Στο επίκεντρο των επενδύσεων ο τουρισμός

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακού συνεδρίου του Invest Cyprus.

Οι μεγάλες προοπτικές της Κύπρου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακού συνεδρίου που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) σε συνεργασία με μεγάλο εξειδικευμένο οίκο του εξωτερικού.

Ο Invest Cyprus, συνεχίζοντας τις προωθητικές του δράσεις και εντείνοντας τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων προστιθέμενης αξίας στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, παρουσίασε ενώπιον ακροατηρίου ξένων επενδυτών την μεγάλη πρόοδο που καταγράφηκε κατά την περίοδο 2013-2019 στην ανάπτυξη μεγάλων σύνθετων αναπτύξεων στον τομέα. Παράλληλα, αναδείχθηκε η πληθώρα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει η Κύπρος και τα οποία την καθιστούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, όπως η γεωγραφική της θέση, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτει, το επιχειρηματικό περιβάλλον και το ελκυστικό φορολογικό καθεστώς.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελής, ο οποίος ανέδειξε ότι «ένεκα και του γεγονότος ότι ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη και καθοδήγηση στους εμπλεκομένους φορείς». Όπως εξήγησε, το διεθνές περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική της Κυβέρνησης για ανάκαμψη, περιλαμβάνει ειδικά μέτρα σε τομείς-κλειδιά, που θα καταστήσουν την οικονομία της Κύπρου πιο ανταγωνιστική και ελκυστική στους ξένους επενδυτές», υπογράμμισε.

Στο διαδικτυακό συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές οι Grant Johnson, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του City of Dreams Mediterranean, Alexander Yakovlev, Επικεφαλής του Allea Group και Ron Aloni, Διευθύνων Σύμβουλος του Leonardo Hotels and Resorts Mediterranean. Όλοι οι ομιλητές έδωσαν τα εύσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ ευχαρίστησαν και τον Invest Cyprus για τη συνεχιζόμενη στήριξη προς τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι συμμετέχοντες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας του νησιού.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Invest Cyprus διενήργησε δημοσκόπηση σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις διεθνείς επενδυτικές τάσεις στον τομέα. Όπως προέκυψε, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τάση θα επικεντρωθεί στις μεικτές αναπτύξεις, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ύψους 36% διαβλέπει ανοδική τάση στις επενδύσεις του τουρισμού υγείας και ευεξίας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, επεσήμανε ότι το στοιχείο που διαφοροποιεί την Κύπρο από άλλες χώρες, σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουριστικό τομέα, είναι το γεγονός ότι αποτελεί την ίδια ώρα, εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς πολλές είναι οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Όπως εξήγησε ο κ. Καμπανέλλας, γίνεται αντιληπτό πως η χρονιά αυτή λόγω και της πανδημίας μείωσε κατά πολύ τους ρυθμούς των τουριστικών αφίξεων, ωστόσο η Κύπρος παραμένει μία από τις πιο ασφαλείς χώρες παγκοσμίως και αυτό είναι που πρέπει να προβάλουμε. «Στη βάση λοιπόν της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με ισχύ μέχρι το 2030, ως Invest Cyprus συνεχίζουμε την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στη βάση του ότι η χώρα μας αποτελεί ποιοτικό προορισμό για όλο τον χρόνο, παρέχοντας μεγάλες ευκαιρίες επένδυσης, αλλά και υπηρεσίες στήριξης μέσω της πλατφόρμας TourInvest», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ