Κύπρος και Ελλάδα σε συντονισμό για ακτοπλοϊκή σύνδεση και κρουαζιέρα

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Σε συνεννόηση για μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ναυτιλίας βρίσκονται οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, με την Υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσσα Πηλείδου να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά και συναντήσεις με Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, η κα Πηλείδου, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κώστας Ιακώβου και ο επιθεωρητής Πλοίων του Α′ Ναυτιλιακού Γραφείου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Άδωνις Παυλίδης συναντήθηκαν με τον Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνο. Λούλη.

Επί τάπητος τέθηκε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου καθώς και τα οικονομικά οφέλη που θα φέρει στις δύο χώρες, καθώς και για την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας.

Η σύνδεση αναμένεται ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα και θα αναπτυχθεί νέα αμφίδρομη σχέση, ειδικά αν στην πορεία προστεθούν και ενδιάμεση σταθμοί στα νησιά του Ελλάδα

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για συνεργασία στον τομέα της κρουαζιέρας Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν στη διασύνδεση λιμένων που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας, να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο ενδοκοινοτικό πλαίσιο φορολόγησης για την κρουαζιέρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει κυκλικό ταξίδι κρουαζιέρας με δικαίωμα transit με αποτέλεσμα πολλές κρουαζιέρες να γίνονται ενδοκοινοτικά, κάτι που σημαίνει πρόσθετη και αυξημένη φορολόγηση αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της κρουαζιέρας.

Τέλος, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τομέα του καταδυτικού τουρισμού, ενώ συζητήθηκε και το πλαίσιο διευκόλυνσης Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών για επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, με τη δημιουργία μαρινών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ