Διακοπές μετά τον κορωνοϊο - Οι 8 αλλαγές που έρχονται

Ο τρόπος που θα κάνουμε τουρισμό θα αλλάξει ριζικά.

Ο Τουρισμός αναμένεται να είναι από τους τομείς που θα πληγούν, αλλά και θα αλλάξουν την επόμενη ημέρα μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όπως μεταδίδει το CNN, οκτώ είναι τα βασικά σημεία της τουριστικής βιομηχανίας που θα υποστούν σημαντικές αλλαγές. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άνταμ Μπλέικ, καθηγητής οικονομικών και επικεφαλής έρευνας στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Bournemouth της Βρετανίας, ο κόσμος δεν έχει αλλάξει από την έννοια ότι ακόμα θα θέλει να πηγαίνει σε διάφορα μέρη. Αλλά αναγκαστικά θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός για το τι θα κάνουν”.

Προσθέτει δε ότι δεν θα χρειαστεί απλά να τους πείσουν ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν, αλλά θα πρέπει να δουν πραγματικές αλλαγές που γίνονται ώστε να είναι ασφαλέστερα τα ταξίδια.

Αυτές είναι λοιπόν οι 8 αλλαγές που αναμένεται ότι θα συμβούν:

Οι κρουαζιέρες θα είναι πιο φθηνές. Αλλά δύσκολα θα επιλέγονται

Οι τιμές στις κρουαζιέρες θα πέσουν, αλλά πρόκληση θα είναι η προσέλκυση νέων πελατών που θα είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Μετά τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα για τα κρούσματα κορωνοϊού στα κρουαζιερόπλοια

Η Καθαριότητα

Είτε πρόκειται για κρουαζιερόπλοια ή ξενοδοχεία, όλοι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζουν το περιβάλλον με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι πελάτες και αυτή η καθαριότητα θα πρέπει να είναι ορατή. Αντισηπτικά χεριών παντού, απολυμάνσεις επιφανειών που να βλέπουν οι πελάτες για να αισθάνονται ασφαλείς.

Οι τιμές των ξενοδοχείων θα μειωθούν

Ιστορικά, σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, όπως το 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή μετά το τέλος της ύφεσης το 2009, χρειάστηκε χρόνος για να ανακάμψουν οι τιμές δωματίων.

Θα κερδίσουν τα ξενοδοχεία, θα χάσουν τα Airbnb

Οι τουρίστες θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στα ξενοδοχεία παρά στη βραχυχρόνια μίσθωση, τύπου Airbnb. Θα επιζητούν την ασφάλεια των πρωτοκόλλων καθαρισμού που προσφέρουν τα ξενοδοχεία.

Φθηνότερα αεροπορικά και πιο άδειες πτήσεις

Επίσης εκτιμάται ότι ο κόσμος θα αισθάνεται πιο άνετα να ταξιδεύει αεροπορικώς, εάν τα αεροπλάνα είναι πιο άδεια. Αν θέλουμε να αλλάξει (σ.σ το αρνητικό κλίμα) οι αεροπορικές θα πρέπει να πετάνε με άδεια τη μεσαία θέση και πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Τα επαγγελματικά ταξίδια θα δώσουν ώθηση στις ανάκαμψη των αεροπορικών

Παρόλο που πολλές εταιρείες θα προτιμούν να κάνουν τις συσκέψεις τους online, η ανάγκη για εκ του σύνεγγυς συναντήσεις θα παραμείνει, οπότε και τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι μια ανάσα για τις αεροπορικές.

Οι αεροπορικές μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις κρατήσεις -για λίγο

Εκτιμάται ότι οι αεροπορικές εταιρείες – που ήδη εφάρμοσαν μέτρων όπως ευελιξία- θα συνεχίζουν να είναι λιγότερο αυστηρές με τις ακυρώσεις και τις αλλαγές των εισιτηρίων - για κάποιο διάστημα τουλάχιστον. Το 2021, θα επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο, λένε οι εκτιμήσεις. 

Βιωσιμότητα

Το βασικό συμπέρασμα από αυτή την κρίση; Η ευκαιρία να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που ήταν σημαντικά ακόμη και πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός, λέει ο Πίτερ Γκρίνμπεργκ, ταξιδιωτικός παραγωγός.

Ο υπερτουρισμός, και το θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον ήταν από τα πιο σημαντικά θέματα πριν από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό με πολύ πιο υπεύθυνο και ηθικό τρόπο όταν η κρίση τελειώσει», λέει ο Γκρίνμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ