Ακυρώθηκαν 30.000 αεροπορικές θέσεις τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι προορισμοί όπως η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν στην Κατηγορία 3 της ταξιδιωτικής οδηγίας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μειωμένη κατά 18% υπολογίζεται να είναι η επιβατική κίνηση στην Κύπρο για τον Μήνα Μάρτιο, λόγω των φόβων που έχει προκαλέσει η γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από την Hermes Airports, διαχειρίστρια εταιρία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, αυτή την στιγμή έχουν ακυρωθεί περίπου 30.000 θέσεις, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 4% των συνολικών θέσεων.

Σημειώνεται ότι η επιβατική κίνηση επηρεάζεται και από το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μειωμένη πληρότητα στις πτήσεις. 

Η εν λόγω εξέλιξη ναι μεν φέρνει προβληματισμό, ωστόσο δεν φαίνεται να αποπνέει ιδιαίτερη ανησυχία στην εταιρία και τους φορείς του κυπριακού Τουρισμού, δεδομένου ότι ο Μάρτιο της περσινής χρονιάς είχε «κλείσει» με περίπου 565.000 θέσεις.

«Μπορεί το ποσοστό μείωσης να φαίνεται μεγάλο, αλλά η γενική εικόνα και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του 2020 δεν είναι τόσο άσχημες. Σε κάθε περίπτωση, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και ο συντονισμός ανάμεσα στους φορείς και δεν συντρέχει λόγος πανικού», αναφέρουν.

Τονίζουν δε πως εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι προορισμοί όπως η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν στην Κατηγορία 3 της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που θεωρείται ότι συγκράτησε τις κρατήσεις. 

Φόβος και στις τράπεζες

Στο μεταξύ, ο φόβος των αναταράξεων επιστρέφει στις κυπριακές τράπεζες, καθώς η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 ανά τον κόσμο και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο, αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των δανειοληπτών όσο και τις τραπεζικές ισορροπίες εν γένει.

Τραπεζικοί κύκλοι που παρακολουθούν στενά το ζήτημα και λαμβάνουν μέρος στην λήψη αποφάσεων αναφέρουν στο Economy Today ότι ο προβληματισμός σε σχέση με τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι μεγάλος.

Εμπορικές τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ανοίξει κανάλια επικοινωνίας και βρίσκονται σε συντονισμό, ωστόσο προς το παρόν τα όποια σχέδια καταρτίζονται γίνονται μεμονωμένα και όχι σε συλλογικό επίπεδο. Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πυρετός συσκέψεων» όπου όλα μπαίνουν στο τραπέζι.

Κάθε τράπεζα κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς προκειμένου να αναχαιτίσει το πρόβλημα, όταν αυτό προκύψει. Θα είναι μια δυναμική διαδικασία, περισσότερο αναμένεται να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα και ποιους τομείς θα χτυπήσει, αναλόγως της έκθεσης. Σίγουρα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο η Κύπρος δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει, αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά», αναφέρουν συστήνοντας ψυχραιμία και όχι πανικό. 

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο στις 13:00 είναι προγραμματισμένη σύσκεψη για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη με την συμμετοχή φορέων όπως η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και η Hermes Airports.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒ θα συνέλθει εξάλλου αύριο στις 16.30 για να λάβει αποφάσεις, στη σκιά του περιορισμού των πτήσεων και της αναστολής συνεδριακών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στο μεταξύ, δυσοίωνη εικόνα για την πορεία τουρισμού τη φετινή σεζόν, λόγω κορωνοϊού, σκιαγράφησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, τονίζοντας ότι ενώ ο τουρισμός στήριξε την οικονομία σε προηγούμενες κρίσεις, αυτή τη φορά ο τομέας θα χρειαστεί στήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ