Σταθμοί σε νησιά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

Η ανταπόκριση που θα επιδείξουν οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι, το κόστος και οι ενδιάμεσοι θα κρίνει το αν η σύνδεση θα είναι επιτυχής.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Το καλοκαίρι του 2021 έχει τεθεί ως ορόσημο για την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού και την τεράστια αλλαγή που θα επιφέρει στα αεροπορικά ταξίδια στο άμεσο μέλλον, η ακτοπλοϊκή σύνδεση παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη.

Σε ερώτηση του EconomyToday, για το πως αλλάζουν οι προοπτικές για την ακτοπλοϊκή σύνδεση λόγω της πανδημίας, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου απάντησε ότι «θα ήταν θετικό ένεκα και της παρούσας κατάστασης να υπήρχε εναλλακτική οδός για την άφιξη επισκεπτών στο νησί πέραν των αερομεταφορών».

 Η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα συνέβαλλε στην αύξηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου προσφέροντας ακόμα ένα μεταφορικό μέσο, τόσο για τους Κύπριους πολίτες όσο και για τους Ευρωπαίους πολίτες για να ταξιδέψουν. 

Τι μένει για την έναρξη της σύνδεσης;

Η Υφυπουργός σημειώνει ότι έχει γίνει όλη η προεργασία και συντονισμός με τους εμπλεκόμενους φορείς στην Κύπρο, όπως τελωνεία, το γενικό λογιστήριο, τα λιμάνια και το Υπουργείο Οικονομικών. 

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να γίνει αποδεκτή η συγχρηματοδότηση του δρομολογίου από τα διαρθρωτικά κονδύλια της ένωσης.

Μετά το πράσινο φως της Ευρώπης, το Υφυπουργείο θα δώσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες να δώσουν τις προσφορές τους, ώστε να γίνει επιλογή της εταιρείας που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο. 

Το τελευταίο βήμα είναι η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Έπιτροπή όλων των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας που θα αναλάβει την σύνδεση.

Ενδιάμεσοι σταθμοί σε νησιά

Η σύνδεση Λεμεσού-Πειραιά, όπως αποκάλυψε η Υφυπουργός να περιλαμβάνει και ενδιάμεσο σταθμό σε κάποιο Ελληνικό νησί. Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και όπως φαίνεται πιθανοί σταθμοί είναι η Ρόδος ή η Κρήτη, τα λιμάνια των οποίων έχουν την ικανότητα προβαίνουν σε ελέγχους διαβατηρίων των επιβατών.

Ευκαιρία για το Εμπόριο

Σύμφωνα με τα όσα έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται και εμπόριο προϊόντων χωρίς να εμπίπτει στην συνολική επιχορήγηση.  

Η Υφυπουργός αναφέρει ότι «σίγουρα προκύπτουν ευκαιρίες για την μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ της Κύπρου και πιο μεγάλων νησιών μέσω θαλάσσης, λόγω και της δεδομένης ζήτησης των Κυπρίων για τα ελληνικά προϊόντα και το αντίστροφο».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ