Πόσο ασφαλές είναι το ταξίδι με αεροπλάνο εν μέσω κορωνοϊού;

Καμιά περίπτωση μετάδοσης του ιού μέσα στο αεροσκάφος δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Κανένα κρούσμα του νέου κορωνοϊού δεν έχει αναφερθεί σε παγκόσμια κλίμακα όπου ο ιός να μεταδόθηκε κατά την διάρκεια πτήσεις αεροπλάνου, ούτε σε επιβάτες, αλλά ούτε και στο πλήρωμα. 

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης εντός της καμπίνας αεροσκάφους είναι εξαιρετικά χαμηλός, κάτι που καθησυχάζει σε μεγάλο βαθμό όσους ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ή για επαγγελματικά ταξίδια μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Διευθυντής του Πτητικού Προγράμματος της Cyprus Airways Ανδρέας Γεωργίου ανέφερε ότι σύμφωνα με στατιστικές μελέτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, μέχρι την περασμένη εβδομάδα όταν δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση μετάδοσης με αυτό τον τρόπο παγκοσμίως.

“Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω των μέτρων που λαμβάνονται εντός της καμπίνας, όσο και λόγω της κατασκευής του αεροσκάφους. Παρόλο που πρόκειται για έναν κλειστό χώρο, ο αέρας αλλάζει πλήρως μέσα σε 2-3 λεπτά. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλος κλειστός χώρος με τέτοια ροή αέρα. Πέραν τούτου, μέρος του αέρα ανακυκλώνεται με τέτοιο τρόπο από επάνω προς τα κάτω και μετά εξάγεται εκτός αεροσκάφους, καθιστώντας αδύνατο να μεταδοθεί ο ιός”, είπε. 

Παράλληλα, στην Cyprus Airways, τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα αεροσκάφη είναι τα λεγόμενα HEPA, των οποίων η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό στρατό για την αποτροπή διάδοσης ραδιενεργών ρύπων του αέρα, και εντάχθηκε στα αεροπλάνα τύπου Airbus to 1994. 

Τα φίλτρα HEPA είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε κλινικά περιβάλλοντα, όπως χειρουργεία, και απορροφούν 99.99% των ιών και μικροβίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ