Βρυξέλλες: Διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια των πτήσεων

 Συμμετείχαν πέραν των εβδομήντα εκπροσώπων από Διεθνείς Οργανισμούς.

Η σημασία της εκπαίδευσης στην ασφάλεια πτήσεων , η ανάγκη συνεχούς προσαρμογής των προγραμμάτων λόγω των τεχνολογικών αλλαγών και η ανάγκη περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σε Διεθνές Συνέδριο, που οργανώθηκε από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας, (EATEO).
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο Συνέδριο, που έλαβε χώρα στα κτίρια του EUROCONTROL στις Βρυξέλλες στις 6 Νοεμβρίου,  συμμετείχαν πέραν των εβδομήντα εκπροσώπων από Διεθνείς Οργανισμούς και χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, την Μ. Ανατολή, την Αφρική , κ.α.
 
Στην EATEO, η οποία ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στην Κύπρο τα δύο τελευταία χρόνια, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και τη στήριξη αρκετών Διεθνών Οργανισμών, συμμετέχουν μέχρι σήμερα 35 μέλη, μεταξύ των οποίων ο ICAO, το EUROCONTROL, η EASA, η IFATCA, η IFALPA, η IATΑ,  καθώς και άλλοι οργανισμοί από την Ευρώπη, την Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αμερική.

Πέραν των σημαντικών Διεθνών Συνεδρίων τα οποία έχει ήδη διοργανώσει στην Κύπρο και σε άλλες χώρες, η ΕΑΤΕΟ συμμετέχει , μαζί με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, σε ένα καινοτόμο έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σχετίζεται με την σωστή αξιοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα των αερομεταφορών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, υπέβαλε πρόσφατα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για χρηματοδότηση  έργου το οποίο αφορά την κρίσιμη κατάσταση στην ασφάλεια πτήσεων  στην περιοχή των εμπόλεμων ζωνών στην Μέση Ανατολή, με στόχο να τους παρασχεθεί η κατάλληλη εκπαίδευση για βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας.

Σε σχετική δήλωση του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΤΕΟ Χρίστος Πέτρου, ανάφερε ότι « η ύπαρξη ενός τέτοιου περιφερειακού οργανισμού στην Κύπρο, ενδυναμώνει το κύρος της πατρίδας μας και ενισχύει τον ηγετικό της ρόλο σε θέματα πολιτικής αεροπορίας, με ένα πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο».

Καταλήγοντας είπε ακόμα ότι, «πέραν των θεωρητικών διακηρύξεων και προθέσεων, τέτοιοι μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, όπως η ΕΑΤΕΟ, πρέπει να τυγχάνουν της ουσιαστικής στήριξης του Κράτους και να αξιοποιούνται ανάλογα στην διαμόρφωση και εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής , συμπεριλαμβανομένης και αυτής που σχετίζεται με τα ενεργειακά αφού η αεροπορία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ