Χαμένοι οι πρώτοι έξι μήνες του 2021 για τον τουρισμό

Άκυρα τα τουριστικά πλάνα τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του έτους. Οι σχεδιασμοί επικεντρώνονται στο β’ εξάμηνο του 2021 και υπό την αίρεση της πανδημίας

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται πως χαμηλώνουν εκ νέου τις προσδοκίες για τις τουριστικές αφίξεις του 2021. Αυτό επιβεβαιώνουν εξάλλου και οι πρόσφατες συστάσεις από την ΕΕ προς τους πολίτες των κρατών μελών για αποφυγή ταξιδιών «αν αυτά δεν είναι απολύτως αναγκαία» ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Η συνεχής ανατροπή των δεδομένων της πανδημίας και η επακόλουθη αναπροσαρμογή των υγειονομικών κατευθυντήριων γραμμών καθιστά ανέφικτη την τήρηση του όποιου τουριστικού σχεδιασμού έχει δημιουργηθεί τουλάχιστον για το Α’ εξάμηνο του 2021.

«Οι νέες εξελίξεις και οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ παρατείνουν την αβεβαιότητα που υπάρχει εδώ και περίπου έναν χρόνο στο επίπεδο του τουρισμού. Συνεχίζουμε να κάνουμε τους σχεδιασμούς μας πάντα υπό την αίρεση της πανδημίας και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν το β’ εξάμηνο του 2021 αφού τα πλάνα για το α’ εξάμηνο έχουν ακυρωθεί βάσει των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας» ανέφερε ο Γεν. Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης στο Economy Today.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Βασίλης Σταματάρης, υπογραμμίζει στο Economy Today, ότι οι ασάφειες και η ασυνεννοησία που υπάρχει σε επίπεδο τουλάχιστον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών, καθιστά επισφαλές το παρόν και το μέλλον του τουρισμού.  

«Οι συνεχής αλλαγές που υπάρχουν σε επίπεδο υγειονομικών κανονισμών, στο τι ισχύει και τι δεν ισχύει, προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα στους Tour Operators. Τώρα υπάρχει ασάφεια ακόμη και για το τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Ενώ το προηγούμενο διάστημα φαινόταν πως είναι δεδομένο ότι δε θα ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί με αυτούς των μη εμβολιασμένων. Τα μέτρα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις είναι παράλογα και επιπόλαια και αυτό αποδιοργανώνει εκτός των άλλων και στην τουριστική βιομηχανία».  

Σε επίπεδο ανταγωνισμού η Κύπρος έχει επίσης να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον εμπόδιο που αφορά το γεγονός ότι ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, έχουν διαφορετικούς και πιο «ανεξάρτητους» μηχανισμούς κατηγοριοποίησης των χωρών προέλευσης τουριστών. Ως προς αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ αναφορικά με την αίτηση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων για έγκριση του εμβολίου Sputnik V. Για την Κύπρο οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, αν δεν ανάψει το πράσινο φως η ΕΕ στο Sputnik V, θα είναι ριψοκίνδυνες και επισφαλείς με βάση τις υγειονομικές κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις της ΕΕ.

«Ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ το ρωσικό εμβόλιο. Η ρωσική τουριστική αγορά είναι από τους παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν δυναμικά την κατάσταση του κυπριακού τουρισμού» ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ