Η έρευνα, τα αναλυτικά αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Παρασκευής στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», κατά την αναχώρηση αλλοδαπών τουριστών σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου 2017, από 25 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. Μάλιστα για τις ανάγκες της έρευνες συντάχθηκαν 4.000 ερωτηματολόγια σε επτά γλώσσες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι καλοκαιρινοί επισκέπτες της Δυτικής Κρήτης είναι ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-54 ετών, ενώ η πλειονότητά τους έχει ξαναεπισκεφθεί την περιοχή.
Την πρώτη θέση κατέχουν οι επισκέπτες από σκανδιναβικές χώρες. Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.
Οι περισσότεροι πραγματοποιούν περίπου 9 διανυκτερεύσεις επιλέγοντας κυρίως για τη διαμονή τους ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων στις περιοχές Πλατανιάς και Αγία Μαρίνα.
Με βάση την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς τουρίστες χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ενοικιαζόμενα οχήματα ενώ υψηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης όσων χρησιμοποιούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ και ταξί.
Οι αλλοδαποί επισκέπτες δηλώνουν ακόμα ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενώ αρνητική είναι η εικόνα που έχουν για την κατάσταση του οδικού δικτύου και της οδικής σήμανσης.
Κατά την περίοδο των διακοπών τους ξοδεύουν κατά μέσο όρο από 650-800 ευρώ χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους. Εννέα στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και καφετέριες, ακολουθούν οι δαπάνες σε σουπερμάρκετ και σε μετακινήσεις, ενώ μικρό παραμένει το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση.
Αναφορικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες προβαίνουν στην αγορά τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και χυμού από πορτοκάλι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της αγοράς των αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών. Το ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού παραμένει υψηλό με ιδιαίτερη προτίμηση στον αγροτουρισμό, καθώς και τον γαστρονομικό και φυσιολατρικό τουρισμό.
Κορυφαίοι προορισμοί για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο Χανίων, είναι οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς έξι στους δέκα επισκέπτονται μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες.
Ακολουθούν οι παραλίες, με την παραλία του Ελαφονησίου να κατέχει την πρώτη θέση των προτιμήσεων, και ακολουθούν αυτές του Μπάλου, των Φαλάσαρνων και της Σούγιας. Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους η Κνωσός, η Φαιστός και η Αρχαία Άπτερα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.
Τέλος, σημαντικό είναι και το ποσοστό των επισκεπτών του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ