Ελπίζουν σε αύξηση των τουριστών από τον Σεπτέμβρη και μετά

Ποιες οι προσδοκίες του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου.

Αισιοδοξία ότι η κυπριακός τουρισμός μπορεί να πετύχει καλύτερες αποδόσεις κατά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου, όταν περισσότερες χώρες θα έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Βασίλης Σταματάρης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν που αναμένεται να αρχίσει από τον Ιούλιο για την Κύπρο, δεν θα είναι καν κοντά στα αποτελέσματα προηγούμενων χρονιών. Το στοίχημα όπως είπε, είναι τώρα να μη χαθεί η χρονιά μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι μηχανές του τουρισμού, όπως είπε, θα πρέπει να μείνουν ανοικτές ώστε να μετριαστούν οι απώλειες και να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός για το 2021.

Ο κ. Σταματάρης εκτίμησε ότι εν αναμονή των ανακοινώσεων και της έκδοσης σχετικών πρωτοκόλλων, η Κύπρος φαίνεται ότι θα προλάβει λίγο από τον Ιούλιο και περισσότερο τον Αύγουστο, κάτι που θα αποτελέσει μια ανάσα για τον τουρισμό.  Παράλληλα αν όλα πάνε καλά στην Ευρώπη, όπως είπε, θα μπορεί η σεζόν να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε εκείνο το διάστημα, ανέφερε, επικεντρώνονται οι ενέργειες ώστε να κρατηθεί όσο το δυνατό περισσότερος τουρισμός.

«Ενώ φαινόταν ότι θα χαθεί εντελώς η χρονιά, οι ενέργειες που γίνονται είναι να κρατήσουμε όσο το δυνατό πιο μεγάλο αριθμό από τον Ιούλιο και μετά, μέχρι το τέλος του χρόνου που θα είναι μια καλή ανάσα για όσους μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στις εργασίες τους», ανέφερε.

 Εκτίμησε παράλληλα ότι μήνες όπως ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος θα έχουν καλύτερες αποδόσεις, αφού πολλοί τουρίστες που δεν θα μπορέσουν να πάνε διακοπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα το κάνουν το Φθινόπωρο, κατά το οποίο στην Κύπρο οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ψηλές. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η επαναλειτουργία θα έχει κόστος λόγω των αυξημένων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας που θα τηρούνται

Ανέφερε παράλληλα ότι γίνονται συντονισμένες ενέργειες, τόσο με το Υφυπουργείου Τουρισμού όσο και με τους ξενοδόχους και τα αεροδρόμια.
 
Ανάγκη προσεκτικού σχεδιασμού του ανοίγματος

Ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι ο ACTA είναι σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του στο εξωτερικό που φέρνουν τους τουρίστες στη χώρα και ότι γίνονται ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις και υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια στην Κύπρο, η οποία θεωρείται μια χώρα καθαρή από τον κορωνοϊό.  

Ωστόσο όπως είπε, δεν αρκεί να είναι η Κύπρος καθαρή, αλλά πρέπει και οι τουρίστες που θα έρθουν να είναι καθαροί, για να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στον τουρισμό, την οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό, είπε, αναμένεται μέχρι τις 15 του Μάη να εκδοθούν σχετικά πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα τα οποία θα ισχύουν σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ευρώπης, ενώ θα γίνει και αξιολόγηση από το ίδιο το κράτος.

Οι ενέργειες γίνονται σωστά, όπως είπε, με διμερείς επαφές με χώρες και τουριστικούς φορείς και  στοχεύεται να δημιουργηθεί ένας κατάλογος με το ποιες χώρες θα ξεκινήσουν πρώτα τη σταδιακή επιστροφή. Υπάρχουν χώρες που βιάζονται να ανακοινώσουν δράσεις και πρωτόκολλα και στο τέλος θα πληγούν αν όλα δεν είναι στη θέση τους, πρόσθεσε και ανάφερε ότι είναι προτιμότερο να αργήσει η Κύπρος μια εβδομάδα αλλά να υπάρξουν οι σωστές και ασφαλείς ρυθμίσεις.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τακτική του σταδιακού ανοίγματος μπορεί να ελεγχθεί σωστά. Όπως εξήγησε οι πρώτες πτήσεις θα εξυπηρετούν επιχειρηματίες, φοιτητές και αυτούς που ταξιδεύουν για συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Ο οργανωμένους τουρισμός, ανέφερε, δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχει ήδη στα σκαριά πρωτοβουλία για ανάπτυξη σχέσης με την Ελλάδα για τον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό, κάτι που μπορεί να προκύψει και με το Ισραήλ, χώρα η οποία έχει δείξει ενδιαφέρον.  

«Αυτές είναι μικρές δράσεις και χρειαζόμαστε πολλές παρόμοιες δράσεις για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου», ανέφερε.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο ACTA εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας μεγάλης εκδήλωσης για την προώθηση του τουρισμού στην Κύπρο σε νέες αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού πολλές τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού έχουν ακυρωθεί.
 
Πιο επιτακτική η ανάγκη για νέο τουριστικό μοντέλο

Χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολη τη μάχη για την επιστροφή των τουριστών, ιδιαίτερα αφού κάθε μέρα που περνά και συνεχίζεται το κλείσιμο του τουρισμού επιβαρύνει τις εταιρείες που φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο, σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν νέες τακτικές προσέλκυσης και να διευρυνθεί το πελατολόγιο της Κύπρου.

Υπάρχει όπως είπε τώρα μεγαλύτερη ανάγκη για ένα διαφοροποιημένο τουριστικό μοντέλο για την Κύπρο, με πολλές μικρές δράσεις, θεματικό τουρισμό, βιώσιμο τουρισμό ώστε να διευρυνθούν οι κατηγορίες τουριστών που προσελκύει η χώρα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και ο μαζικός τουρισμός είναι αναγκαίο να διατηρηθεί, αφού είναι αυτός που διευρύνει τη συνδεσιμότητας της Κύπρου με το εξωτερικό. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για καλύτερη ροή ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως είπε, θα πρέπει να εγκύψουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να μη μείνουμε σε ευχολόγια. Εξέφρασε την άποψη γίνονται σωστές ενέργειες, ωστόσο χρειάζεται κάπως μεγαλύτερη ταχύτητα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ