Το βλέμμα του Τουρισμού γυρίζει στο 2021

Ανατρέπει τα σχέδια των Κυπρίων ο υποβιβασμός της Ελλάδας στην Β Κατηγορία, ενώ πλέον πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός του τουρισμού για τις επόμενες χρονιές.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

H Ελλάδα είναι ένας από τους προορισμούς τον οποίο επιλέγει μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων για τις διακοπές τους το καλοκαίρι, ωστόσο λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας και της αλλαγής της από κατηγορία Α σε κατηγορία Β ανατρέπει για φέτος τα σχέδια των Κυπρίων.

Ο κ. Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού, μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή χαρακτήρισε την κατηγοριοποίηση της Ελλάδας στην κατηγορία Β ως μία ατυχία για όσους ήθελαν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα αλλά και μια ατυχία για τους κύπριους διοργανωτές ταξιδιών.

Ο κ. Περδίος σημειώνει ότι ο υποβιβασμός της Ελλάδας στην Κατηγορία Β είναι κάτι το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο την ελληνική οικονομία από ότι την κυπριακή οικονομία, αφού οι Κύπριοι που θα επισκέπτονταν την Ελλάδα είναι διαχρονικά περισσότεροι από τους Ελλαδίτες που σκόπευαν να επισκεφτούν την Κύπρο.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρόκειται για μια δύσκολη στιγμή για όσους σκόπευαν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα, για τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και για τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται από την αλλαγή της κατηγορίας.

Κατάσταση του Τουρισμού σήμερα – Το βλέμμα στο 2021

Ο κ. Περδίος σημείωσε ότι η εικόνα του τουρισμού γενικότερα δεν είναι ενθαρρυντική με το Υφυπουργείο να έχει αναπροσαρμόσει τους στόχους του προς τα κάτω, με τις αφίξεις να κυμαίνονται στις 2 με 3 χιλιάδες ημερησίως. Σημείωσε ότι οι αφίξεις αντιστοιχούν περίπου στο 10% σε σχέση με πέρσι, αφού τον Αύγουστο του 2019 υπήρχαν καθημερινά περίπου 30 χιλιάδες αφίξεις ημερησίως.

Για την συμφωνία που υπήρξε με βρετανική εταιρεία για κάθοδο τουριστών από την Βρετανία μετά τις 17 Αυγούστου, ο κ. Περδίος ανάφερε ότι αποτελεί ηλιαχτίδα φωτός, ωστόσο τόνισε ότι δεν αλλάζει την συνολική εικόνα της κατάστασης του τουρισμού. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε ή να εφησυχαζόμαστε από την συγκεκριμένη συμφωνία, αφού εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και οι επιπτώσεις για τον τουρισμό και την οικονομία θα είναι δυσμενέστατες.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού χαρακτήρισε την καμπάνια την οποία έχει πραγματοποιήσει ως επιτυχημένη, ωστόσο λόγω της κατάστασης της πανδημίας τα πάντα παραμένουν ρευστά και δεν επιτρέπουν την ύπαρξη αισιοδοξίας.

Ο κ. Περδίος ανέφερε επίσης ότι για φέτος θα μετρηθούν οι ζημιές και θα αντληθούν τα όποια διδαχθέντα μαθήματα με τις κινήσεις για τον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια να έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα πρώτα βήματα που θα γίνουν αφορούν την ανάκαμψη του τουρισμού το 2021.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ