Οικονομική ανάσα για αεροπορική εταιρία-κολοσσό

Οι συνεχείς «ενέσεις» χρηματοδότησης φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Η Alitalia, μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, προσπαθεί να «σταθεί στα πόδια της», μολονότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι συνεχείς «ενέσεις» χρηματοδότησης, δημιουργούν περιθώρια αξιοπρεπούς λειτουργίας, ενώ, παράλληλα, γίνονται περαιτέρω κινήσεις εξυγίανσης, καθώς η Lufthansa, που έχει δείξει ενδιαφέρον εξαγοράς της, θέλει να φθάσει η εταιρεία σε ένα καθεστώς κερδοφορίας, προκειμένου να την αποκτήσει.

Το 2020, πιθανότατα θα είναι η χρονιά που θα μπορέσει να επιτευχθεί η εξαγορά, εφόσον η Alitalia συνεχίσει να παρουσιάζει θετικά στοιχεία. Το 2019, κατέγραψε αύξηση εσόδων από την επιβατική κίνηση (+1,7%) και των επιβατών μακρινών αποστάσεων (+4,7%). Η αύξηση των εσόδων, αποδίδεται κυρίως στον διηπειρωτικό τομέα που κατέγραψε αύξηση της τάξης του 5,3%, σε σύγκριση με το 2018, και 14,7% σε σύγκριση με το 2017.

Συνολικά, το 2019 πέταξαν με την Alitalia 21.293.078 επιβάτες. Ειδικότερα, στις πτήσεις μακρινών αποστάσεων μεταφέρθηκαν 2.849.025 επιβάτες, αύξηση 4,7% σε σύγκριση με το 2018 και 12,1% σε σύγκριση με το 2017.

Μάλιστα, ο Δεκέμβριος του 2019 ήταν ο 26ος συνεχής μήνας αύξησης εσόδων του διηπειρωτικού τομέα, με αύξηση 10% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2018 και 18,3% σε σχέση με τον τελευταίο μήνα του 2017.

Επίσης, με το 82,2% των πτήσεων να προσγειώνονται στην ώρα τους, η Alitalia το 2019 ήταν η δεύτερη πιο συνεπής αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη και η έβδομη στον κόσμο. Σε σύγκριση με τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, η Alitalia επιβεβαίωσε τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη και βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη, ανεβαίνοντας από την 8η στην 7η θέση. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την Alitalia, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους τρεις μήνες που έκλεισε το αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου, που αναπόφευκτα επηρέασε την επιχειρησιακή απόδοση της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας.

Τα αποτελέσματα πιστοποιήθηκαν από την εταιρεία Cirium, που απέκτησε την εταιρεία FlightStats. Η Cirium ακολουθεί την μέθοδο «Α14», δηλαδή με μία ανοχή 14 λεπτών στην άφιξη σε σύγκριση με την προγραμματισμένη ώρα προσγείωσης.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του 2019 η Alitalia άρχισε να πιστοποιεί κάποιους υπαλλήλους συντήρησης ως χειριστές drones. Η εταιρεία έχει λάβει την πιστοποίηση σχολής πτήσεων για εξ αποστάσεως πλοήγηση και το 2020 θα χρησιμοποιηθεί ένας στόλος drones από την Alitalia σε δραστηριότητες τεχνικού ελέγχου των αεροσκαφών της. Η επιθεώρηση – με φωτογραφίες και video υψηλής ανάλυσης και θερμικούς αισθητήρες – θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει σημαντικά τους χρόνους έχοντας τη δυνατότητα να εργάζεται στην περιοχή του αεροδρομίου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινεί το αεροσκάφος μέσα στο υπόστεγο. Η σχολή πτήσεων drone συντονίζεται από τέσσερις πιλότους πτήσεων μακρινών αποστάσεων της Alitalia που έχουν ήδη όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Επίσης, τα μαθήματα για δόκιμους πιλότους συνεχίστηκαν για 53 δόκιμους της σχολής πτήσεων της Alitalia. Κατά τη διάρκεια του έτους οι μαθητές ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις πρώτες ’solo πτήσεις’ που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Urbe της Ρώμης.

Ενας άλλος τομέας που η Alitalia επέδειξε χαρακτήρα, ήταν ο περιβαλλοντικός, κεθώς εξοικονόμησε 30.000 τόνους καυσίμων χάρη στα μέτρα αποδοτικότητας που πραγματοποίησε στον τομέα Operations κατά τη διάρκεια των 193.832 ετήσιων πτήσεων. Μια σημαντική ποσότητα που, πέρα από την σημαντική εξοικονόμηση κόστους, αντιστοιχεί επίσης και σε σημαντική περιβαλλοντική συμβολή, καθώς ισοδυναμεί με μείωση περίπου 105.000 τόνων εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα, την αντίστοιχη ποσότητα που θα εξέπεμπε ένα φορτηγό που θα ήταν σε θέση να ταξιδέψει οκτώ φορές σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα του χρόνου.

Πέραν αυτών, το πρόγραμμα MilleMiglia έχει φτάσει τα 6 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Στην Ιταλία, τα εγγεγραμμένα μέλη συγκεντρώνονται κυρίως στις περιφέρειες της Λομβαρδίας, του Λάτσιο και της Σικελίας, ενώ σε όλο τον κόσμο οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό τακτικών ταξιδιωτών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ιαπωνία. Η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα κυμαίνεται μεταξύ 46 και 65 ετών και η κατανομή ανά φύλο είναι 57% άνδρες και 43% γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια του 2019, στο Alitalia App έγινε διαθέσιμη η νέα ψηφιακή κάρτα MilleMiglia, για να μπορούν οι ταξιδιώτες να κερδίζουν μίλια με πιο εύκολο τρόπο. Επίσης, χάρη σε αυτή την καινοτομία, τους τελευταίους 18 μήνες, η αξιολόγηση του Alitalia App στα ψηφιακά καταστήματα της Apple και της Google αυξήθηκε από 2,2 σε 4,5 αστέρια, με μέγιστο τα 5 αστέρια.

Καταλήγοντας, κατά τη διάρκεια του 2019, οι έρευνες που διενεργήθηκαν σε πελάτες για την παρακολούθηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, έδειξαν βελτίωση στην ικανοποίηση πελατών για τις υπηρεσίες στο έδαφος και στην πτήση (+2,8% σε σύγκριση με το 2018) και στον net promoter score (+6,5%), τον δείκτη που μετράει την τάση των πελατών να προτείνουν την Alitalia σε φίλους και συγγενείς με βάση την εμπειρία τους.

Η επιβεβαίωση της αυξανόμενης ικανοποίησης των επιβατών στις υπηρεσίες της Alitalia προέρχεται από το μηνιαίο Αμερικάνικο περιοδικό GlobalTraveler, που βράβευσε την Alitalia το 2019 με δύο σημαντικά βραβεία: το βραβείο «BestBusiness-ClassSeatDesign» (για δεύτερη συνεχή χρονιά), για την άνεση του καθίσματος της θέσης Magnifica, και το βραβείο «Best Airline Cuisine» (για δέκατη συνεχή χρονιά) για την ποιότητα των γευμάτων που προσφέρονται στην πτήση και τον συνδυασμό τους με τα καλύτερα ιταλικά κρασιά.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ