Έρχεται τουριστική ανάπτυξη σε εδάφη των Βρετανικών Βάσεων

Πολλές περιοχές "ανοίγουν" προς εκμετάλλευση, καθώς η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέπει αναπτύξεις.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Παράθυρο στην οικονομία, την πολεοδομία αλλά και του τουρισμού πολλών περιοχών που βρίσκονται μέσα στις Βρετανικές Βάσεις δίνει η συμφωνία για μη στρατιωτικού τύπου ανάπτυξη, η οποία ανακοινώνεται αύριο μαζί με τους σχετικούς χάρτες, σηματοδοτώντας την δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους για μια περίοδο περίπου 40 ημερών. 

Με την εν  λόγω συμφωνία, ουσιαστικά “ξεμπλοκάρουν” και εντάσσονται σε πολεοδομικές ζώνες, μεγάλες περιοχές συνολικής έκτασης 200 τ.χλμ ήτοι το 78% των Βάσεων, οι οποίες εδώ και δεκαετίες υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με την απόκτηση και μεταβίβαση γης, αλλά και την ανέγερση υποστατικών που θα βοηθήσουν στην ευρύτερη ανάπτυξη των περιοχών.

Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο απόψε, με 13 δημάρχους, 16 κοινοτάρχες, επαγγελματίες ανάπτυξης γης και επιχειρηματίες τουριστικού ενδιαφέροντος να αναμένουν τις λεπτομέρειες, προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα εκμετάλλευσης για τις περιοχές Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. 

Ευκαιρία για τουρισμό

Μιλώντας στο Economy Today πηγές που πρόσκεινται σε ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και παράγοντες της αγοράς ανάπτυξης γης αναφέρουν ότι πλέον αναμένουν όπως στις συγκεκριμένες περιοχές θα ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει και στην υπόλοιπη Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που γεννά ευκαιρίες ανάπτυξης, οικοδόμησης και ασφαλώς Τουρισμού σε ένα τμήμα των περιοχών. 

“Σίγουρα οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο συρματόπλεγμα των Βάσεων δεν θα δοθούν προς εκμετάλλευση, ωστόσο ένα πολύ μεγάλο τμήμα των συγκεκριμένων εκτάσεων θα δοθεί. Πέρα από την σημαντική άρση στους περιορισμούς απόκτησης γης, οικοδόμησης και μεταβίβασης, αυτό σημαίνει και ενδεχόμενες ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη, καθώς πολλές περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά σε σημεία όπως το Lady’s Mile στην Λεμεσό ή σε άλλες θαλάσσιες περιοχές που προσφέρονται για τουρισμό”, εξηγούν. 

Στην ερώτηση αν πρόκειται να δούμε μέχρι και ανέγερση ξενοδοχείων πλησίον περιοχών που προσελκύουν λουόμενους και τουρίστες, η απάντηση ήταν “δεν αποκλείεται”, ωστόσο οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στην αποψινή σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και να δοθούν διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει η εφαρμογή ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι κι επιχειρηματίες της Κύπρου. 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπογράφηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2014 από τους τότε Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Ιωάννη Κασουλίδη και Γουίλιαμ Χέιγκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 1900 θα παραστούν επίσης ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι,  Υπουργοί και εμπλεκόμενες κοινότητες και δήμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ