Εθνική Στρατηγική και διαρροή τουριστών στα κατεχόμενα

Η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να αντιμετωπίσει την αναβάθμιση των κατεχομένων ως τουριστικού προορισμού.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

«Ούτε λέξη» δεν επιθυμεί να αρθρώσει επί της ουσίας το Υφυπουργείο Τουρισμού σε σχέση με τη διαρροή κερδών από τον τουρισμό προς τα κατεχόμενα, ως αποτέλεσμα της ιδιόρρυθμης κατάστασης λόγω του Κυπριακού Προβλήματος, καθώς δεν θεωρεί ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.

Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση του Economy Today ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, κατά την ενημέρωση που παρείχε ο ίδιος σε δημοσιογράφους για τη νέα εθνική στρατηγική για τον Τουρισμό, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με ορίζοντα τη δεκαετία μέχρι το 2030.

Αιτία για την ερώτηση στάθηκε η συνεχής αναβάθμιση των κατεχομένων εδαφών ως τουριστικού προορισμού, καθώς και η εκ των πραγμάτων αδυναμία του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διεθνούς διαφημιστικής εκστρατείας εκ μέρους των κατοχικών Αρχών. Αφορμή στάθηκε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για το πρόβλημα υπό το πρίσμα των διαφυγόντων κερδών και της τουριστικής διαχείρισης στο πλαίσιο της παρουσίασης.

Η ομάδα που αναλύει τα δεδομένα

Σύμφωνα με τον κο Περδίο, το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει στη δημιουργία ειδικής μονάδας ερευνών για τον Τουρισμό της Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιεί μελέτες με βάση τα δεδομένα, τόσο για το εσωτερικό της Κύπρου όσο και για τον ανταγωνισμό.

«Η μονάδα αυτή στελεχώνεται από συναδέλφους μας στο Υφυπουργείο οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Θεωρώ ότι η μονάδα θα βοηθήσει τα μέγιστα στη λήψη αποφάσεων για το Υφυπουργείο», τόνισε.

Οι στόχοι και οι αριθμοί

Ο κος Περδίος παρουσίασε τους στόχους, τους οποίους φιλοδοξεί να επιτύχει η εθνική στρατηγική που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να τύχει συζήτησης με τους εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας.

Σύμφωνα με το αριθμητικό σκέλος, η Κύπρος φιλοδοξεί μέχρι το 2030 να αυξήσει τις διανυκτερεύσεις των επισκεπτών κατά 32%, ανεβάζοντάς τις στα 48 εκ., να αγγίξει τα 5 εκ. αφίξεις ανά έτος και να επιτύχει αύξηση των εξόδων κατά €1,5 δισ. το χρόνο. Επιπλέον, θα φροντίσει να διασπείρει τις διανυκτερεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, όπως είναι σήμερα, με στόχο το 40% αυτών να πραγματοποιούνται κατά την περίοδο Νοεμβρίου–Απριλίου, ήτοι 18% από το 2018. Εξ αυτών, στόχος είναι το 2030 οι 400.000 να γίνονται στην ύπαιθρο και στα ορεινά, από μόλις 100.000 που ήταν το 2018.

Ο κος Περδίος αιτιολόγησε τη στάση του Υφυπουργείου με βάση το γεγονός ότι οι αποφάσεις που αφορούν στα οδοφράγματα έχουν ληφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Δεν θεωρούμε ότι εμείς (ως Υφυπουργείο) μπορούμε ή ότι είναι στην αρμοδιότητά μας να λέμε ότι κάποιος δικαιούται να περάσει από τα οδοφράγματα ή όχι. Είναι πολιτική της χώρας. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, και το κάνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια –και ο ΚΟΤ παλαιότερα, όπως και το Υπουργείο Εμπορίου–, είναι να μην έχουμε συμφωνίες συνεργασίας με κανένα τουριστικό πράκτορα που συνεργάζεται με τα κατεχόμενα. Ούτε καν με διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί. Κάτι άλλο που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τις πλατφόρμες του διαδικτύου για το πώς πρέπει να αναγράφονται συγκεκριμένα πράγματα και ευελπιστούμε, εφόσον κάτι τέτοιο είναι στο πλάνο δράσεών μας –και είναι όντως– να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό για τον επισκέπτη να ξέρει πού βρίσκεται».

Οι μελέτες και το πρόβλημα

Στην ερώτηση αν στις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει το Υφυπουργείο, προκειμένου να θέσει ορθολογικούς στόχους για την εθνική στρατηγική στον τουρισμό, έχει σταθμίσει την συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα και τις εν λόγω διαρροές, ο κος Περδίος απάντησε ότι δεν πρόκειται για αριθμούς που αφήνουν εκτός του συγκεκριμένο παράγοντα.

«Όπως προσέξατε μιλάμε για διανυκτερεύσεις, τις οποίες κάθε χρόνο παίρνουμε από τα τουριστικά καταλύματα. Οι διανυκτερεύσεις είναι πιο σημαντικές από τις αφίξεις. Δεν μας ικανοποιεί πλέον να μιλάμε για αφίξεις», τόνισε.

Άλλοι στόχοι που ετέθησαν στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής είναι ο ολόχρονος τουρισμός, η διάχυση των οφελών από την τουριστική δραστηριότητα σε όλο το νησί (ορεινά, ακριτικές περιοχές, ύπαιθρος), η ανταγωνιστικότητα (η Κύπρος να περιληφθεί στους 30 πιο ανταγωνιστικούς τουριστικά προορισμούς από τη θέση 44 που είναι σήμερα), η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η αειφορία με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αντίπαλος και η κλιματική αλλαγή…

Επιπλέον, ο Υφυπουργός στάθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντάς την γεγονός, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τον κυπριακό τουρισμό.

«Πλέον η επίδραση που έχει το οποιοδήποτε ταξίδι σε κάθε χώρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης κάποιου για διακοπές. Η Κύπρος έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της, ώστε ως χώρα να αποδείξει στους εταίρους μας στο εξωτερικό ότι το περιβάλλον την ενδιαφέρει. Βεβαίως, αυτό θα γίνει με τον συντονισμό όλων και όχι μόνο του Υφυπουργείου.

Γενέθλια για το Υφυπουργείο

Το Υφυπουργείο Τουρισμό, ως φορέας άσκησης πολιτικής εκ μέρους το κράτους, έκλεισε έναν χρόνο ύπαρξης, κάτι που επιτάσσει και τον ανάλογο απολογισμό.

Όπως ανέφερε ο κος Περδίος, οι αρχικοί στόχοι τους οποίους πέτυχε το Υφυπουργείο, ήταν οι εξής:

Πρώτον, η διεκπεραίωση ενός Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης, με το οποίο αποχώρησαν συνολικά 38 άτομα. Επρόκειτο για μια μεγάλη η πρόκληση από τη στιγμή που το Υφυπουργείο ανέλαβε πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, συγκριτικά με τον ΚΟΤ (Μαρίνες, Γήπεδα Γκολφ, Καζίνο, Χώροι Ελλιμενισμού, Εθνική Στρατηγική Τουρισμού).

Δεύτερον, η δημιουργία μιας νέα δομής που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη συγχώνευση της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Μάρκετινγκ, τη Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Συντονισμού, τη Διεύθυνση Διαχείρισης Έργων Ανάπτυξης, καθώς και Προσέλκυσης Επενδύσεων.

Τρίτον, η δημιουργία Υποστηρικτικών Επιτροπών Τουρισμού, Μάρκετινγκ και Φιλοξενίας, για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Τέταρτον, η μελέτη Στελέχωσης του Υφυπουργείου.

Άλλοι στόχοι αποτελούσαν η διαχείριση μιας δύσκολης τουριστικής χρονιάς (2019) και η εκτενής προετοιμασία για ανάπτυξη νέων αγορών τα επόμενα χρόνια.

«Τα τουριστικά αποτελέσματα του 2019 μας ικανοποιούν. Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018», τόνισε.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε το Υφυπουργείο κατά τη διάρκεια του έτους ήταν η αβεβαιότητα του Brexit, η ισοτιμία του ρουβλιού, η ανασύνταξη των ανταγωνιστικών προορισμών (Τουρκία, Αίγυπτος) και συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, η κατάρρευση της Thomas Cook, το κλείσιμο της Germania και παλαιότερα της Cobalt, Air Berlin, η καθήλωση Αεροσκαφών Τύπου BOEING 737 ΜΑΧ, κάτι το οποίο δυσκόλεψε (και δυσκολεύει ακόμη) την ανάπτυξη νέων δρομολογίων, το κίνημα για την κλιματική αλλαγή, το οποίο επηρεάζει ταξιδιώτες από δυνατές τουριστικές αγορές της Ευρώπης όπως η Σουηδία.

Το Υφυπουργείο έθεσε ως στόχους και τα εξής:

• Στόχευση σε νέες αγορές –  Δημογραφικές Ομάδες – Ειδικές Μορφές Τουρισμού

• Επαφές με Οργανωτές Ταξιδίων και Αεροπορικές Εταιρείες (400 Οργανωτές Ταξιδίων, 30 αεροπορικές εταιρείες) 

• Συμφωνίες για Κοινά Τουριστικά Πακέτα

• Στήριξη ή διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό (συνολικά 270)

• Τουριστικές εκθέσεις. Το Υφυπουργείο Τουρισμού συμμετείχε, κατά το 2019, σε 74 συνολικά τουριστικές εκθέσεις, 56 εκθέσεις γενικού ενδιαφέροντος και 18 εκθέσεις ειδικών ενδιαφερόντων.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, το 2020 πρόκειται να λάβει μέρος σε 92 συνολικά τουριστικές εκθέσεις, 60 εκθέσεις γενικού ενδιαφέροντος και 32 εκθέσεις ειδικών ενδιαφερόντων.

• Φιλοξενία. Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει προσφέρει διαφόρων μορφών φιλοξενία σε περίπου 8.000 άτομα ως ακολούθως:

  • 400 δημοσιογράφους (σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και τα τηλεοπτικά συνεργεία, bloggers και influencers)
  • 2.600 ταξιδιωτικούς πράκτορες
  • 5.000 άλλους καλεσμένους (σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, δήμαρχοι, αρχαιολόγοι, σύνεδροι διαφόρων επαγγελμάτων και άλλοι)

•   Διαγωνισμοί για το Νέο Brand, νέα εικόνα τουριστικών περιπτέρων

•  Ειδικά προϊόντα (οινογαστρονομικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κλπ) – Στηρίχθηκαν συνολικά γύρω στις 420 εκδηλώσεις/Διοργανώσεις/Συνέδρια

Στηρίχθηκαν 37 τοπικά φεστιβάλ τα οποία προωθούσαν την οινογαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, 51 πολιτισμικές/καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που παρουσίαζαν τουριστικό ενδιαφέρον, 50 αθλητικές εκδηλώσεις, 220 ομάδες που προπονήθηκαν στην Κύπρο, 61 συνέδρια/ταξίδια κινήτρων, ως επίσης και εκδηλώσεις/διοργανώσεις οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια των δημοσιευμένων Σχεδίων Κινήτρων που λειτουργεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο των κανονισμών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ