Τουρισμός: Ανησυχούν αλλά δεν πανικοβάλλονται

Προβληματισμός για τη Ρωσική αγορά, αλλά τα ρεκόρ στον τουρισμό συνεχιζόνται.

Της Μήνας Χρυσάνθου

Οι ιθύνοντες του τουρισμού συμφωνούν ότι η μείωση στους ρώσους τουρίστους δεν είναι καταδικαστική αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις επόμενες χρονιές, ώστε η δεύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο να ξαναπάρει τα πάνω της. 

ύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε από την Hermes Airports, μικρή μείωση καταγράφει η επιβατική κίνηση από και προς Ρωσία τους πρώτους πέντε μήνες του 2018

Ανήσυχοι αλλά όχι πανικοβλημένοι εμφανίζονται οι φορείς του τουρισμού λόγω της σημαντικής μείωσης που παρουσιάζει η ρωσική αγορά, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Το θετικό, τουλάχιστον, είναι ότι η μείωση των Ρώσων υπερκαλύπτεται από την άνοδο άλλων αγορών, καθώς στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν γενική αύξηση 14,5% στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Κύπρο για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 1.134.076.

Όλοι όμως συμφωνούν ότι η μείωση στους Ρώσους δεν είναι καταδικαστική αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις επόμενες χρονιές, ώστε η δεύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο να ξαναπάρει τα πάνω της. Ούτως ή άλλως, οι συνθήκες με το άνοιγμα ανταγωνιστικών προορισμών όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος ήταν δύσκολες εξαρχής, όμως όλοι τονίζουν ότι, για να προχωρήσει άλλο ένα βήμα ο τουρισμός, θα πρέπει να διατηρηθεί η αυξητική τάση που παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια η αγορά της Ρωσίας.

«Μεταβατική διετία», λένε οι ξενοδόχοι

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Χάρη Λοϊζίδη, Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, ο οποίος χαρακτήρισε τόσο τη χρονιά που διανύουμε όσο και το 2019, μεταβατικές για τον τουρισμό. Εξηγώντας τον συλλογισμό του ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε, πέραν της επανόδου των ανταγωνιστικών προορισμών, στη μη ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν, στη μη υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος, αλλά και στην αυξητική τάση που παρουσιάζεται στο μερίδιο των αφίξεων στα νόμιμα αεροδρόμιά μας, που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα ή διαμένουν σε μη αδειούχα καταλύματα και Airbnb.

Το μούδιασμα και οι τάσεις σταθεροποίησης που παρουσιάζει η φετινή χρονιά, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, οφείλουν μεν να μας προβληματίσουν, αλλά όχι να μας πανικοβάλουν. «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχω ήδη αναφέρει, αλλά και τις επιδόσεις που κατέγραψε η βιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια, θα ήταν άδικο, νομίζω, τυχόν οριακή μείωση ή διατήρηση των αφίξεων στα περσινά επίπεδα, να θεωρηθεί "κακή χρονιά"», ανέφερε.

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως το καζίνο και οι μαρίνες, αλλά και όλων των σημαντικών αναβαθμίσεων, ανακαινίσεων και επεκτάσεων που γίνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, με στόχο τον εμπλουτισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Αλλά και στη συνέχιση της προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αντιμετώπιση της εποχικότητας.

Υπερκάλυψη από άλλες χώρες

Μιλώντας στη «Σ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΚΟΤ, Μαρίνος Μενελάου, εμφανίζεται καθησυχαστικός, δείχνοντας τα γενικότερα αποτελέσματα. «Τα επίσημα τουριστικά αποτελέσματα Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 μπορούν να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικά, αφού αποτελούν ρεκόρ αντίστοιχης περιόδου τετραμηνίας στην ιστορία της τουριστικής μας βιομηχανίας. Το ρεκόρ αυτό είναι αποτέλεσμα ξεχωριστών ρεκόρ όλων των μηνών της εν λόγω περιόδου, δηλ. Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, με τις συνολικές αφίξεις του πρώτου τετραμήνου 2018 να ανέρχονται σε 683.581, καταγράφοντας αύξηση 19,5% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, όταν είχαν καταγραφεί 572.024 αφίξεις, ανέφερε ο κ. Μενελάου.

Την ίδια ώρα ο κ. Μενελάου επισημαίνει ότι, διανύοντας τα πρώτα στάδια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, ο ΚΟΤ προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό, τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους επαγγελματίες και το ευρύ κοινό γενικότερα, σε επίδειξη τουριστικής συνείδησης, επαγγελματισμού, φιλοξενίας και εγκαρδιότητας απέναντι στους τουρίστες μας, ώστε να διατηρηθεί και διευρυνθεί το θετικό κλίμα που όλοι συλλογικά έχουμε δημιουργήσει για την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας.

Το καλύτερο πεντάμηνο

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.134.076 σε σύγκριση με 990.756 την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 14,5%, αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 3,8% τον Μάιο 2018 σε σχέση με τον Μάιο 2017, ενώ παρατηρήθηκε και 2,9% αύξηση από τη Γερμανία.

Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης και από άλλες σημαντικές αγορές όπως η Ελλάδα (13,2%) και η Πολωνία (90,6%). Όμως οι αφίξεις από τη Ρωσία τον Μάιο περιορίστηκαν σε 99.572, σε σχέση με 108 χιλ . τον ίδιο μήνα πέρσι, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 7,9%. Το πρώτο πεντάμηνο φέτος οι επισκέψεις από τη Ρωσία υπολογίζονται σε 194 χιλ. συγκριτικά με 203 χιλ. το 2017, καταγράφοντας μικρή μείωση της τάξης του 4,4%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο για τον Μάιο 2018, με ποσοστό 35,7% και ακολουθούν η Ρωσία με ποσοστό 22,1%, η Γερμανία με 4,8%, η Σουηδία με 4,5% και το Ισραήλ με 4,4%. Ο σκοπός ταξιδιού τον Μάιο 2018 ήταν για ποσοστό 85,7% των τουριστών οι διακοπές, για 8,1% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 6,1% επαγγελματικός, καταλήγει η Στατιστική Υπηρεσία.

Τα ταξίδια από και προς Ρωσία

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε από την Hermes Airports, μικρή μείωση καταγράφει η επιβατική κίνηση από και προς Ρωσία τους πρώτους πέντε μήνες του 2018. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Μάιο του 2018 σημειώθηκε μείωση 10.688 επιβατών από και προς Ρωσία σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αφίξεων και αναχωρήσεων από και προς Ρωσία, και για τα δύο αεροδρόμια, τον Μάιο του 2018 ήταν 199.618 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017, όταν ο αριθμός ήταν 210.306. Επιπλέον μια γενικότερη μείωση καταγράφηκε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, καθώς το 2017 το διάστημα αυτό υπήρχαν 430.603 αφίξεις και αναχωρήσεις από Ρωσία, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 412.116.