικρού µεγέθους, µε χωρητικότητα µέχρι 1.000 επιβάτες.

ROYAL CARIBBEAN ΚΑΙ CELESTYAL
Celestyal και Royal Caribbean θα δραστηριοποιηθούν τη χειµερινή περίοδο 2019-2020 στην Κύπρο, µε τη Celestyal Infinity & Crystal να προγραµµατίζει για την περίοδο ∆εκέµβριο - Απρίλιο 20 calls, που αντιστοιχούν σε 14.170 αφίξεις, και τη Royal Caribbean να προγραµµατίζει γύρω στα 3 calls, αριθµός που αντιστοιχεί σε περίπου 9.000 αφίξεις. 

ΟΦΕΛΗ
Σύµφωνα µε το Υφυπουργείο Τουρισµού, τα οφέλη προς την τοπική οικονοµία είναι πολλαπλά, καθώς πέραν του 70% των επιβατών αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο κατά µέσο όρο για 8 ώρες και επιλέγουν εκδροµές ή επισκέψεις στο κέντρο της πόλης.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ-ΓΙΓΑΝΤΕΣ

Ήδη τα πρώτα κρουαζιερόπλοια τεράστιου µεγέθους κατέπλευσαν στο λιµάνι Λεµεσού. 

Τα κρουαζιερόπλοια AIDAblu και MSC Lirica ελλιµενίστηκαν στις 27 και 29 Μαρτίου αντίστοιχα, ενώ την 1η Απριλίου κατέπλευσε το Viking Jupiter. Ακολούθησαν στις 4 Απριλίου το κρουαζιερόπλοιο Queen Mary 2, ένα από τα µεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσµίως, και το Costa Victoria. 
Συνολικά, περισσότεροι από 7 χιλιάδες τουρίστες έφθασαν στο λιµάνι Λεµεσού, στο πλαίσιο του διαµετακοµιστικού σταθµού που έκαναν τα κρουαζιερόπλοια. 

Οι τουρίστες αυτοί περιηγήθηκαν στις γύρω περιοχές, πραγµατοποίησαν εκδροµές, επισκέφτηκαν εστιατόρια και καφετέριες και ψώνισαν από τα µαγαζιά, µε αποτέλεσµα την τόνωση της τοπικής αλλά και γενικά της κυπριακής οικονοµίας. 

Τέλος, για το 2019 αναµένονται περί τις 93 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, εκ των οποίων 53 για διαµετακοµιστικό σταθµό και 40 αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης, καταγράφοντας σηµαντική αύξηση σε σχέση µε την περσινή χρονιά. 

Το 2018 καταγράφηκαν στο λιµάνι Λεµεσού συνολικά 68 αφίξεις, εκ των οποίων 36 αφορούσαν πλοία που χρησιµοποίησαν το λιµάνι για σκοπούς διέλευσης και 32 ως αφετηρία διαδροµής. 

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

Άνοδο στις κρατήσεις για κρουαζιέρες πολυτελείας καταγράφει η περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι κρατήσεις το πρώτο εξάµηνο του 2019 παρουσίασαν αύξηση 4,6%.

Η µεγαλύτερη αύξηση σηµειώνεται στη Νότια Αµερική, κατά 153,3%, δήλωσε ο Andrea Barbaro, διευθυντής του Ticketcrociere, ενώ, σύµφωνα µε τον ίδιο, και η Βόρεια Αµερική είναι αρκετά δηµοφιλής, µε κυριότερο προορισµό 
την Αλάσκα.

Άνοδος 62% παρουσιάζεται επίσης στα ταξίδια που κάνουν τον γύρο του κόσµου, µε δαπάνες ανά άτοµο κατά µέσο όρο τα €14.000.
Οι κρουαζιέρες στη βόρεια Ευρώπη επίσης ανέβηκαν, κατά 15,6%. Σύµφωνα µε τον κ. Barbaro, ο τοµέας της κρουαζιέρας συνεχίζει να µας εκπλήσσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ